Termen cautat

Determinarea amilazei din urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru stabilirea nivelului de amilaza din urina este efectuat pentru stabilirea eventualelor afectiuni ale pancreasului sau glandelor salivare. Amilaza este o enzima ce se gasete in sucul pancreatic si saliva, cu rol de activare a hidrolizei amidonului in maltoza si dextrine. In general in sange si urina regasim doar valori scazute ale amilazei, dar in cazul in care la nivelul pancreasului sau al glandelor salivare se produce un blocaj, nivelul amilazei creste simtitor. In comparatie cu amilaza gasita in sange, cea din urina pastreaza aceste valori marite timp de cateva zile, ceea ce faciliteaza identificarea problemei cu mai multa usurinta.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de amilaza din urina este efectuat pentru a determina diferentele dintre pancreatita acuta si alte cauze de abdomen acut, si diagnosticarea pseudochistului de pancreas. Abdomenul acut este un fenomen clinic cu manifestari bruste, cauzat de inflamarea viscerelor situate in cavitatea abdominala, contractarea musculaturii cavitatii abdominale, senzatii de greata si chiar varsaturi si meteorism.

PREGATIRE PACIENT

Exista o gama foarte variata de medicamente care pot sa influente rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de amilaza din urina. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu. Cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de urina, este indicat sa nu consumati alcool, iar in dimineata analizei este bine sa nu mancati si sa nu beti decat apa. In plus, este recomandat consumul cat mai multor lichide pentru a evita deshidratarea.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru analiza amilazei din urina este recomandata recoltarea probei de 2 ore. Prin urmare, pacientul va urina la ora 8, fara a retine o proba din aceasta urina. Apoi, pe un interal de 2 ore se va retine intr-un recipient special cate o proba de la fiecare emisiune de urina pana la ora 10 (inclusiv emisiunea de la ora 10).

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de amilaza din urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de amilaza in urina se inscriu in intervalul 6.5–48.1 U/ora, si peste 5000U/zi. Daca rezultatele analizei prezinta valori mai scazute decat media normala, acest lucru se poate datora unor afectiuni precum macroamilazemie sau fibrom chistic avansat. Totodata, valorile scazute ale amilazei din urina pot rezulta ca urmare a tratamentelor pe baza de steroizi anabolizanti, cefotaxim, lamivudin, propiltiouracil, somatostatin, zidovudin.

Valorile crescute ale amilazei din urina pot fi datorate unor afectiuni precum blocaje intestinale, calc la nivelul vezicii biliare, si fiobroza chistica.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Asa cum am mentionat deja, gama medicamentelor care pot influenta rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de amilaza din sange este destul de variata. Tocmai de aceea este indicat ca medicul dumneavaoastra specialist sa fie informat in prealabil cu privire la tratamentul pe care il urmati, fie ca acesta a fost ales de dumneavaoastra sau prescris de medic. In plus, in dimineata prelevarii probei de urina nu trebuie sa mancati nimic si nici sa beti cafea, iar cu 24 de ore inaintea efectuarii analizei este interzis consumul de alcool.

ALTE INFORMATII

Este important de stiut ca nou-nscutii au nivel foarte scazut de amilaza in organism, sau pot chiar sa nu aiba deloc. La sfarsitul primului an de viata, nivelul acestei enzime trebuie sa atinga limitele normale ale unui adult. Daca acest lucru nu se intampla, este bine sa efectuati teste amanuntite, pentru a depista si chiar trata in mod eficient problema.