Termen cautat

Determinarea aldosteronului din urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Aldosteronul este un hormon mineralcorticoid secretat de glanda glomerulara de la nivelul suprarenalei (supranumita si glanda adrenala). Aldosteronul are rolul de a controla absorbtia de sare, potasiu si apa si presiunea sangelui din organism, iar la nivelul rinichilor regleaza echilibrul hidro-electrolitic.

Secretia aldosteronului este influentata intr-o masura foarte mare de renina, o enzima produsa de anumite celule ale rinichilor, localizate in zona aparatului juxtaglomerular. Din acest motiv analiza pentru stabilirea nivelului de aldosteron din organism este bine sa fie insotita de o analiza a nivelului activitatii reninei.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru determinarea nivelului de aldosteron din urina este efectuat pentru stabilirea unor carente de sare, potasiu si apa din organism sau pentru identificarea unei potentiale tumori. Asa cum am mentionat deja, nivelul de aldosteron vine in stransa legatura cu enzima numita renina, de aceea este bine ca cele doua analize sa fie complementare. Prin urmare, daca atat nivelul reninei cat si al aldosteronului sunt marite, atunci organismul prezinta carenta de fluide si sare. Daca nivelul de aldosteron este marit, iar cel al reninei, dimpotriva, este sub parametrii normali, in organism exista riscul formarii unei tumori, cel mai probabil la nivelul glandelor adrenale. Testul pentru stabilirea parametrilor aldosteronului poate fi recomandat de medicul specialist si in momentul in care tensiunea arteriala este marita.

PREGATIRE PACIENT

Pentru ca rezultatele testului pentru determinarea nivelului de aldosteron din organism sa fie cat mai precise, este necesar ca inainte cu doua saptamani de a efectua testul sa eliminati din alimentatia dumneavoastra excesul de sare. In acest sens nu sunt recomandate alimentele precum sunca, supele instant, boullionul, sosul de soia sau cipsurile. In plus, este bine sa informati doctorul dumneavoastra specialist in legatura cu tratamentul pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. Unele medicamente precum cele pe baza de progesteron sau estrogen, diuretice, corticosteroizi, hipertensive sau pastile anticonceptionale pot influenta valorile nivelului de aldosteron din organism.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru depistarea nivelului de aldosteron din urina urmeaza metoda radioimunologica, iar probele de urina sunt prelevate pe un interval de 24 de ore. Astfel, ca in prima zi a testului este bine ca prima oara cand urinati (dimineata ) sa eliberati complet vezica. Retineti ora cand are loc acest lucru pentru a putea cronometra mai usor trecerea celor 24 de ore. Doctorul dumneavoastra specialist sau medicul de familie va va furniza un recipient mai mare, de circa 2-3L, si unul mai mic, de aproximaltiv 100ml. In recipientul cel mic veti colecta cate o mostra de urina de la fiecare mictiune pe parcursul celor 24 de ore, pe care le veti varsa in recipientul cel mare. La sfarsitul celor 24 de ore, recipientul cel mare trebuie dus la un laborator de analize pentru ca urina sa poata fi analizata.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de aldosteron din urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de aldosteron din urina se inscriu in intervalul 2-26mcg. In momentul in care valorile acestui hormon depasesc parametrii stabiliti exista riscul ca in organism sa apara o tumoare, cel mai probabil la nivelul glandelor adrenale (sindromul Conn) sau sa existe afectiuni ale rinichilor, ficatului sau chiar ale inimii. La femeile insarcinate nivelul de aldosteron creste in momentul in care aceasta manifesta fenomenul de preeclampsie. Preeclampsia apare in general la femeile care sunt la prima sarcina sau la cele care au gemeni sau sarcina multipla, si se manifesta atunci cand tensiunea sangelui creste foarte mult. Alte boli si afectiuni care duc la depasirea parametrilor normali ai aldosteronului in urina sunt : HTA crescut, crampe musculare, nivelul scazut de potasiu din sange.

Valorile scazute ale aldosteronului in urina pot fi cauzate de tratamente pe baza de heparina, boala Addison sau diabet.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul pentru depistarea nivelului de aldosteron din urina poate fi influentat de anumite medicamente precum cele pe baza de progesteron si estrogen, diuretice, corticosteroizi, hipertensive sau pastile anticonceptionale, dar si tratamente pentru boli ale inimii pe baza de spironolactona. In plus, cu cel putin doua saptamani inainte de efectuarea testului este recomandat sa eliminati din alimentatia dumneavoastra alimentele care contin sare in exces. Acestea sunt sunca, supe instant, boullion, sos de soia sau chipsurile.

ALTE INFORMATII

Pentru a stabili cu mai multa acuratete cauza care conduce la variatii ale nivelului de aldosteron din urina este necesar ca aceasta analiza sa fie completata de cea a reninei, care la randul sau influenteaza decisiv nivelul aldosteronului.