Termen cautat

Determinarea fosforului seric, fosfatului seric sau fosforului anorganic


Autor: george

DESCRIERE TEST

Aceasta testare se efectueaza pentru a masura cantitatea de fosfor aflata intr-o proba de sange. Fosforul este un ion care contine fosfor mineral. Organismul are nevoie de fosfor pentru a construi si repara oasele si dintii, precum si pentru buna functionare a nervilor.

Aproximativ 85% din fosforul din organism este depozitat in oase, restul se afla in tesuturi.
Rinichii sunt cei care regleaza cantitatea de fosfat din sange. Cantitatile suplimentare de fosfat sunt filtrate de rinichi si eliminate de corp prin urina. Un nivel crescut de fosfat in sange indica de obicei prezenta unei insuficiente renale.

Cantitatea de fosfat din sange afecteaza nivelul de calciu din sange. In organism, calciul si fosfatul reactioneaza in moduri total opuse: daca nivelul de calciu din sange creste, nivelul de fosfat scade. Acest echilibru intre fosfat si calciu poate si dereglat doar de o boala sau de o infectie si de aceea nivelurile de calciu si fosfat sunt masurate in acelasi timp.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru masurarea fosforului din sange se efectueaza pentru:

 • a diagnostica infectii osoase sau insuficienta renala;
 • pentru a identifica afectiuni ale glandelor, de exemplu, glandele paratiroide.

PREGATIRE PACIENT

Deoarece mai multe medicamente pot influenta rezultatele testului, este important ca pacientul sa-si informeze medicul specialist cu privire la orice tratament medicamentos pe care il urmeaza.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest test este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. De asemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valorile de referinta normale pot varia in functie de laborator.
Adulti: 3.0-4.5 mg/dL sau 0.97-1.45 mmol/L
Copii: 4.5-6.5 mg/dL sau 1.45-2.10 mmol/L
Bebelusi: 4.3-9.3 mg/dL sau 1.4-3.0 mmol/L

Nivelurile crescute de fosfat din sange se pot datora:

 • insuficientei renale, hipoparatiroidismului sau anumitor boli osoase;
 • cantitatii mari de vitamina D in organism;
 • carentei de magneziu;
 • sarcinii.

Nivelurile scazute de de fosfat din sange se pot datora:

 • hiperparatiroidismului;
 • dependentei de alcool;
 • nivelurilor crescute de calciu.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • consumul de alcool inainte de efectuarea testului;
 • administrarea de medicamente care duc la o crestere sau scadere a nivelului de fosfat din sange;
 • limfom;
 • cantitatea mare de vitamina D in organism.

ALTE INFORMATII

Rezultatele testului de fosfat seric trebuiesc interpretate in cadrul unor teste aditionale care masoara si nivelul altor electroliti cum ar fi calciul, magneziul, potasiul si sodiul.