Termen cautat

Colposcopia


DESCRIERE TEST

Colposcopia reprezinta o procedura ginecologica ce consta in inspectarea vulvei, peretilor vaginali si a peretilor cervicali prin intermediul unui colposcop, cu scopul depistarii unor eventuale anomalii structurale. In cazul in care in cursul realizarii colposcopiei sunt depistate eventuale anomalii sau probleme ale acestor organe, medicul specialist poate sa dispuna efectuarea unui examen biopsic, administrarea unor solutii de evidentiere a zonelor tisulare afectate. Examenul colposcopic nu trebuie confundat cu culdoscopia care presupune efectuarea unui examen vizual al cavitatii pelvine cu ajutorul endoscopului inserat la nivelul fundului de sac Douglas.

In general, medicul specialist poate dispune realizarea colposcopiei in conditiile in care rezultatul testului Papanicolau nu este multumitor din cauza unor infectii virale precum virusul Papilloma uman sau din cauza altor tipuri de infectii precum cele induse de actiunea unor bacterii, unor ciuperci sau a protozoarului Trichomonas. Obtinerea unor rezultate anormale in urma efectuarii testului Papanicolau poate avea ca si cauza schimbarea naturala a celulelor cervicale in caz de vaginita atrofica. Acesta poate fi cazul la femeile care au depasit varsta atingerii menopauzei. Este recomandat ca in cazul producerii unor astfel de modificari celulare sa se efectueze investigatii complementare cu scopul eliminarii riscului de dezvoltare a acestora sub forma precanceroasa sau sub forma canceroasa.

In cursul derularii procedurii, exista posibilitatea ca medicul specialist sa ataseze o camera video colposcopului sau sa evidentieze cu ajutorul unui tampon din vata imbibat in acid acetic sau solutie Lugol, portiunile cu probleme de la nivel vaginal si cervical.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, examenul colposcopic se recomanda in urmatoarele scopuri:

 • Evaluarea zonelor cervicale in cazul in care rezultatul testului Papanicolau este nesatisfacator. In cazul in care in cursul efectuarii colposcopiei sunt identificate anomalii tisulare cervicala, exista posibilitatea ca medicul specialist sa dispuna efectuarea biopsiei cervicale sau a biopsiei canalului endocervical.
 • Depistarea unor tumefactii sau a altor probleme precum negii genitali formati la nivel vaginal sau cervical/
 • Reevaluarea zonelor tisulare anormale identificate in cadrul efectuarii colposcopiei anterioare sau cu scopul monitorizarii eficientei unui tratament aflat in curs.
 • Evaluarea suprafetei cervicale in cazul in care in urma efectuarii testului pentru identificarea virusului Papilloma Uman se identifica un rosc crescut de manifestare a virusului in organism.

PREGATIRE PACIENT

Pentru ca procedura sa se desfasoare in conditii bune si pentru ca rezultatele obtinute sa fie concludente, este necesara urmarea unor pasi simpli:

 • Informarea medicului specialist cu privire la eventualitatea unei sarcini, caz in care pacienta trebuie sa furnizeze o proba sanguina sau urinara cu scopul clarificarii situatiei. Este important de retinut faptul ca testul nu implica riscuri chiar daca se efectueaza in cursul sarcinii, lucru valabil si in cazul in care este necesara realizare unei biopsii in cursul examenului colposcopic.
 • Informarea medicului specialist cu privire la urmarea unui tratament medicamentos. Decizia de intrerupere a tratamentului trebuie luata impreuna cu medicul specialist.
 • Informarea medicului specialist cu privire la eventualitatea existentei unei alergii medicamentoase.
 • Informarea medicului specialist cu privire la existenta unor tulburari de coagulare sanguina sau la administrarea unor medicamente precum Warfarina sau Aspirina.
 • Informarea medicului specialist cu privire la urmarea unor tratamente pentru infectiile cervicale, vaginale sau pelvine.

