Termen cautat

Determinarea indicilor eritrocitari


DESCRIERE TEST

Determinarea indicilor eritrocitari se efectueaza prin prelevarea unor probe de sange ale pacientului ca parte a analizei medicale complete denumite hemoleucograma completa. Hemoleucograma completa reprezinta o analiza foarte importanta, capabila sa confere informatii despre structura sangelui, numarul celulelor de sange si tipul lor si poate furniza informatii cu privire la o gama variata de simptome si afectiuni precum senzatia de ameteala, senzatia de somnolenta sau starea de lesin, prezenta anemiei sau alte boli cu caracter cronic sau acut.

O hemoleucograma completa contine:

Indicii eritrocitari se refera la cei trei indici ai celulelor sanguine rosii cu rol esential in diagnosticarea anemiilor de diferite tipuri:

 • MCV ( volumul corpuscular mediu ) confera informatii in legatura cu dimensiunea celulelor rosii.
 • MCH ( hemoglobina corpusculara medie ) are capacitatea de a identifica nivelul  de hemoglobina dintr-o celula rosie medie.
 • MCHC ( concentratia de hemoglobina corpusculara medie ) identifica valoarea concentratiei de hemoglobina dintr-o celula rosie medie.

Analiza leucocitelor sau a celulelor albe ale sangelui ( WBC )

Celulele albe au dimensiuni mai mari decat cele rosii si sunt mai putine la numar. Celulele albe joaca un rol important in combaterea microoganismelor straine precum virusii si bacteriile si a infectiilor determinate de acestea. In conditiile in care in interiorul organismului apare o infectie, numarul de leucocite creste foarte repede. Stabilirea numarului de leucocite din sange se efectueaza si pentru stabilirea prezentei unei infectii organice sau cu scopul monitorizarii reactiei organismului la anumite tratamente pentru afectiuni neoplazice.

Analiza realizata cu scopul diferentierii celulelor albe ( WBC diferentiala )

Tipurile de celule albe cele mai importante sunt limfocitele, neutrofilele, monocitele, bazofilele si eozinofilele. Testul include si identificarea numarului de neutrofile subdezvoltate. Fiecare tip de celule are un rol important in apararea organismului. Un numar prea mic sau prea mare din orice tip de celule albe poate sa indice prezenta unei infectii, a unei alergii sau a unei reactii toxice a organismului cauzate de administrarea unor medicamente si a altor substante de natura chimica precum aparitia leucemiei. 

Analiza celulelor rosii ( RBC )

Rolul celulelor rosii este de transportare a oxigenului de la nivel pulmonar in restul organismului si a monoxidului de carbon din organism la nivelul pulmonilor. Drept urmare, daca numarul de celule rosii este mai scazut decat valoarea fiziologica, organismul sufera de anemie, iar organismul nu primeste cantitatea necesara de oxigen. Daca numarul de celule rosii este mai crescut decat valoarea normala, situatie cunoscuta ca policitemie, exista riscul ca celulele sa se alipeasca si sa blocheze capilarele.

Analiza hematocritului ( HTC )

Determinarea valorii hematocritului se efectueaza cu scopul determinarii volumului ocupat de celule in organism. Valoarea testului se stabileste prin procentul ocupat de celulele rosii in fluxul sanguin. Spre exemplu, hematocritul cu o valoare de 38 reprezinta ca din volumul total sanguin, 38 % este ocupat de celule rosii. Determinarea hematocritului si determinarea hemoglobinei reprezinta analizele care pot sa identifice cel mai corect prezenta anemiei sau policitemiei din organism.

Hemoglobina ( HgB )

Hemoglobine reprezinta o proteina continatoare de fier care intra in structura celulelor rosii si are rol in transportarea oxigenului in organism. Analiza are rolul de masurare a valorii hemoglobinei din sange si a capacitatii lor de transportare a oxigenului din organism.

Analiza plachetelor ( trombocitelor )

Trombocitele sau plachetele sunt cele mai mici celule din compozitia sangelui. Acestea joaca un rol esential in desfasurarea procesului de coagulare a sangelui. In conditiile producerii unei leziuni, plachetele se tumefiaza, se alipesc si alcatuiesc un strat protector lipicios care stopeaza sangerarea. In cazul in care numarul de plachete este sub limita minima fiziologica, exista riscul de producere a unei hemoragii necontrolate. In cazul in care numarul de plachete este mai mare decat valoarea maxima admisa, exista posibilitatea formarii de cheaguri sanguine la nivel arterial. Plachetele reprezinta factorii cei mai frecvent implicati in aparitia aterosclerozelor.

