Termen cautat

Determinarea crioglobulinelor


Autor: george

DESCRIERE TEST

Crioglobulinele sunt proteine sau complexe proteice care la temperaturi mai mici de 4 grade Celsius devin insolubile, proces ce devine reversibil la temperaturi ce depasesc 37 de grade Celsius. In momentul in care temperatura corpului scade atat de mult incat aceste proteine devin insolubile, ele pot provoca formarea unor mici cheaguri de sange in vasele capilare de la nivelul fetei sau al membrelor.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru depistarea crioglobulinelor din organism este efectuat in cazul expunerii prelungite la frig, ceea ce poate avea drept urmare purpura, urticarie, necroza digitala, sau fenomene Raynaud. Acest test este efectuat si in cazul unor boli precum infectia cronica cu virusul hepatitei C, macroglobulinemia Waldenstrom, leucemia limfatica cronica si colagenoze.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului crioglobulinelor in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului crioglobulinelor in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile este nesecesar ca in organism sa nu fie prezente crioglobulinele.

Daca totusi testele releva prezenta crioglobulinelor in organism acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: hepatita (cu precadere cea de tipul C), mononucleoza infectioasa, leucemie, limfom, macroglobulinemia primara, mieloma multipla, artrita reumatoida, lupus sistemic eritematos (LSE)sau chiar sindrom nefrotic.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultate fals-pozitive sau fals-negative ale testului pot aparea in cazul nerespectarii conditiilor de recoltare a probei de sange.

ALTE INFORMATII

Testul pentru crioglobuline nu poate decat sa confirme prezenta acestor proteine in organism, dar nu poate stabili cu precizie tipul acestora. Prin urmare, daca rezultatele indica prezenta crioglobulinelor in sange este indicat sa consultati medicul specialist in vederea stabilirii testelor ulterioare. Acest lucru devine cu atat mai important cu cat gama crioglobulinelor este destul de larga.