Termen cautat

Determinarea alfa feto proteinei (AFP) din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test determina nivelul de alfa feto proteina din sangele unei femei insarcinate. AFP este o substanta produsa de ficatul fetusului. Cantitatea de AFP din sangele unei femei insarcinate poate indica daca fetusul ar putea avea asemenea afectiuni precum anencefalie sau spina bifida. Testul AFP poate fi efectuat ca parte a unui test de screening pentru a depista alte probleme cromozomiale cum as fi sindromul Down sau syndromul Edward. Un test pentru detereminarea AFP poate depista si o malformatie confenitala numita omfalocel caracterizata printru-un defect de inchidere a peretelui abdominal in regiunea ombilicala.

In mod nornal, in sangele unei femei insarcinate se gasesc cantitati scazute de AFP. In sangele barbatilor si femeilor sanatoase, dar care nu sunt insarcinate nu se gaseste AFP (sau se gaseste in cantitati foarte mici).

Nivelul AFP se determina de obicei la femeile insarcinate in cadrul triplului sau cvadruplului test de screening. Acest test se efectueaza intre saptamanile 15 si 20 de sarcina, determinand trei sau patru substante ce pot aparea in sangele unei femei insarcinate.

Triplul test masoara cantitiatea de alfa-fetoproteina (AFP), beta-gonadotropina corionica umana (beta-hCG) si un tip de estrogen (estriolul neconjugat sau uE3).

Cvadruplul test le dozeaza pe cele trei amintite mai sus plus hormonul inhibin A. Nivelul sanguin al acestor substante, impreuna cu varsta pacientei si alti factori ajuta medicul sa estimeze posibilitatea ca fetusul sa prezinte sau nu anumite afectiuni sau defecte congenitale.

In anumite cazuri se efectueaza o serie de teste de screening, in primul trimestru de sarcina, pentru depistarea sindromului Down. Testul integrat foloseste si parametri masurati prin ultrasonografie, de exemplu determinarea grosimii pliului cutanat al fatului la nivelul cefei (pliul nucal), determinarea nivelului free-beta-hCG si o proteina denumita proteina A plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A). Sensibilitatea acestui test este asemanatoare cu cea a unui test cvadruplu de sarcina care se efectueaza in trimestrul al doilea.

Barbatii, femeile neinsarcinate si copiii

La barbati, femei neinsarcinate si copii, prezenta AFP in sange poate fi corelata cu anumite tipuri de cancere, mai ales cu cancerul testicular, ovarian, gastric, pancreatic sau hepatic. Un nivel crescut de AFP mai poate aparea ca rezultate al limfomului Hodgkin, alte limfoame, tumori cerebrale sau cancerul celulelor renale.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul AFP se efectueaza pentru:

 • a depista anumite afectiuni cerebrale sau spinale (numite defecte de tub neural) ale fetusului. Asemenea defecte apar la 2 din 1000 de sarcini. Sansa de a naste un copil cu defect de tub neural nu are legatura cu varsta mamei. Majoritatea femeilor ai caror copii au fost depistati cu defecte de tub neural nu au in istoricul familial astfel de afectiuni. Acest test se efectueaza intre saptamanile 15 si 20 de sarcina;
 • depistarea sindromului Down. Un nivel scazut de AFP poate depista sindromul Down in aproximativ 60% din cazuri. Sansa de a depista sindromul Down creste la 80% daca se efectueaza triplul test cu estriolul si beta-hCG;
 • pentru depistarea anumitor tipuri de cancere ca si cel testicular, ovarian sau hepatic. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre persoanele care sufera de cancer hepatic nu prezinta un nivel crescut al AFP;
 • monitorizarea raspunsului la tratamentul pentru cancer;
 • depistarea cancerului hepatic (denumit hepatom) la persoanele care au ciroza sau hepatita cronica B.

PREGATIRE PACIENT

Nu este necesara o pregatire speciala pentru a efectua testul. Daca femeia este insarcinata, ea va fi cantarita inainte de efectuarea testului deoarece rezultatele testului sunt influentate de greutate. Rezultatele testului se bazeaza si pe rasa pacientei.

CUM SE FACE TESTUL?

Asistenta medicala recolteaza sange dintr-o vena, de obicei de la nivelul plicii cotului sau de pe fata dorsala a mainii. Zona unde urmeaza sa se introduca acul este curatata cu o solutie antiseptica. Un garou este pozitionat pe brat pentru a restrictiona circulatia sangelui, aceasta manevra avand ca rezultat dilatarea venelor de sub garou, usurand recoltarea.

Acul este introdus in vena si sangele este colectat intr-un recipient vidat atasat la ac (vacutainer). In timpul recoltarii, garoul este indepartat pentru a permite din nou circulatia sangelui. Odata ce sangele este colectat se indeparteaza acul. Se aplica presiune pe zona unde a fost introdus acul pentru a opri sangerarea.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Atunci cand acul este introdus in vena in scopul recoltarii sangelui unele persoane resimt o durere moderata. Alte persoane simt doar o mica intepatura sau o usoara usturime. Dupa indepartarea acului s-ar putea ca in zona respectiva sa aveti o senzatie pulsatila.

Femeia insarcinata poate avea un sentiment de anxietate in asteptarea rezultatului.

RISCURI

Sansele ca sa aveti o problema in timpul prelevarii de sange sunt foarte mici.

