Termen cautat

Colecistografia orala


DESCRIERE TEST

Colecistografia orala reprezinta o procedura imagistica utilizata cu scopul evidentierii vezicii biliare sau a ductelor biliare pentru diagnosticarea pietrelor formate in vezica biliara. Pentru efectuarea acestei investigatii se folosesc substantele de constrast, de obicei fiind folosite substante pe baza de iod, care sunt preluate de catre ficat si apoi transportate impreuna cu secretia biliara in interiorul vezicii biliare.

In urma colecistografiei, medicul specialist culege informatii cu privire la topografia vezicii biliare, mobilitatea, forma si dimensiunea acesteia, aspectul endovezicular, continutul vezicii biliare si modul in care se produce evacuarea acestuia.

Colecistografia orala este considerata superioara celei intravenoase datorita valorii informationale obtinute cu privire la forma colecistitei, insa colecistografia intravenoasa furnizeaza informatii suplimentare cu privire la starea cailor biliare. In cadrul colecistografiei orale se pot identifica cu usurinta calculii biliari prezenti, definitivandu-se in acest mod indicatiile operatorii.

Colecistografia orala se poate completa cu injectarea unor substante medicamentoase precum morfina, nitritul de amil sau atropina, cu scopul observarii raspunsului vezicii biliare la actiunea acestora, testarea fiind cunoscuta sub denumirea de proba farmacodinamica.

Colecistografia orala poate evidentia 92 % - 95 % dintre calculii formati la nivelul vezicii biliare, iar desfasurarea sa este considerata sigura.

DE CE SE FACE TESTUL?

Medicii specialisti recomanda efectuarea colecistografiilor orale cu scopul diagnosticarii calculilor formati la nivelul vezicii biliare. Colecistografia orala reprezinta investigatia de electie in cazul calculozei biliare, avand valoare de diagnostic in 95 % dintre cazurile inregistrate.

PREGATIRE PACIENT

Inainte de efectuarea coecistografiei orale este necesar ca pacientului sa i se administreze in ziua precedenta, un agent de contrast, care este reprezentat adesea de o substanta pe baza de iod. Exista posibilitatea ca medicul specialistul sa recomande efectuarea unui examen radiologic pe gol, cu o zi inainte de efectuarea investigatiei, fapt care poate depista eventuali calculi care pot sa impiedice parcurgerea traiectului normal al substantei de constrast pana in interiorul vezicii biliare. In seara care preceda efectuarea colecistografiei, pacientul testat trebuie sa consume alimente sarace in grasimi si sa beneficieze de odihna. Este important ca pacientii testati sa informeze medicul specialist cu privire la eventuale alergii la iod sau la compusii acestuia. 

CUM SE FACE TESTUL?

Colecistografia orala reprezinta o investigatie imagistica efectuata cu ajutorul substantelor de contrast bazate pe iod, care faciliteaza identificarea unor eventuali calculi formati in interiorul vezicii biliare. Tabletele continatoare de iod sunt absorbite la nivel intestinal, urmand sa fie diseminate pe cale sanguina la nivelul ficatului, de unde sunt asociate cu secretia biliara si transportate la nivelul vezicii biliare.

Dupe 12 ore de la administrarea substantei de contrast pe baza de iod se efectueaza un set de radiografii din diferite unghiuri cu scopul surprinderii cat mai elocvente a imaginii vezicii biliare. Radiografiile se efectueaza din picioare, in decubit dorsal sau in decubit ventral pentru a se observa cu exactitate daca la nivelul vezicii biliare sunt formati calculi.

In filmele radiologice, aspectul vezicii biliare dupa administrarea substantei de contrast este de culoare alba, pe suprafata careia se pot observa cu usurinta orice fel de anomalii prezente la acest nivel. In general, medicii prefera substantele pe baza de iod pentru ca sunt mai dense si sunt radio - opace, avand astfel capacitate de evidentiere a calculilor radio - transparenti, care apar pe filmele radiologice ca si zone de culoare neagra si care nu se pot identifica in alte moduri.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Realizarea colecistografiei orale nu produce pacientilor nici un fel de disconfort emotional sau fizic. Mai presus de atat, iodul este eliminat cu usurinta din organism si nu determina aparitia efectelor secundare negative.

RISCURI

In general, colecistografia orala nu implica nici un risc, insa medicul specialist trebuie informat cu privire la o eventuala alergie manifestata la contactul cu produsele care au la baza iod sau derivati ai acestuia. In ceea ce priveste actiunea radiatiilor la care sunt expusi pacientii testati, trebuie mentionat faptul ca cantitatea de raze X utilizata in cadrul desfasurarii acestei investigatii este infima.

REZULTATE

Un rezultat satisfacator consta in absenta identificarii pe filmele radiografice a unor potentiale anomalii de la nivelul vezicii biliare. In general identificarea anomaliilor la acest nivel se rezuma la identificarea de calculi biliari.

In urma efectuarii acestei investigatii, pacientul trebuie sa stabileasca o intalnire cu medicul specialist care ii va prezenta rezultatul si acolo unde este cazul ii va prescrie tratamentul corespunzator.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele acestui test pot fi influentare in doua situatii:

  • obstructionarea ductelor biliare din cauza calculilor formati in vezica biliara, care impiedica patrunderea substantei de contrast iodate si a secretiei biliare la acest nivel;
  • fenomenele inflamatorii desfasurate la nivelul vezicii biliare, care pot afecta capacitatea veziculei biliare de procesare a secretiei biliare si a substantei de contrast.

ALTE INFORMATII

Colecistografia orala si-a dovedit eficacitatea pentru diagnosticul calculozei vezicii biliare la aproximativ 95 % din cazuri, insa aceasta investigatie a inceput sa fie inlocuita cu ecografia, care e considerata mai performanta in aceasta situatie din cauza gradului de precizie sporit si din cauza faptului ca se poate efectua imediat. Mai mult decat atat, ecografia este eficienta si pentru diagnosticarea altor afectiuni ale veziculei biliare, spre deosebire de colecistografia orala.