Termen cautat

Determinarea sangerarii oculte in scaun


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru identificarea sangerarii oculte in scaun (FOTB) identifica sange in scaun prin metoda Hemocult care consta in aplicarea a 2 picaturi de reactiv pe o hartie din guaiac cu materii fecale. Colorarea in albastru a probei indica sangerarea oculta.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se efectueaza pentru diagnosticarea unor afectiuni intestinale sau cancerul colorectal. Sangele in scaun poate fi un simptom al cancerului colorectal, dar nu tot sangele din materiile fecale este cauzat de cancer.

Alte afectiuni care pot duce la prezenta de sange in materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativa, fisurile anale, ulcerul duodenal.

FOTB mai poate fi folosit pentru indentificarea factorilor cauzatori de anemie sau durere abdominala.

PREGATIRE PACIENT

Cu 2-3 zile inainte de efectuarea FOTB, pacientul trebuie sa evite consumul urmatoarelor alimente: ridichi, ciuperci, brocoli, conopida, mere, portocale, banane, struguri si pepene deoarece acestea pot duce la un rezultat al testului chiar cand nu se gaseste sange in materiile fecale. De asemenea, pacientul trebuie sa evite consumul de carne rosie, aspirina, suplimente alimentare cu fier sau vitamina C.

Un pacient nu trebuie sa efectueze testul in perioada menstruala sau daca sufera de sangerari active cauzate de hemoroizi.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru acest test trebuie folosite trei probe de scaun din zile diferite.

Medicul il va instrui pe pacient cu privire la diferitele moduri de obtinere a probei de materii fecale. Pacientul poate obtine proba cu ajutorul cardului de guaiac, hartiei sau servetelului.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Poate aparea un mic disconfort in timpul recoltarii unei probe pentru FOBT.

RISCURI

Recoltarea de materii fecale nu expune pacientul la nici un risc.

REZULTATE

Un rezultat normal (nici o schimbare in culoare) al FOTB indica faptul ca nu s-a gasit sange in materiile fecale in momentul efectuarii testului. Rezultatele normale ale acestui test se numesc negative.

Daca rezultatele testului sunt negative, asta nu inseamna ca pacientul nu sufera de cancer colorectal (rezultate fals-pozitive). Patru din 10 oameni care sufera de cancer colorectal primesc un rezultat pozitiv in urma acestui test. De aceea, este foarte important ca pacientul sa se consulte cu medicul care va lua in considerare factorii de risc ale acestuia pentru interpretarea rezultatelor.

Un rezultat anormal (culoarea devine albastra) arata faptul ca a fost gasit sange in materiile fecale in momentul efectuarii testului. Rezultatele anormale ale FOTB se numesc pozitive.

Daca in timpul efectuarii testului se gaseste sange in materiile fecale, asta nu inseamna obligatoriu ca pacientul are cancer, deoarece testul FOTB prezinta o incidenta mare de rezultate fals-pozitive. Acestea din urma pot aparea din cauza unor altor afectiuni cum ar fi hemoroizii, coltita ulcerativa, ulcer, administrarea de aspirina sau consumul de carne rosie.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul poate fi influentat de mai multi factori, precum administrarea de aspirina, medicamente antiinflamatorii, anticoagulaten, folosirea de laxative, consumul de suplimente alimentare cu vitamina C sau fier, consumul de anumite legume. Rezultate nu sunt concludente daca proba a fost recoltata in timpul menstruatiei, daca pacientul sufera de sangerare cauzata de hemoroizi, fisuri anale.

ALTE INFORMATII

FOTB este folosit in special ca un screening pentru cancerul colorectal. Acest test trebuie efectuat in cadrul mai multor teste pentru diagnosticarea exacta a cancerului colorectal.