Analiza volum mediu plachetar

Analiza volumului mediu plachetar determina valoarea volumului mediu plachetar din sange. Aceasta analiza asociata cu analizarea numarului de plachete concura la stabilirea diagnosticului mai multor boli si afectiuni.

DE CE SE FACE TESTUL?

Analiza indicilor eritrocicitari se efectueaza in cazul necesitatii diagnosticarii unor tipuri de anemie. Globulele rosii cunoscute sub denumirea de hematii sau eritrocite au rolul de transportare a oxigenului la nivelul tesuturilor. Volumul de oxigen  ajuns la tesuturi este direct proportional cu numarul de globule rosii si cu desfasurarea normala a functiei globulelor. Indicele MCH ( hemoglobina corpusculara medie ) si indicele MCHC ( concentratia de hemoglobina corpusculara medie ) indica continutul de hemoglobina din celulele rosii.

Analiza indicatorilor eritrocitari se efectuaza in conditiile necesitatii diagnosticarii unor forme de anemie. Anemiile se definesc  in functie de dimensiunea celulelor si de volumul de hemoglobina dupa cum urmeaza:

 • Anemia microcitara: volumul corpuscular mediu este mai scazut decat limita minima considerata fiziologica.
 • Anemia normocitara: volumul corpuscular mediu este normal.
 • Anemia macrocitara: volumul corpuscular mediu este mai mare decat limita maxima considerata normala.
 • Anemia hipocroma: valoarea hemoglobinei corpusculare medii este mai mica decat limita minima considerata normala.
 • Anemia normocroma: valoarea hemoglobinei corpusculare medii este normala.
 • Anemia hipercroma: valoarea hemoglobinei corpusculare medii este mai mare decat limita maxima considerata normala.

PREGATIRE PACIENT

In cazul pregatirii pentru realizarea testului nu este necesara efectuarea de pregatiri premergatoare.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul implica recoltarea unei probe de sange. Persoanele supuse testului trebuie sa urmeze urmatorii pasi:

 • Cu scopul opririi fluxului sanguin se va aplica un garou la nivelul partii superioare a antebratului, cu rolul cresterii volumului venelor si a facilitarii insertiei acului intravenos pentru siguranta si reusita recoltarii.
 • Zona la nivelul careia se va insera acul trebuie dezinfectata in prealabil cu o solutie alcoolica.
 • Acul se introduce intravenos, putand fi necesare chiar si efectuarea mai multor intepaturi in aceasta etapa.
 • Sangele se colecteaza intr-un recipient special destinat acestui scop.
 • Atunci cand s-a recoltat o cantitate suficienta de sange, acul se va indeparta, la fel ca si garoul, iar in zona de electie se va aplica un pansament.
 • In continuare este necesar sa se mentina presiune asupra locului de electie cu scopul opririi sangerarii.
 • Zona de electie se va bandaja dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In cursul prelevarii probelor de sange, pacientii pot resimti o usoara senzatie de disconfort determinata de garou. Pacientii pot resimti si o usoara senzatie dureroasa in momentul insertiei acului intravenos, in special in cazul in care sunt necesare mai multe incercari. Acest lucru se poate datora calibrului venelor si a arterelor pacientilor, care ingreuneaza desfasurarea procesului de recoltare de sange, In functie de cantitatea de sange prelevat si de persoana careia i se preleveaza sange, in unele cazuri poate fi resimtita si o usoara senzatie de  ameteala.

RISCURI

Analizarea indicilor eritrocitari impune necesitatea prelevarii unei probe de sange, care implica riscuri scazute pentru pacient. Procedura de recoltare a sangelui implica riscuri minore pentru pacienti, acestea putand consta in urmatoarele:

 • Aparitia unei vanatai sau a unui hematom in zona de insertie a acului. In urma extractiei acului, este necesar sa se mentina presiune asupra zonei de electie pentru a scadea riscul formarii unui hematom.
 • In cazul in care regiunea de tumefiaza, se recomanda aplicarea unor comprese reci de mai multe ori pe zi.
 • In urma recoltarii probei de sange, pacientii pot resimti o senzatie de  ameteala sau chiar sa lesine.
 • Pacientii trebuie sa informeze medicul specialist cu privire la eventualitatea suferirii de conditii medicale care previn coagularea sangelui sau cu privire la eventuale medicamente cu proprietati anticoagulante deoarece in caz contrar, sangerarea va fi foarte dificil de oprit.

