Termen cautat

Determinarea acidului lactic


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acidul lactic este produs de celulele din muschi si de hematii sau celulele rosii. Acidul lactic se formeaza atunci cand corpul descompune carbohidratii pentru a conferi energie organismului atunci cand nivelurile de oxigen din sange sunt scazute. Cand nivelul de oxigen din sange este normal, carbohidratii se descompun in apa si dioxid de carbon. Nivelul oxigenului din organism scade in timpul efectuarii unor exercitii fizice intense sau cand in organism exista o infectie.

DE CE SE FACE TESTUL?

Scopul testului este de a masura nivelul de acid lactic din organism si de a diagnostica acidoza lactica. Acidoza lactica este o boala potential fatala care este caracterizata de niveluri mari de acid lactic din organism, acid lactic care nu poate fi consumat. Acidoza lactica se manifesta prin transpiratie excesiva, ameteala, greata, durere de burta, coma. Testul se mai poate efectua pentru a se vedea daca tesuturile organismului primesc suficient oxigen si pentru a gasi cauza cantitatii mari de acid lactic.

PREGATIRE PACIENT

Pentru a se pregati pentru un test in vederea masurarii nivelului de acid lactic din organism, pacientul nu trebuie sa manance cu 8 pana la 10 ore inainte. De asemenea, pacientul nu trebuie sa depuna efort fizic intens inaintea testului deoarece efortul duce la o crestere temporara a nivelului de acid lactic din sange. Pentru ca rezultatele sa fie corecte, pacientul nu trebuie sa stranga pumnul cand i se recolteaza sange, ca sa nu influenteze rezultatele.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru a lua o proba de sange in scopuri diverse, asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru a opri circulatia sangelui si pentru ca vena de sub garou sa devina mai mare (pentru a face mai usoara insertia acului de seringa). Cand se recolteaza sange pentru testul de acid lactic, nu se va folosi garoul pentru a nu influenta rezultatele; strangerea muschiului bratului poate duce la o crestere falsa a nivelului de acid lactic din organism. Asistenta va sterge locul unde va fi introdus actual cu o solutie antiseptica pentru a evita infectiile. Se introduce apoi acul in vena si se extrage sangele. Odata ce s-a colectat suficient sange, asistenta va dezlega garoul si va bandaja locul in care a fost facuta injectia.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Experienta prelevarii de sange variaza de la persoana la persoana. Atunci cand acul este introdus in vena, de obicei unii oameni simt doar un mic disconfort, o intepatura, iar altii simt o durere acuta.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile de referinta variaza de la laborator la laborator. Valorile normale se gasesc intre:

  • Sange venos: 4.5-19.8 mg/dl
  • Sange arterial: 4.5-14.4 mg/dl (miligram pe decilitru).

Daca rezultatele depasesc aceste valori de referinta, in sensul ca sunt mai mari, inseamna ca pacientul sufera de acidoza lactica. Acidoza lactica poate fi cauzata de deshidratare, afectiuni ale sangelui precum anemie sau leucemie, afectiuni ale ficatului sau alte boli care impiedica oxigenul sa ajunga la celulele din organism (cum ar fi infectie, embolism pulmonar, intoxicarea cu dioxid de carbon, efort fizic intens).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de mai multi factori: medicamente care contin epinefrina, medicamente pentru tratarea diabetului, consumul de alcool sau efort fizic intens inainte de efectuarea testului.

ALTE INFORMATII

Rezultatele sunt mai sigure daca sangele folosit pentru efectuarea testului provine dintr-o artera decat daca este prelevat din vena. De asemenea, acidul lactic din organism mai poate fi masurat si in lichidul spinal intrucat in cazul unei infectii, nivelul de acid lactic din fluidele din organism creste.