 • in anumite cazuri poate aparea o usoara vanataie la locul intepaturii; sansele de a aparea echimoza scad daca exercitam presiune la locul intepaturii timp de cateva minute;
 • in cazuri rare, se poate inflama vena dupa prelevarea sangelui (flebita); se recomanda comprese reci la acel nivel de cateva ori pe zi;
 • sangerare la nivelul intepaturii poate aparea la persoanele cu defecte de coagulare. Aspirina, warfarina si alte medicamente anticoagulante pot creste sansele de sangerare. Se recomanda informarea medicului inainte de recoltarea sangelui in cazul persoanelor cu probleme de coagulare sau alte afectiuni similare.

REZULTATE

Testul AFP determina nivelul de alfa-fetoproteina din sangele femeilor insarcinate. AFP este o substanta secretata de ficatul fatului. Nivelul sanguin al AFP poate ajuta la depistarea unor afectiuni ale fatului.

Valori normale

Valorile normale variaza in functie de laborator. De asemenea, valorile variaza si in functie de varsta fatului; un nivel crescut sau scazut de AFP poate insema ca varsta fatului a fost calculata gresit. O ultrasonografie poate fi efectuata pentru a stabili exact varsta fatului.

Cantitatea de AFP din sange:

Barbati si femei neinsarcinate: 0-20 micrograme pe litru µg/L
Femei insarcinate in 15-22 saptamani: 7-124 µg/L

La femeile insarcinate, nivelul AFP creste progresiv incepand cu saptamana a 14-a de sarcina si continua sa creasca pana la o luna sau doua inainte de nastere, scazand apoi foarte incet. Valorile sunt in general putin mai mari la femeile de culoare si de origine asiatica comparativ cu femeile caucaziene. Pentru interpretarea corecta a valorilor AFP este necesara o valoare precisa a varstei fatului.

Valorile normale ale AFP se stabilesc in functie de greutate, varsta si rasa; se iau in considerare femeile cu diabet care isi fac injectii cu insulina si varsta copilului (varsta gestationala). In cazul in care varsta copilului este diferita dupa efectuarea ultrasonografiei, valorile AFP se vor ajusta in functie de aceasta valoare. Media acestei valori ajustate se numeste multiplu de medie (MoM). O valoare a AFP care este intre 0,5 si 2,5 ori MoM este considerata in limite normale. Fiecare femeie va stabili impreuna cu medicul limita de valori ale AFP care sunt considerate normale.

Valorile crescute ale AFP la femeile insarcinate pot indica faptul ca:

 • varsta fatului nu este calculata corect;
 • femeia are sarcina multipla, de exemplu, gemeni sau tripleti;
 • fatul are un defect de tub neural;
 • intestinele fatului sau alte organe abdominale sunt in afara corpului (omfalocel); va fi necesara o interventie chirurgicala dupa nastere pentru a corecta problema;
 • fatul este mort.

Valori crescute ale AFP la femei neinsarcinate sau barbati poate indica:

 • cancer hepatic, testicular sau ovarian;
 • boala hepatica, ca ciroza sau hepatita;
 • consum excesiv de alcool.

Valori scazute ale AFP

Valori scazute la o femeie insarcinata poate indica:

 • varsta fatului a fost calculata gresit
 • sindrom Down.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care o persoana nu poate efectua testul sau pentru care rezultatele sunt neconcludente sunt urmatoarele:

 • fumatul care creste nivelul sanguin al alfa-fetoproteinei;
 • efectuarea in ultimele 2 saptamani a unui test medical care foloseste trasori radioactivi.

ALTE INFORMATII

AFP este un test de screening pentru depistarea unor afectiuni ale fatului. Se recomanda efectuarea altor teste in cazul in care valorile AFP sunt anormale. O ultrasonografie si/sau o amniocenteza se vor efectua in cazul depistarii unor valori anormale ale AFP.

Valori normale ale AFP nu exclud defectul de tub neural sau sindromul Down.

Nivelul AFP in lichidul amniotic se poate determina prin amniocenteza. Multe femei prezinta valori normale ale AFP la nivelul lichidului amniotic, desi au valori modificate la nivel sanguin. Aceste femei prezinta risc de a avea fat cu defect de tub neural.

Se recomanda consultul medicului specialist sau a unui medic genetician in cazul in care sunt depistate valori anormale ale AFP. Valorile AFP pot fi anormale, chiar daca fatul este sanatos. La pacientii cu cancer hepatic sau alte tipuri de cancer, scaderea nivelului AFP poate semnifica reusita terapeutica.

Comentarii

Buna ziua. Sotul meu a fost diagnisticat cu Hepatita cronica C; stadiul fibrozei este de F4. A facut 3 luni tratament antiviral(Interferon + Ribavirina), dupa care a fost declarat non responder si i-a fost intrerupt. In urma analizeleor efectuare dupa intreruperea tratamentului, AFP a iesit usor peste limetele normalului: 6,61, valorile de referinta fiind 0,5- 5,5/IU/ml. A mai facut apoi si o ecografie, unde ficatul aparea ca fiind in limite normale. Medicii nu au fost comunicativi, unul dintre ei nu a spus nimic despre acel AFP crescut, iar altul a afirmat ca e intr-un stadiu....in care nu mai garanteaza ca ar putea raspunde la vreun tratament. Ce parere aveti? Acea crestere a alfafetoproteinei dupa Interefon este alarmanta? Va multumesc si va rog sa-mi raspundeti.

Buna ziua....am ciroza hepatica si rezultatul la acest test este....de4.1   valorile laboratorului unde afost facut....0-8.5    este bunn sau nu ...multumesc

Valori crescute ale AFP la femei neinsarcinate sau barbati poate indica:
- cancer hepatic, testicular sau ovarian;
- boala hepatica, ca ciroza sau hepatita;
- consum excesiv de alcool.

 

Multa sanatate!

Alina D.