Termen cautat

Cultura din exsudatul faringian


Autor: george

DESCRIERE TEST

Cultura din exsudatul faringian este folosita pentru a izola si identifica microorganisme care pot cauza infectii la nivelul gatului. Un tampon este folosit pentru a culege o mostra de exsudat faringian; cultura de exudat faringian este apoi analizata pentru a se depista prezenta bacteriilor sau ciupercilor.

Cateva exemple de infectii care pot fi depistate in cultura din exsudatul faringian:

  • Candida albicans, ciuperca care provoaca candidoza.
  • Streptococ grupa A, bacterie care poate provoca faringita streptococica, febra scarlatina, febra reumatica.
  • Neisseria medindgitis, bacterie care poate provoca meningita.


Daca bacteriile/ciupercile se dezvolta in cultura din exsudatul faringian, rezultatul este pozitiv. Medicul va dispune efectuarea altor teste sau inceperea unui tratament. Testele suplimentare, precum cele cu antibiotice, sunt folosite pentru a se afla care antibiotic are efectul optim in tratarea infectiei.
Daca bacteriile nu se dezvolta in cultura din exsudatul faringian, rezultatul este negativ, nu prezentati nici o forma de infectie bacteriana sau micotica la nivelul gatului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Exsudat faringian este recoltat atunci cand pacientul este supect de infectie la nivelul gatului. Testul mai este efectuat si pentru a depista daca o persoana prezinta bacterii sau ciuperci in exsudatul faringian, daca acea persoana este purtatoare de infectie si poate astfel infecta pe altii.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente, si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Antibioticele sunt medicamentele care de obicei influenteaza rezultatele testului, deci fiti siguri sa va informati medicul daca urmati tratament cu antibiotice.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de exsudat faringian, proces pentru care trebuie sa urmati pasii prezentati mai jos:

  • Dati vapul pe spate si deschideti gura cat mai larg posibil;
  • Medicul va folosi o spatula pentru a apasa pe limba si pentru a examina gura si gatul dumneavoastra;
  • Medicul va lua un tampon steril si va recolta mostre din gat (adancul gatului, amigdale, zone rosii sau imflamate). In acest timp trebuie sa rezistati impulsului de a inchide gura. Se poate de asemenea sa aveti o senzatie de inecare (senzatie ca vreti sa vomati, sau ca vreti sa tusiti).

Exista si o metoda alternativa prin care se poate recolta exsudat faringian, metoda pe care expertii o considera mai eficienta in depistarea infectiei:

  • Luati o cantitate mica de apa cu sare in gura; faceti gargara cu lichidul respectiv. Scuipati lichidul intr-un recipient steril.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Daca metoda de recoltare este cea care implica folosirea unui tampon steril, veti putea simti o senzatie de inecare sau veti simti nevoie sa inchideti gura in momentul recoltarii probei. Daca aveti o infectie la nivelul gatului, recoltarea probei poate sa fie putin dureroasa.

RISCURI

Nu exista riscuri majore pentru pacient in recoltarea unei probe de exsudat faringian. Exista riscul minor de a simti discomfort in momentul introducerii tamponului (senzatie de inec, voma, dorinta de a tusi).

REZULTATE

Daca bacteriile/ciupercile se dezvolta in cultura din exsudatul faringian, rezultatul este pozitiv. Medicul va dispune efectuara altor teste sau inceperea unui tratament. Testele suplimentare, precum cele cu antibiotice, sunt folosite pentru a se afla care antibiotic are efectul optim in tratarea infectiei.

Daca bacteriile nu se dezvolta in cultura din exsudatul faringian, rezultatul este negativ, nu prezentati nici o forma de infectie bacteriana sau micotica la nivelul gatului.

Rezultatul testului trebuie sa indice prezenta in gat doar a bacteriilor comune, nu a bacteriilor sau a ciupercilor care produc imbolnavire.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista cativa factori care pot influenta rezultatele testului:

  • tratamentele medicamentoase pe baza de antibiotice;
  • cultura a fost contaminata cu alte bacterii;
  • ati folosit apa de gura antiseptica inainte de a vi se recolta proba pentru test.

ALTE INFORMATII

Anumite persoane nu manifesta semne de infectie, dar totusi prezinta bacterii sau ciuperci la nivelul gatului. Aceste persoane sunt purtatoare de infectie si pot imbolnavi pe cei cu care intra in contact.

Daca va doare gatul dar cultura exsudatului faringian este negativa, se poate sa aveti o infectie virala. Doctorul va va sfatui ce tratament sa urmati.

Comentarii

Buna seara,

am facut exudat acum patru luni si am fost depistata pozitiv.Urmez un tratament cu diflucan ,am luat bioparox  si echinacea prima luna,a patra luna pe langa diflucan la 7 zile iau si vitamina a picaturi si anestezina(fac gargara)regim nu tin ca este foarte strict oare o sa ma vindec de aceasta ciuperca?

Buna ziua! As avea o nedumerire: mi-am facut un exudat faringian si mi-a iesit stafilococ auriu coagulazo pozitiv absent. Adica? Am ceva sau nu? Multumesc!