In afara acestor pasi care presupun purtarea unei discutii cu medicul specialist este important ca in cele 24 de ore care preceda efectuarea examenului colposcopic, pacientele ce urmeaza sa fie supuse procedurilor sa nu faca dus, sa nu foloseasca tampoane interne sau sa isi efectueze tratamente vaginale. De asemenea, pacientele trebuie sa urineze inaintea efectuarii testului pentru ca in momnetul desfasurarii acestuia, vezica urinara sa fie goala.

Exista posibilitatea ca medicul specialist sa recomande administrarea unor calmante pentru durere precum Ibuprofenul, cu treizeci pana la saizeci de minute inaintea efectuarii propiriu - zise a testului, lucru indicat cu precadere in cazul in care este necesara si efectuarea unui examen biopsic.

Examenul colposcopic nu poate fi efectuate in timpul ciclului menstrual pentru ca celulele sanguine ingreuneaza cercetarea suprafetei cervicale. Momentul optim pentru efectuarea examenului colposcopic este reprezentat de prima parte a ciclului menstrual, intre zilele 8 si 12 de la inceputul ultimei menstruatii. Inaintea realizarii colposcopiei, medicul specialist solicita pacientelor semnarea unui formular care atesta faptul ca persoana supusa procedurii intelege si accepta riscurile pe care le poate implica efectuarea investigatiei.

CUM SE FACE TESTUL?

Colposcopic poate fi efectuata de medicul ginecolog, asistenta sau medicul de familie. Pentru realizarea testului este necesara dezgolirea partii inferioare a corpului si asezare pe suprafata mesei de consultatie in pozitia indicata de medicul care efectueaza procedura. La nivelul cavitatii vaginale se insera un instrument prevazut cu lame curbate si moi cu rolul de departare a peretilor vaginali pentru oferirea posibilitatii de examinare a zonei vaginale si cervicale.

In cursul examinarii, medicul specialist muta colposcopul de-a lungul suprafetei vaginale, in timpul examinarii microscopice a zonei vaginale si cervicale. In unele circumstante, medicul specialist poate apela la folosirea unei solutii din acid acetic diluat sau a unei solutii Lugol cu scopul evidentierii regiunilor tisulare afectate de anomalii si filmarea sau fotografierea acestora cu scopul studierii lor ulterioare.

In cazul in care la nivel cervical se identifica zone tisulare afectate de anomalii, de la acest nivel se vor preleva mostre de tesut biopsic, care vor fi examinate microscopic ulterior in vederea identificarii unor tipuri de cancer sau cu scopul stabilirii riscului de dezvoltare a acestora. Pacientele supuse testarii nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la aparitia sangerarilor abundente care pot sa apara in urma efectuarii biopsiei. In cazul in care acest lucru se produce, medicul specialist aplica local o solutie speciala numita Monsel sau o solutie de nitrat de argint cu scopul sistarii hemoragiei.

In cazul in care este necesara prelevarea unei probe de tesut cicatricial de la nivelul conductului endocervical, medicul specialist chiureteaza o proba de tesut de la nivelul acestei regiuni. Zona de electie nu se poate studia cu ajutorul colposcopului, astfel ca medicul specialist insera un instrument cu un capat ascutit denumit chiureta, cu ajutorul careia se colecteza o proba de tesut. Singura restrictie impusa de efectuarea testului este faptul ca nu poate fi efectuata femeilor insarcinate deoarece exista riscul de a le provoca un avort spontan.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Exista posibilitatea ca in momentul inseriei colposcopului intravaginal sa se resimta o senzatie usoara de disconfort pentru ca in momentul prelevarii probei de tesut pentru biopsie sa se resimta usoare crampe.

 

RISCURI

In conditii normale, examenul colposcopic nu presupune riscuri majore, lucru valabil si in cazul in care este necesara efectuarea biopsiei. Rareori, prelevarea unei probe de tesut poate sa determine sangerari acute sau instalarea unor infectii, care pot fi stopate prin aplicarea locala a unei solutii speciale precum nitratul de argint sau solutie Monsel.