REZULTATE

Volumul corpuscular mediu ( MCV ) se calculeaza automat de catre aparatura de specialitate.

Hemoglobina corpusculara medie ( MCH ) se calculeaza dupa formula:  MCH = Hgb / RBC ( HgB = hemoglobina; RBC = numarul total de celule rosii ).

Concentratia de hemoglobina corpusculara medie se calculeaza dupa formula: MCHC = Hgb / Hct ( Hgb = hemoglobina; Hct = hematocrit ).

Rezultatele obtinute considerate normale se incadreaza intre urmatoarele intervale:

 • Volumul corpuscular mediu ( MCV ) - 80 - 100 femtolitri.
 • Hemoglobina corpusculara medie ( MCH ) - 27 - 31 picograme / celula.
 • Concentratia de hemoglobina corpusculara medie ( MCHC ) - 32 - 36 grame / decilitru.

Valorile considerate normale pot sa varieze de la un laborator la altul, astfel ca este recomandat sa discutati cu medicul specialist cu privire la interpretarea rezultatelor.

Rezultatele considerate anormale se pot explica in urmatoarele moduri:

 • Anemie normocitara, caz in care volumul corpuscular mediu este normal si anemie normocroma, caz in care valoarea hemoglobinei corpusculare medii este normal, determinata de pierderea brusca a sangelui, prezenta unor afectiuni neoplazice, boli indelungate, sepsis sau anemie aplastica.
 • Anemie microcitara, caz in care volumul corpuscular mediu este inferior limitei considerate normale si anemie hipocroma, caz in care hemoglobina corpusculara medie are o valoare mai mica decat limita minima normala, determinata de intosicatia cu metale grele precum plumbul, carenta de fier sau talasemia.
 • Anemie macrocitara, caz in care volumul corpuscular mediu este superior limitei maxime fiziologice si anemie normocroma, determinata de chimioterapie, carenta de vitamina B12 sau carenta de folati.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de compromiterea sau contaminarea probei de sange prelevate de la pacient, de administrarea unor medicamente precum metildopa sau gentamicina, care determina cresterea nivelului eritrocitar sau administrarea cloramfenicolului, chinidinei sau hidantoinei care determina scaderea nivelului eritrocitar. Drept urmare, pacientii trebuie sa infermeze medicul specialist cu privire la tratamentele pe care le urmeaza chiar daca aceste necesita prescrierea unei retete medicale sau nu.

ALTE INFORMATII

Pacientii pot discuta cu medicul specialist orice nelamurire sau ingrijorare pe care o au cu privire la desfasurarea examenului de determinare a valorii indicilor eritrocitari. Medicul specialist are datoria de a explica pacientilor care sunt riscurile implicare, modul de desfasurare al testului si evaluarea rezultatelor obtinute.

Comentarii

Buna ziua, am facut acest test de sange la 8 h dupa ce am consumat alchool, 2 beri 2 cocktailuri (100g-150 alchool) MCV si MCH au iesit cam mici 63,4 respectiv 19,5 . 

 

Credeti ca exista posibiltatea alerarii anazileor din aceasta cauza? 

Ce semnifica aceasta scadere (ignorand alchoolul)

Am MCV=98,18, MPV=7,04 PCT=0,174 HEMOGLOBINA=13,28 CREATININA=1,43.Au legatura aceste valori cu proteinuria din urina?

Buna ziua,

Am un copil de 3 ani si 4 luni cu urmatoarele analize iesite:

Frotiu sanguin: EOZINOFILIE

RBC 5.37

HGB 15.9

HCT 43.6

MCV 81.2

MCH 29.6

MCHC 36.5

RDWCV 12.8

PLT 388

PDW 13.4

PCT 0.42

MPV 10.8

WBC 9.76

NE 2.64

EO 1.26

BA 0.07

LY 4.92

MO 0.87

NE 27.1

EO 12.9

BA 0.7

LY 50.4

MO 8.9

Imi pueti interpreta aceste analize ale indicilor eritrocitari?

Va multumesc anticipat!

Cauzele cresterii eozinofilelor in sange sunt numeroase: boli alergice (astm, febra fanului), boli ale tesutului conjunctiv, paraziti intestinali, boli pulmonare, medicamente, etc. Valorile crescute ale hemoglobinei si hematocritului mai pot pune in evidenta si o deshidratare a organismului. Multa sanatate!