Termen cautat

Coprocultura


Autor: george

DESCRIERE TEST

Coprocultura este o analiza microbiologica efectuata in laborator, folosita pentru identificarea virusilor si a bacteriilor cauzatoare de infectii. Desi la nivelul intestinelor sunt regasite mai mult de 50 de tipuri de bacterii, coprocultura are capacitatea de a identifica agentii patogeni existenti in intestinele umane.

Coprocultura foloseste ca metoda de lucru examinarea unei mostre de fecale prin analiza microscopica.
 

DE CE SE FACE TESTUL?

In general coprocultura este efectuata pentru a fi stabilite cauzele aparitiei unor simptome precum diareea infectioasa, balonari, stari de greata si de voma, dureri si crampe abdominale si chiar febra, sau pentru identificarea persoanelor suspectate ca ar dezvolta forme contagioase de boala. Acest test este realizat si pentru a fi depistate anumite tipuri de virusi, bacterii, ciuperci sau paraziti care pot provoca boli si infectii precum toxiinfectie alimentara, inflamatii ale intestinelor mari (enterocolita pseudomembranoasa), holera si tifos.

PREGATIRE PACIENT

Unele medcamente precum antibioticele pot influenta rezultatele testului. In cazul in care urmati un tratament cu antibiotice, testul nu poate fi efectuat decat dupa un interval de 1-2 saptamani de la terminarea acestuia. Rezultatele testului pot fi influentate si daca ati fost supus recent testului cu raze X (unde s-a folosit ca substanta de contrast o solutie cu bariu).

CUM SE FACE TESTUL?

Mostra de fecale poate fi colectata la dumneavoastra acasa, la cabinetul medical, sau in spital, iar durata se face pe o perioada de 1 pana la 3 zile. Pentru acesta vi se va da un recipient steril in care sa colectati cate o mostra de fecale de fiecare data cand aveti scaun.

Procedura va ramane aceeasi pentru fiecare mostra colectata, dupa cum urmeaza:

  • urinati inainte de a avea scaun, pentru ca mostra sa nu se amestece cu picaturile de urina;
  • in timpul colectarii probei folositi manusile de unica folosinta (fecalele pot contine bacterii care sa raspandeasca infectia). Dupa indepartarea manusilor, spalati bine mainile cu apa si sapun;
  • pot fi colectate atat mostrele solide, cat si cele lichide. In cazul in care aveti diaree vi se poate da o punga de plastic ce va fi atasata pe interiorull vasului de toaleta. Ulterior acest sac de plastic va fi introdus intr-un recipient steril;
  • nu colectati mostra direct din vasul de toaleta;
  • nu amestecati mostra cu hartie igienica, apa sau sapun;
  • mostra trebuie colectata o singura data pe zi (exceptie fac acele cazuri speciale, stabilite de medicul specialist).

Daca mostra este colectata in spital, nu trebuie decat sa inmanati laborantului punga de plastic ce a fost atasata in prealabil pe interiorul vasului de toaleta.

Daca testul vizeaza stabilirea cantitatii de grasimi regasite in fecale, proba va fi colectata timp de trei zile consecutiv.

O alta metoda de prelevare a mostrei de fecale are la baza introducerea unui tampon rectal, si rotirea acestuia in mod delicat.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Prelevarea mostrei de fecale nu implica durere. Este posibil, insa, ca in momentul introducerii tamponului sa resimtiti o usoara senzatie de disconfort si presiune la nivelul rectului.

RISCURI

Daca normele de colectare a mostrei urmeaza pasii indicati de doctor si in plus, sunt respectate normele de igiena, prelevarea mostrei de fecale nu presupune riscuri.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele coproculturii sa fie favorabile este necesar ca analizarea mostrei de fecale sa nu releve prezenta agentilor patogeni in organism.

Daca testele releva prezenta unor bacterii precum salmonella, shigella, campylobacter, Escherichia coli sau Yersinia enterocolitica, ciuperci sau paraziti ca Giardia lamblia, este bine sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra pentru a decide asupra unor teste complementare sau asupra unui tratament adecvat.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Unele medicamente precum antibioticele pot influenta rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.
Rezultate fals-pozitive sau fals-negative pot aparea si datorita nerespectarii normelor de prelevarea a probei de fecale, expunerea mostrei la aerul atmosferic sau la temperatura camerei.

ALTE INFORMATII

Coprocultura poate fi recomandata si pentru a fi depistate anumite boli si afectiuni ale sistemului digestiv, pentru depistarea leucocitelor si a sangelui ascuns de la nivelul materiilor fecale, dar si pentru descoperirea anumitor viermi ca oxiurile si Giardia lamblia.

Comentarii

Am rugamintea sa se arate cum se poate colecta monstra pentru un bebe sugar.