Termen cautat

Determinarea campului vizual


DESCRIERE TEST

Determinarea campului vizual al unui individ se realizeaza prin intermediul unui test capabil sa evalueze atat vederea centrala cat si cea periferica. Testul pentru determinarea campului vizual constituie de fapt un fel de harta a campului vizual pentru fiecare glob ocular in parte. Testul pentru determinarea campului vizual reprezinta o examinare subiectiva. Pentru ca acesta sa ofere informatiile relevante necesare pentru ca pacientii sa inteleaga instructiunile testarii, sa devina cooperanti si sa realizeze testarea in totalitate.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru determinarea campului vizual se realizeaza in urmatoarele scopuri:

  • Pentru detectarea semnelor leziunilor nervului optic sau prezenta glaucomului;
  • Pentru detectarea bolii retinale centrale sau periferice;
  • Pentru detectarea afectiunilor pleoapelor precum ptosisul;
  • Pentru diagnosticarea bolilor care afecteaza nervul optic sau a bolilor ce afecteaza modalitatea de transport a informatiei de la nivelul globilor oculari la nivelul cortexului occipital al creierului unde informatiile sunt procesate in imagini.

PREGATIRE PACIENT

Pentru realizarea testului de determinare a campului vizual nu sunt necesare pregatiri premergatoare speciale.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru eterminarea campului vizual se poate realiza printr-o multitudine de metode. Acestea examineaza fiecare glob ocular in parte cu globul ocular contralateral acoperit pentru eliminarea oricarei erori. In cursul testarii pacientii trebuie sa priveasca inainte.

Testul cel mai simplu pentru determinarea campului vizual poate sa se efectueze in timp ce pacientii privesc inainte si numara degetele aratate de medicul specialist. Cu toate acestea, in general, campul vizual esre masurat prin intermediul un ui aparat computerizat in cadrul cabinetului medicului optometrist, a medicului oftalmolog sau a medicului neurolog. Pentru realizarea unui astfel de test, un glob ocular este acoperit, iar pacientul este rugat sa isi aseze capul la nivelul unui suport. Ulterior, cand pacientul vede lumina si miscari de diverse intensitati in locuri diferite trebuie sa apese un buton. In cadrul tuturor testelor standard, prima data se realizeaza testarea globului ocular drept, urmata de testarea globului ocular stang. Prin intermediul procesului numit, se poate crea o harta computerizata a campului vizual.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientii supusi efectuarii Testului de determinare a campului vizual nu resimt nici un fel de disconfort pe parcursul procesului de examinare.

RISCURI

Realizarea Testului de determinare a campului vizual nu implica riscuri pentru pacientii supusi examinarii.

REZULTATE

Cu scopul interpretarii corecte a rezultatelor obtinute in urma efectuarii Testului de determinare a campului vizual este recomandata consultarea unui medic specializat in domeniu.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele obtinute in urma efectuarii Testului de determinare a campului vizual nu pot fi influentate de factori identificati pana in prezent.

ALTE INFORMATII

Realizarea testului pentru determinarea campului vizual nu necesita mult timp si nu implica stres pentru persoanele relativ sanatoase, insa poate sa fie considerat obositor sau stresant pentru persoanele in varsta si pentru persoanele bolnave. De asemenea, realizarea testului este mai dificila in conditiile in care sunt implicati copii de varste foarte mici sau sunt testati pacienti afectati de unele tulburari mentale precum sindromul Down.