Termen cautat

Determinarea vitezei de conducere nervoasa


DESCRIERE TEST

Determinarea vitezei de conducere nervoasa reprezinta un test electric efectuat cu scopul determinarii vitezei de conducere a impulsului intr-un nerv. Investigatia are ca si obiectiv identificarea semnelor prezentei unei afectiuni a filetelor nervoase.

DE CE SE FACE TESTUL?

Simptomele ce ar putea determina un medic specialist sa recomande efectuarea unui test pentru determinarea vitezei de conducere nervoasa includ resimtirea unei senzatii de amorteala, a unei senzatia de arsura sau a unei senzatii de furnicatura. Testul se foloseste cu scopul diagnosticarii neuropatiei diabetice sau a unor afectiuni ale sistemului nervos precum neuropatia periferica.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea testului de determinare a vitezei de conducere nervoasa nu sunt necesare masuri premergatoare.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru realizarea stimularii electrice nervoase se utilizeaza electrozi asemanatori celor utilizati in cadrul efectuarii electrocardiogramelor, care se aplica pe suprafata pielii in diferite regiuni ale corpului. Unul dintre electrozi stimuleaza nervul prin intermediul unui impuls electric de intensitate scazuta. Activitatea electrica obtinuta este inregistrata prin intermediul celorlalti electrozi. Distanta dintre electrozi si durata de timp necesara pentru calatorirea impulsului nervos intre acestia se foloseste pentru calcularea vitezei de conducere nevoasa. Viteza de conducere nervoasa scazuta indica prezenta unei afectiuni la nivelul filetelor nervoase. Investigatia se realizeaza simultan cu o electromiograma cu scopul excluderii sau detectarii unor afectiuni de natura musculara.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientii supusi testarii vitezei de conducere nervoasa pot resimti o usoara senzatia de disconfort din cauza micilor impulsuri electrice necesare administrate pentru efectuarea testului.

RISCURI

Efectuarea testului de determinare a vitezei de conducere nervoasa nu implica nici o complicatie.

REZULTATE

In conditii normale, viteza unui impuls electric de-a lungul lungimii nervului este foarte mare: 35 - 60 metri / secunda. Este necesar ca pacientul supus investigatiei sa stabileasca o intalnire cu medicul specialist cu scopul interpretarii corecte a rezultatelor si acolo unde este cazul, pentru prescrierea unui tratament adecvat.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este importanta mentinerea unei temperaturi normale a organismului pentru obtinerea unor rezultate concludente deoarece o temperatura corporala mai scazuta reduce viteza de conducere a impulsurilor nervoase.

ALTE INFORMATII

Desi disponibil in aproape toate cabinetele medicale de specialitate si in toate spitalele, acest test pentru determinarea vitezei conducerii nervoase reprezinta o metoda greoaie de investigatie. In ultimul timp, au devenit disponibile metode moderne de explorare rapida si exacta a neuropatiei diabetice precum Studiul sensibilitatii tactile realizat cu monofilamentul, Studiul sensibilitatii dureroase realizat cu Neurotips-ul, Studiul sensibilitatii termice realizat cu Tip-Therm si altele.