Termen cautat

Colinesteraza serica


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru colinesteraza serica se efectueaza pe o proba de sange pentru evaluarea anumitor enzime (acetil colinesteraza sau pseudocolinesteraza) care au un rol important in functionarea optima a sistemului nervos.

Acetil colinesteraza si pseudocolinesteraza (colinesteraza nespecifica) ajuta la descompunerea unor substante chimice esentiale pentru transmiterea semnalelor de catre centrii nervosi.

Acetil colinesteraza se gaseste in tesutul nervos si hematii in timp ce pseudocolinesteraza se afla in cea mai mare cantitate in ficat.

DE CE SE FACE TESTUL?

Acest test se efectueaza pentru a stabili nivelul intoxicarii cu insecticide a pacientului. Substantele chimice din pesticide, numite organofosfati, opresc producerea de colinesteraza. Nivelul de acetil colinesteraza si pseudocolinesteraza in sange poate fi folosit pentru a determina gravitatea expunerii la pesticide si toxicitatea acestora.

Mult mai rar, acest test mai poate fi folosit pentru a diagnostica afectiuni ale ficatului, dar si pentru un screening inaintea administrarii de anestezic. Acest screening este folosit pentru a depista pacientii cu forme atipice ale acestei enzime, care risca sa prezinte apnee prelungita dupa administrarea de anestezice de tip blocante musculare.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea acestui test nu este necesara nici o pregatire speciala din partea pacientului.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Desi valorile de referinta normale pot varia in functie de laborator, o valoare normala a pseudocolinesterazei se situeaza intre 8 si 18 unitati pe mililitru.

Nivelurile scazute de pseudocolinesteraza se pot datora:

  • intoxicarii cu organofosfati;
  • unor afectiuni la nivelul ficatului;
  • unei infectii acute;
  • subnutritiei cronice;
  • metastazei;
  • icterului;
  • atacului de cord.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Niveluri scazute normale apar in cazul in care pacienta este insarcinata sau daca i se administreaza contraceptive orale.

ALTE INFORMATII

Inca nu se cunoaste rolul biologic al colinesterazei.

Comentarii

ce se intimpla in cazul colinesterazei cu valori mari,in cazul unei intervntii laparoscopice la colica biliara?