Termen cautat

Coprocitograma


Autor: george

DESCRIERE TEST

Coprocitograma reprezinta o serie de analize efectuate pe o mostra de fecale cu scopul de a diagnostica anumite afectiuni ale tractului digestiv, precum infectii (parazitare, virale sau bacteriene), absorbtia deficitara a nutrientilor sau cancer.

Pentru efectuarea coprocitogramei este necesara colectarea unei mostre de fecale intr-un recipient steril care va fi trimis la un laborator de analize. Acolo, mostra de fecale va fi examinata microscopic sau dimpotriva vor fi efectuate teste chimice sau microbiologice. In plus, vor fi analizate culoarea, consistenta, greutatea (volumul), forma, mirosul si prezenta mucusului. De asemenea specialistii vor examina mostra de fecale pentru a descoperi prezenta urmelor oculte de sange, grasimi, fibre de carne, bila sau celule albe, toate acestea fiind cunoscute in termeni medicali drept substante reducatoare.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general se recurge la coprocitograma pentru a se putea identifica afectiuni ale tractului digestiv, ale ficatului sau ale pancreasului (in acest sens se urmareste depistarea anumitor enzime ca tripsina sau elastaza in mostra de materie fecala). Acest test este realizat si pentru a putea fi identificate cauzele unor simptome precum diareea prelungita, diareea infectioasa, balonarile, starile de greata si de voma, crampele si durerile abdominale sau febra. Coprocitograma este folosita si ca metoda de descoperirre a cancerului de colon prin identificarea urmelor de sange ascuns din mostra de materie fecala. De asemenea, acesta analiza este folositoare si pentru depistarea viermilor intestinali ca oxiurile sau Giardia lamblia, dar si a bacteriilor, ciupercilor si parazitilor care pot cauza infectii ale sistemului digestiv. In plus, acesta analiza este utilizata si pentru diagnosticarea sindromului de malabsorbtie. In acest sens testul se realizeaza pe o mostra de 72 de ore si se face prin analizarea cantitatii de grasimi regasite in fecale.

PREGATIRE PACIENT

Exista o gama foarte larga de medicamente precum antacizii, antidiareicele, medicamentele antiparazitare, antibiotice, laxative, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene care pot influenta rezultatele testului. In cazul in care urmati un tratament cu vreunul dintre aceste medicamente, testul nu poate fi efectuat decat dupa un interval de 1-2 saptamani de la incheierea tratamentului. Rezultatele testului pot fi influentate si daca ati fost supus recent testului cu raze X (unde s-a folosit ca substanta de contrast o solutie de bariu). Daca coprocitograma este efectuata pentru a fi depistate urme de sange ascuns este necesar sa urmati o dieta cu 2 zile inainte de prelevarea mostrei de fecale. Acesta dieta presupune ca alimentatie dumneavoastra sa nu contina carne rosie, napi, conopida, broccoli, banane, pepene galben, sfecla, sau pastarnac, interzice consumul de vin sau bere sau tratamentele cu medicamente antiinflamatorii nesteroidiene precum aspirina, ibuprofen, naproxen si vitamina C.

CUM SE FACE TESTUL?

Mostra de fecale poate fi colectata la dumneavoastra acasa, la cabinetul medical, sau in spital, iar durata se face pe o perioada de 1 pana la 3 zile. Pentru acesta vi se va da un recipient steril in care sa colectati cate o mostra de fecale de fiecare data cand aveti scaun.

Procedura va ramane aceeasi pentru fiecare mostra colectata, dupa cum urmeaza:

  • urinati inainte de a avea scaun, pentru ca mostra sa nu se amestece cu picaturile de urina;
  • in timpul colectarii probei folositi manusile de unica folosinta (fecalele pot contine bacterii care sa raspandeasca infectia). Dupa indepartarea manusilor, spalati bine mainile cu apa si sapun;
  • pot fi colectate atat mostrele solide, cat si cele lichide. In cazul in care aveti diaree vi se poate da o punga de plastic ce va fi atasata pe interiorul vasului de toaleta. Ulterior acest sac de plastic va fi introdus intr-un recipient steril;
  • nu colectati mostra direct din vasul de toaleta;
  • nu amestecati mostra cu hartie igienica, apa sau sapun;
  • mostra trebuie colectata o singura data pe zi (exceptie fac acele cazuri speciale, stabilite de medicul specilalist).