 • Dupa efectuarea testului

Exista posibilitatea ca in decursul a 24 pana la 48 de ore sa se resimt o usoara senzatie dureroasa la nivelul vaginului. Timp de o saptamana este normal ca pacientele supuse procedurii sa manifeste sangerari sau scurgeri, insa nu mai abundente decat fluxul menstrual normal. Pentru stoparea sangerarilor se poate aplica local solutie Monsel,caz in care sangerarea poate capata o nuanta mai inchisa. Pentru favorizarea procesului de vindecare cervicala este necesara evitarea curatarii zonei timp de o saptamana, evitarea contactelor sexuale si evitarea folosirii tampoanelor interne o saptamana dupa efectuarea procedurii si evitarea depunerii de efort fizic o perioada de 24 de ora in urma efectuarii testului. 

Pacientele care au fost supuse procedurii trebuie sa ia legatura de urgenta cu medicul specialist in conditiile in care manifesta simptome precum sangerari vaginale masive sau un flux sanguin mai abundent decat cel din periaoda menstruala, febre, dureri abdominale sau scurgeri vaginale cu miros respingator.

REZULTATE

Colposcopia este o metoda ginecologica de inspectare a vulvei, a peretilor vaginali si a cervixului, cu ajutor unui dispozitiv de amplificare a imaginii, numit colposcop. In timpul efectuarii acestui test medicul dumneavoastra specialist va discuta cu dumneavoastra in legatura cu ceea ce arata colposcopul. Daca este necesara si prelevarea unei mostre de tesut (biopsie), atunci este posibil ca rezultatele analizei sa fie disponibile in cateva zile.

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile este necesar ca solutiile de colorare a cervixului, precum acidul acetic diluat cu apa sau iodul, sa nu evidentieze zone tisulare anormale. Acest lucru este valabil si in cazul rezultatelor biopsiei. 
Daca dimpotriva aplicarea solutiilor de colorare a cervixului indica zone tisulare cu anomalii, acest lucru poate indica prezenta unor umflaturi , sau a altor conditii medicale precum negii genitali sau alte infectii, regasite la nivelul cervixului sau al vaginului. Daca mostra de tesut prelevata pentru examenul de laborator indica anomalii la nivel celular, acest lucru se poate datora dezvoltarii unei forme de cancer, sau riscului sporit de aparitie al acestor conditii medicale.
 

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele investigatiei pot fi influentate in urmatoarele circumstante:

 • Folosirea de tampoane interne, creme sau medicamente intravaginale cu douazeci si patru de ore inainte de efectuarea testului. De asemenea, nu este recomandat sa se intretina relatii sexuale sau sa se faca dus cu cel putin douazeci si patru de ore inainte de efectuarea testului.
 • Efectuarea testarii in cursul perioadei menstruale.
 • Dezvoltarea infectiilor vaginale si cervicale.
 • Atingerea varstei menopauzei, caz in care schimbarile de natura hormonala inregistrate in mod normal in aceasta perioada pot sa ingreuneze examinarea conductului cervical.

ALTE INFORMATII

Se recomanda ca inaintea efectuarii propriu - zise a investigatiei sa se discute cu medicul specialist cu privire la orice tip de nelamurire in legatura cu tehnica utilizata pentru realizarea colposcopiei si cu privire la riscurile pe care le poate implica aceasta.

Comentarii

Am primit urmatorul diagostic: Anomalii ale celulelor epiteliale scuamoase i vaginoza bacteriana ( H-SIL).

Ca si comentariu apare:"frotiu de tip superficial cu presenta celulelor clue si cu celule scuamoase atipice izolate si grupate. Urmeaza sa fac  colposcopie/biopsie.

 

Imi puteti supune mai clar ce insesmna acest diagostic si cat este de grav?

Va multumesc!

Buna seara,

 

Am facut o colposcopie zilele acestea si ma tot gandesc la ceva.......partea de se introduce in vagin este sterila?....exista posibilitatea sa contactezi o infectie ?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Foarte rar, o colposcopie poate cauza infectii sau sangerari prelungite. In mod normal, colposcopia nu presupune riscuri majore (acest lucru este valabil si in cazul in care este necesara si efectuarea unei biopsii). Multa sanatate!