Termen cautat

Complementul seric C4


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test se efectueaza pe o proba de sange pentru a monitoriza activitatea unei anumite proteine care face parte din sistemul complement.

Sistemul complement reprezinta un grup de proteine care migreaza liber in sange si indeplinesc un rol important in sistemul imunitar.

Complementul C4 este sintetiz in plaman si tesutul osos si este utilizat doar pe calea clasica de activare a complementului.

DE CE SE FACE TESTUL?

In cadrul acestui test, sunt masurate in mod frecvent valorile de C4 si C3. Testul se efectueaza pentru a monitoriza eficienta tratamentului pentru pacientii care sufera de o afectiune imunologica.

La pacientii care sufera de artrita reumatoida, activitatea complementelor din sange este mai intensa decat in mod normal, insa in fluidul articulatiilor este mai scazuta.
Pacientii care sufera de lupus eritematos cronic prezinta un nivel mai scazut decat normal de proteine C4 si C3.

Testul poate fi efectuat pentru a diagnosta si alte afectiuni:

  • infectii micotice;
  • infectii ca malaria;
  • stare de soc;
  • septicemie.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea acestui test nu este necesara nici o pregatire speciala din partea pacientului.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Pentru barbati: 12 pana la 72 miligrame pe decilitru
Pentru femei: 13 pana la 75 mligrame pe decilitru

Activitatea intensa a sistemului complement poate fi observata in cancer sau colita ulcerativa.

Activitatea slaba a sistemului complement apare in afectiuni ca infectii bacteriene, hepatita cronica activa, anumite infectii cronice, glomerulonefrita membranoproliferativa si poststreptococica, lupus eritematos, subnutritie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Daca pacientului i se administreaza danazol, ciclofosfamida, contraceptive orale nivelul de C4 creste iar daca i se administreaza dextran, metildopa, penicilamina, nivelul scade.

ALTE INFORMATII

Activarea sistemului complement are loc in cascada in mod clasic sau alternativ. Rezultatul acestei activari este o unitate de atac pentru distrugerea bacteriilor.

Comentarii

Buna ziua,

Nu stiu cum sa interpretez un C4 scazut fata de nivelul de referinta (17 fata de 20-50 mg/dl), insa un C3 cu valori normale. Hemoleucograma e ok, imunoglobulinele au valori normale, RPR negativ.   Ma puteti ajuta?

 

Multumesc!