Termen cautat

Concentratia hemoglobinei eritrocitare medii (CHEM)


Autor: george

DESCRIERE TEST

CHEM reprezinta concentratia medie a hemoglobinei dintr-un anumit volum de eritrocite. Acest indice este utilizat pentru a diagnostica diferite tipuri de anemii (anemia caracterizandu-se printr-un numar mic de celule rosii).

Indicii includ:

 • volumul eritrocitelor mediu (MCV, VEM);
 • hemoglobina eritrocitara medie (MCH, HEM);
 • concentratia medie de hemoglobina eritrocitara (MCHC, CHEM).

DE CE SE FACE TESTUL?

Eritrocitele transporta hemoglobina care, la randul sau, transporta oxigen. Cantitatea de oxigen primita de testuri depinde de volumul si functia eritrocitelor si hemoglobinei.

MCV reflecta volumul de eritrocite, iar MCH si MCHC reflecta concentratia de hemoglobina din eritrocite. Acesti indici sunt folositi pentru a diagnostica diferite tipuri de anemii.

Anemiile sunt definite pe baza MCV si cantitatea de hemoglobina (MCH).

 • MCV sub limita normala: anemie microcitara;
 • MCV in limita normala: anemie normocitara;
 • MCV peste limita normala: anemie macrocitara;
 • MCH sub limita normala: anemie hipocromica;
 • MCH in limita normala: anemie normocroma;
 • MCH peste limita normala: anemie hipercroma.

PREGATIRE PACIENT

Se recolteaza pe nemancate sau dupa masa. In cel de-al doilea caz, mesele bogate in lipide trebuie evitate deoarece pot interfera cu anumiti parametri ai hemogramei. Sexul, varsta pacientului, precum si anumite conditii ca starea de soc, varsaturile, administrarea intravenoasa de lichide care pot duce la deshidratarea, respectiv hiperhidratarea pacientului, precum si anumite tratamente urmate de pacient trebuie comunicate medicului.

Este foarte important ca pacientul sa evite stresul in momentul recoltarii. In cazul monitorizarii regulate a anumitor parametri, proba de sange pentru efectuarea hemogramei trebuie obtinuta in acelasi moment al zilei.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile de referinta normale pot varia in functie de laborator. De aceea este bine sa va consultati cu medicul pentru a interpreta corect rezultatele.

Valori normale:

 • MCV: 80 pana la 100 femtolitri;
 • MCH: 27 pana la 31 picograme/celula
 • MCHC: 32 pana la 36 grame/decilitru

Acest test este folosit pentru identificarea cauzelor declansatoare ale anemiei.

 • anemia normocitara/normocroma este cauzata de un mecanism defectuos de producere sau de transport a hematiilor;
 • anemia microcitara/hipocroma este cauzata de lipsa de fier, intoxicare cu plumb sau talasemie;
 • anemia microcitara/normocroma este declansata de insuficienta renala sau decifiente in hormonul eritropoietina;
 • anemia macrocitara/normocroma apare in urma chimoterapiei, deficiente ale vitaminei B-12 sau acidului folic.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente in cazul in care pacientul era deshidratat/hipehidratat sau stresat in momentul recoltarii sangelui.

ALTE INFORMATII

In cazul hiperglicemiei, CHEM poate fi fals scazut iar VEM si Hct pot fi fals crescute.

Comentarii

spuneti.mi va rog ce inseamna VEM-106.2 fl; si CHEM-31.1 g/dl, si cum se pot normaliza acesti indici, multumesc

E GRAV