Daca mostra este colectata in spital, nu trebuie decat sa inmanati laborantului punga de plastic ce a fost atasata in prealabil pe interiorul vasului de toaleta.
Daca testul vizeaza stabilirea cantitatii de grasimi regasite in fecale, proba va fi colectata timp de trei zile consecutiv.
O alta metoda de prelevare a mostrei de fecale are la baza introducerea unui tampon rectal si rotirea acestuia in mod delicat.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Prelevarea mostrei de fecale nu implica durere. Este posibil, insa, ca in momentul introducerii tamponului sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort si presiune la nivelul rectului.

RISCURI

Daca normele de colectare a mostrei urmeaza pasii indicati de doctor si in plus, sunt respectate normele de igiena, prelevarea mostrei de fecale nu presupune riscuri.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile este necesar ca mostra sa aiba culoarea maro, sa aiba forma circulara si sa fie consistenta. De asemenea, mostra de fecale nu trebuie sa contina urme ale bacteriilor, virusilor, ciupercilor sau parazitilor, pHul trebuie sa se inscrie in jurul valorii de 6, iar cantitatea de zaharuri reducatoare trebuie sa fie de maxim 2mg/g. In conditii de anormalitate (prezenta in organism a unor boli si afectiuni sau a microorganismelor daunatoare) culoarea mostrei este rosiatica, verzuie sau galbuie si prezinta urme de enzime precum tripsina si elastaza, sange, mucus sau puroi. In plus mostra poate sa fie ori lichida, ori prea dura, iar PHul ia valori mai mici de 5.3 sau mai mari de 6.8. De asemenea, mostra contine zaharuri reducatoare in cantitati ce depasesc 5 mg/g, iar nivelul de grasimi este de 7g.

Daca rezultatele testului indica valori ale grasimilor din fecale mai mari de 7g, acest lucru se poate datora unor boli precum pancreatita, boala celiac, fibroza chistica sau alte boli care afecteaza capacitatea de absorbtie a grasimilor. Un pH al fecalelor mai mare de 6.8 pooate sa indice malabsorbtia carbohidrtailor sau a grasimilor sau valori anormale ale bilei in tractul digestiv. In acelasi timp valori ale pH-ului mai mici de 5.3 pot indica malabsorbtia zaharurilor. Prezenta leucocitelor in materia fecala poate fi urmarea unor inflamatii ale intestinelor (colita ulcerativa) sau infectii bacteriene, asa cum un nivel scazut de zaharuri reducatoare poate indica prezenta unor boli precum boala celiac, fibroza chistica sau malnutritie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente ca antacizii, antidiareicele, medicamentele antiparazitare, antibiotice, laxative, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. Rezultate fals-pozitive sau fals-negative pot aparea si datorita nerespectarii normelor de prelevarea probei de fecale, expunerea mostrei la aerul atmosferic sau mentinerea probei la temperatura camerei si nu in loc rece.

ALTE INFORMATII

Complementar coprocitogramei poate fi executate si alte teste pentru stabilirea exacta a diagnosticului si in consecinta, a tratamentului.

Comentarii

Buna-ziua!

Am o mare problema...de cateva luni am mancarimi in zona anusului care este foarte iritata. Am fost la un centru de analize pentru un examen coproparazitologic care a iesit negativ de 3 ori la rand. Nu stiu ce sa fac pentru a scapa de mancarimile care nu ma lasa nici sa dorm noaptea...Ar putea acestea sa aiba o alta cauza decat viermii? Mentionez ca am fost diagnosticata cu candidoza vaginala (care in urma analizelor efectuate a reiesit ca nu este sensibila la nici un tratament). Ce alte investigatii as mai putea face? Astept cu interes raspunsul dvs. Va multumesc anticipat!

Cele mai importante cauze ale pruritului anal sunt igiena deficitara si infectarea locala care poate fi produsa de candidoza. Va recomand sa consultati un medic dermatolog sau proctolog, eventual efectuarea unei colonoscopii. Multa sanatate!