Termen cautat

Cultura din secretie auriculara


Autor: george

DESCRIERE TEST

Cultura din secretia autriculara este un test de laborator prin care se doreste depistarea substantelor si a microorganismelor cauzatoare de infectii. Mostra pe care se efectueaza testul poate fi constituita din fluid, puroi, ceara sau sange de la nivelul urechii.

Flora normala a urechii poate fi regasita la nivelul pavilionului si al conductului auditiv extern, pe tegumnent si cuprinde bacterii ca Aspergillus, Alternaria, Penicillium si Candida (non anlbicans).

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru cultura din secretie auriculara este efectuat pentru a fi depistate eventuale infectii ale urechii externe ( otita externa) sau infectii ale urechii cu ruptura de timpan si drenaj de lichid acumulat in spatele urechii externe. Acest test poate fi executat si in cazul infectiilor auriculare care nu cedeaza la tratamentul administrat, sau ca parte a miringotomiei. Miringotomia este un test caracterizat printr-o incizie la nivelul membranei timpanice care are ca scop fie drenarea fluidului acumulat in spatele timpanului (in afectiuni precum otita medie acuta), fie pentru introducerea unui tub cu scopul ventilarii urechii medii.

PREGATIRE PACIENT

Cultura din secretie auriculara nu necesita pregatiri prealabile.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru a preleva o mostra de secretie auriculara medicul va folosi un tampon de vata pe care il va introduce in pavilion sau in conductul auditiv extern. In anumite situatii mostra poate fi prelevata din urechea medie. In acest sens medicul va efectua o mica incizie la nivelul membranei timpanice.

Proba prelevata va fi trimisa la un laborator specializat unde in baza mostrei oferite vor fi insamantate medii de cultura. Aceste medii de cultura vor fi examinate pe un interval de cateva zile pentru a se descoperi eventuala dezvoltare a unor ciuperci, bacterii, sau virusuri care pot provoca infectii ale urechii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In mod normal, colectarea mostrei de secretie auriculara prin folosirea tamponului de vata nu presupune nici un fel de durere. Aceasta poate fi insa resimtita de pacient in cazul in care s-a dezvoltat deja o infectie la nivelul urechii.

Prelevarea probei prin incizie se face sub anestezie generala, ceea ce presupune ca pacientul sa fie adormit.

RISCURI

Prelevarea probei de tesut prin aplicarea tamponului de vata nu presupune riscuri pe nici un plan. Riscurile in ceea ce priveste efectuarea unei incizii, desi minime si rar intalnite, pot surveni datorita anesteziei (reactii alergice la medicamente, sau probleme respiratorii) sau in urma inciziei propriu zise prin sangerari si infectarea locului operat.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile insamantarea de laborator nu trebuie sa releve prezenta nici unui organism potential producator de infectii ale urechii. Rezultatele variaza totusi in functie de fiecare laborator care efectueaza acest test, si prin urmare este bine sa va consultati cu medicul dumneavoastra specialist.

Daca testul indica totusi prezenta unor microorganisme nespecifice florei normale a urechii, acest lucru poate duce la dezvoltarea unei infectii precum otitele si chiar rupturi ale timpanului. In orice caz medicul specialist poate decide efectuarea unor teste aditionale pentru stabilirea exacta a cauzei care provoaca aceasta infectie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de nerespectarea normelor de prelevare a mostrei de secretie auriculara, iar acest lucru poate conduce la rezultate fals-pozitive sau fals-negative. Daca exista dubii cu privire la primul test, este bine ca acesta sa fie repetat.

ALTE INFORMATII

Prelevarea mostrei de secretie auriculara prin incizie nu este efectuata decat in cazuri speciale cand diagnosticul nu poate fi stabilit de prelevarea unei mostre de la nivelul pavilionului sau al conductului auditiv extern. De obicei aceasta metoda este folosita pentru a putea fi depistate infectii ale urechii medii.