Termen cautat

Determinarea fibrinopeptidului A (FPA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Fenopeptid A (FPA) este o substanta eliberata in organism in timpul procesului de coagulare a sangelui. Testul pentru fenopeptidul A este realizat pentru a stabili concentatia acestei substante in sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, acest test este realizat pentru a se stabili cauzele disfunctiilor severe ale procesului de coagulare a sangelui precum coagularea intravasculara diseminata (CID). Acest test este efectuat si cu scopul diagnosticarii anumitor forme de leucemie, asociate adesea cu dezvoltarea in organism a coagularii intravasculare diseminate.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra. Acesta este primul si cel mai important pas in pregatirea pentru test. Doctorul va va intreaba daca urmati anumite tratamente si va dispune incetarea acestora daca exista riscul sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui, de asemenea, sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de factor reumatoid din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective. Acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Parametrii normali ai fenopeptidului A in organism au fost stabiliti intre 0.6-1.9 nanograme per mililitru (ng/mL). Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru poate fi datorat unor boli si afectiuni precum celulita, coagulare intravasculara diseminata (CID), leucemie (doar in stadiul de diagnosticare, primul stadiu al tratamentului, sau in cazul recidivei), unele infectii sau lupus sistemic eritematos (LSE).

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi afectate de:

 • prelevarea necorespunzatoare a probei;
 • pacientul a urmat tratament cu medicamente care au influentat rezultatele.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi in sa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru fenopeptidul A.