Testul pentru determinarea fosfatazei alcaline este realizat pentru a se stabili concentratia acestei enzime in sange. Cea mai mare parte a fostfazei alcaline (ALP) este produsa la nivelul ficatului si al oaselor si in cantitati mai mici de intestine, rinichi si placenta.
Unele boli si afectiuni precum cresterea rapida a oaselor (in timpul pubertatii), boli ale sistemului osos (osteomalacia sau boala Paget), hiperparatiroidimul (care afecteaza nivelul de calciu din sange), sau leziuni ale celulelor ficatului pot duce la cresterea concentratiei fostfazei alcaline din sange.
In general, testul pentru fostfaza alcalina este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum galbinarie, dureri abdominale, stari de
greata si chiar voma, asociate cel mai adesea anumitor boli sau leziuni ale ficatului. Acest test poate fi efectuat si pentru a se monitoriza reactia ficatului la anumite tratamente medicamentoase, tratamente ce reprezinta un factor marit de risc pentru acest organ.
Testul pentru fostfaza alcalina poate fi recomandat de medicul dumneavoastra specialist pentru a depista eventuale afectiuni ale sistemului osos (uneori datorate expunerii la razele X), precum: rahitism, osteomalacia, tumori al eoaselor, boala Paget sau surplus al hormonului paratiroidian (hormon responsabil cu dezvoltarea sistemului osos). In plus, acest test este realizat pentru monitorizarea reactiei organismului la tratamentul pentru boala Paget.
De obicei, nu trebuie sa urmati pregatiri speciale in vederea efectuarii acestui test deoarece testul este efectuat simultat cu o analiza de rutina a sangelui. Exista totusi unele exceptii:
Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca va nelamuresc sau va ingrijoreaza anumite anumite aspecte ale testului. Doctorul este cel care trebuie sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.
Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:
Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.
Testul pentru depistarea nivelului de fostfataza alacalina din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
Parametrii normali ai concentratiei de fastfaza alcalina au fost stabiliti dupa um urmeaza:
Daca rezultatele testului indica valori peste media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum: hepatita, blocaj al canalelor biliare (
icter obstructiv), pietre ale vezicii biliare, ciroza, cancer de ficat, sau cancer in metastaza, care s-a extins pana la nivelul ficatului, boala Paget, osteomalacia, rahitism, tumori ale oaselor sau tumori extinse pana la nivelul sistemului osos, hiperparatiroidism, insuficienta cardica, infarct, mononucleoza, cancer la rinichi sau sepsis.
Daca dimpotriva rezultatele testelor releva valori ale fostfazei alcaline sub media normala, acest lucru se poate datora unor conditii medicale care au ca rezultat malnutritia (asemenea bolii celiace) sau care sunt cauzate de o alimentatie lipsita de nutrienti (afectiune ce poarta denumirea de scorbut).
Rezultatele testului pot fi influentate de:
Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi in sa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru fosfataza alcalina.
Comentarii
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 13:34
Re: Test fostfataza alcalina (ALP)
de circa 2 ani in crizele hemoroidale luam ketorol e 10 mg chiar si 2 odata pt efect rapid. de circ 6 luni am senzatii de voma dupa ce le iau si am unele dureri in partea dreapta. in urma ecografiilor efectuate nu a rezultat decat pereti ingrosati ai bilei (fiere) insa la analize mi-au iesit valori anormale la urmatoarele: fosfataza alcalina val.115.9 u/l, lipide totale serice 848.17 mg/dL, colesterol seric total 238.52 mg/dL ( LDL fiind 167.45 ). Sincer citind despre fosfataza alcalina m-au ingrozit cauzele care ar conduce la valoarea crescuta a acestora. Va rog sa imi spuneti daca sunt chiar asa de rele avand in vedere ca celelalte sunt normale, cu exceptia RDW 146 , PDW 21, PCT 0.15. VA MULTUMESC!
Trimis de camy la Mie, 08/27/2014 - 13:34
Re: Test fostfataza alcalina (ALP)
Fosfataza alcalina este peste limita considerata normala. Cresterea fosfatazei alcaline poate fi cauzata de: hepatita, blocaj al canalelor biliare ( icter obstructiv), calculi biliari, ciroza, cancer de ficat, sau cancer in metastaza, care s-a extins pana la nivelul ficatului, boala Paget, osteomalacia, rahitism, tumori ale oaselor sau tumori extinse pana la nivelul sistemului osos, hiperparatiroidism, insuficienta cardica, infarct, mononucleoza, cancer la rinichi sau sepsis. Femeile insarcinate pot prezenta valori crescute ale ALP. Consumul de alcool poate determina cresterea ALP. Nu stiu ce alte analize s-au facut ca sa stiu daca cresterea fosfatazei alcaline are semnificatie patologica sau nu. Multa sanatate!
Trimis de Anonim (neverificat) la Mie, 08/27/2014 - 13:34
Re: Test fostfataza alcalina (ALP)
am fosfataza alcalina 303.4 , doctorul de familie nu mi-a recomandat nimic , a zis ca el crede ca am cava minor la pancreas dat de faptul ca glicemia este de 104.3 mg/dl , este corect? am 38 ani 54 kg , sex feminin