Termen cautat

Determinarea fosfatazei alcaline leucocitare din sange – indicele FAL


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru determinarea fosfatazei alcaline leucocitare este efectuat pentru a se stabili concentratia proteinei numite fosfataza alcalina (ALP) de la nivelul celulelor albe. Leucocitele sau celulele albe intra in alcatuirea plasmei sangvine, avand ca scop prevenirea si inlaturarea infectiilor din organism.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de fostafaza alcalina leucocitara este efectuat pentru diagnosticarea unei game foarte largi de conditii medicale incluzand diverse tipuri de anemii si leucemia. Acest test poate fi cerut de medicul specialist cu scopul de a stabili cauzele nivelului ridicat de trombocite din organism.

PREGATIRE PACIENT

Testul pentru stabilirea indicelui ALP urmeaza pasii unei analize normale a sangelui. Cu toate acestea, este necesar ca inainte cu 6 ore de prelevarea mostrei de sange sa nu beti si sa nu mancati nimic. Unele medicamente precum allopurinol, androgeni, medicamente antiinflaqmatorii, anticonceptionale orale, anumite antibiotice, anumite medicamente pentru atrita sau diabet, clorpromazin, cortizol, narcotice, propranolol, calmante, sau antidepresive triciclice pot sa inluenteze rezulatele testului. Tocmai de aceea este indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

  • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur.
  • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
  • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
  • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
  • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
  • Se bandajeaza dupa caz.

Mostra de sange va fi preluata de un laborant; se vor separa celulele albe de restul mostrei de sange si se va observa daca anumite substante adera la coloranti speciali.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Testul pentru depistarea nivelului de fosfataza alcalina leucocitara necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:

  • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
  • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
  • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
  • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de fostfaza alcalina leucocitara au fost stabiliti intre 20 si 100 ( dintrun maxim de 400). Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum trombocitoza esentiala, reactie leucemoida, mielofibroza sau policitemia vera.

Daca rezultatele testului releva valori mai mici decat media normala, acest lucru paote fi cauzat de boli si afectiuni precum: anemie aplastica, leucemie granulocitara cronica sau anemie pernicioasa.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de unele medicamente precum allopurinol, androgeni, medicamente antiinflaqmatorii, anticonceptionale orale, anumite antibiotice, anumite medicamente pentru atrita sau diabet, clorpromazin, cortizol, narcotice, propranolol, calmante sau antidepresive.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand este necesara efectuarea unor teste suplimentare pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis. Acest lucru va fi insa decis de medicul dumneavoastra specialist in momentul confruntarii rezultatelor testului pentru determinarea nivelului de fosfataza alcalina.

Comentarii