Termen cautat

Colonoscopia virtuala


Autor: george

DESCRIERE TEST

Colonoscopia virtuala este o investigatie utilizata in identificarea starilor precanceroase (polipi), a cancerului colorectal si a altor boli ale intestinului gros. Imagini ale colonului sunt preluate cu ajutorul computer tomografului sau a rezonantei magnetice nucleare iar apoi un computer proceseaza aceste imagini si realizeaza cu ajutorul lor un model tridimensional al interiorului colonului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Colonoscopia virtuala se face pentru:

  • depistarea cancerului sau a polipilor colorectali precum si modificarea in dimensiuni a acestora;
  • depistarea reaparitiei cancerului colorectal la pacientii deja operati;
  • reevaluarea rezultatelor altor investigatii de la nivelul colonului care nu s-au dovedit sufiecient de clare pentru stabilirea unui diagonstic.

Colonoscopia virtuala este o alternativa la colonoscopia obisnuita in situatiile in care aceasta din urma nu poate fi folosita din cauza unui blocaj al colonului (de exemplu o masa tumorala).

PREGATIRE PACIENT

Medicul va va da instructiuni cu privire la modul in care trebuie sa va pregatiti pentru colonscopia virtuala. Este important ca toata materia solida de la nivelul tractului gastrointestinal sa fie eliminata. Aceasta se realizeaza prin urmarea unei diete pe baza de lichide cu doua, trei zile inainte de interventie. Printre aceste lichide se numara: supe fara grasimi, sucuri de fructe, apa, cafea, ceai.
De asemenea, cu o noapte inainte de efectuarea colonoscopiei pacientul trebuie sa-si administreze un laxativ care il va ajuta sa elimine mai usor scaunul si va mari motilitatea intestinala.
Dupa aceasta pregatire, pacientul care va fi examinat cu ajutorul computer tomografului. Pentru aceasta va trebui sa bea un lichid denumit substanta de contrast care va colora mai intens intestinul gros in timpul scanarii. Substanta de contrast ajuta medicul sa identifice mai usor anomaliile tisulare.

CUM SE FACE TESTUL?

Colonoscopia virtuala se face la sectia de radiologie a centrului medical cu ajutorul computer tomografului sau aparatului de rezonanta magnetica nucleara (RMN). Investigatia dureaza in medie 10 minute si nu necesita anestezie sau sedare.
Investigatia se desfasoara astfel:

  • pacientii vor sta in decubit dorsal pe masa;
  • un tub subtire va fi introdus prin anus in rect. In cazul computer tomografului dioxid de carbon va fi introdus prin tub pentru a extinde intestinul gros si pentru a o mai buna vizualizare. In cazul rezonantei magnetice nucleare, substanta de contrast va fi introdusa rectal pentru distensia (cresterea in volum) intestinului gros;
  • masa se va misca prin computer tomograf si aparatul de rezonanta magnetica pentru a realiza o serie de imagini din mai multe unghiuri ale colonului;
  • pe parcursul investigatiei, doctorul va ruga pacientul sa-si tina respiratia pentru o mai buna claritate a imaginilor;
  • toate etapele se repeta cu pacientul intors cu fata in jos.

Dupa interventie, imaginile surprinse cu ajutorul computer tomografului sau a aparatului de rezonanta magnetica nucleara sunt procesate pentru a crea modele tridimensionale a colonului. Un medic radiolog va interpreta rezultatele si va identifica anomaliile.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Colonoscopia virtuala este o investigatie minim invaziva. Pacientul poate acuza un disconfort redus in momentul in care tubul subtire este introdus prin anus in rect.

RISCURI

Riscurile sunt foarte reduse deoarece aceasta investigatie nu este invaziva. Exista intotdeauna un pericol legat de expunerea la radiatii. De asemenea, femeile trebuie sa informeze medicul in legatura cu posibilitatea de a fi insarcinate. Mai exista si riscul de a perfora colonul in timpul distensiei cu dioxid de carbon (un caz la 10,000 de pacienti).

REZULTATE

Rezultat negativ: atunci cand medicul nu descopera nici o anomalie la nivelul colonului.
Rezultat pozitiv: atunci cand medicul descopera polipi sau alt tesut anormal la nivelul colonului. In functie de numarul si dimensiunea polipilor, medicul poate recomanda o colonoscopie obisnuita pentru a recolta mostre din tesutul anormal sau pentru a indeparta polipii. De asemenea pot fi descoperite si urmatoarele anomalii: diverticuli, hemoroizi, tumori.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Colonoscopia virtuala nu este la fel de detaliata ca si cea conventionala, din aceasta cauza poate sa nu evidentieze polipi mai mici de 10 milimetri in diametru sau leziuni superficiale ale mucoasei.

ALTE INFORMATII

La pacientii care sufera de boli grave ale inimii, plamanilor, ficatului sau rinichilor, colonoscopia virtuala fiind mai putin invaziva decat colonscopia conventionala reduce semnificativ riscurile complicatiilor.