VLDL - colesterolul sau lipoproteinele cu densitate foarte joasa au in componenta lor o cantitate mare de trigliceride. Lipoproteinele reprezinta substante formate din colesterol, proteine si trigliceride. Rolul lipoproteinelor in organism este de transportare a colesterolului, trigliceridelor si a altor lipide in diferite zone ale organismului. Exista trei tipuri importante de lipoproteine. Dintre acestea, VLDL sunt cele care contin cea mai mare cantitate de trigliceride, motiv pentru care este considerat a fi " colesterol rau " deoarece favorizeaza depozitarea colesterolului pe peretii arteriali.
Testul se realizeaza cu scopul evaluarii riscului unui pacient de a suferi de afectiuni cardiace. Un nivel crescut de VLDL este asociat cu prezenta arterosclerozei care poate determina instalarea unor afectiuni cardiace severe.
Efectuarea testului pentru determinarea colesterolului VLDL nu impune masuri premergatoare pentru pacienti.
Testul pentru determinarea VLDL se realizeaza similar oricarei alte analize de sange. Astfel, asistenta va lega un garou in jurul bratului pacientului cu scopul evidentierii venei din care se va preleva proba de sange. Zona in care va fi inserat acul va fi dezinfectata in prealabil cu ajutorul unui lichid antiseptic pentru a se evita riscul instalarii unei infectii. Dupa colectarea unei cantitati suficiente de sange pentru realizarea analizei, asistenta dezleaga garoul si panseaza zona in care a fost inserat acul.
Etapele desfasurarii prelevarii probelor de sange sunt urmatoarele:
Majoriatea pacientilor resimt pe parcursul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o senzatie usoara de disconfort. Cu toate acestea, exista si persoane care pot resimti o durere acuta si prelungita si pot sa manifeste chiar stari de ameteala sau senzatie de lesin. Pacientii pot resimti si o usoara senzatie dureroasa in momentul insertiei acului intravenos, in special in cazul in care sunt necesare mai multe incercari. Acest lucru se poate datora calibrului venelor si a arterelor pacientilor, care ingreuneaza desfasurarea procesului de recoltare de sange. In functie de cantitatea de sange prelevat si de persoana careia i se preleveaza sange, in unele cazuri poate fi resimtita si o usoara senzatie de ameteala.
Riscurile pe care le implica aceasta investigatie sunt minime. Cu toate acestea trebuie avut in cosiderare faptul ca unele persoane pot fi mai sensibile decat altele si prin urmare, in momentul inserarii acului intravenos pot sa lesine sau pot sa resimta stari de voma si senzatie de ameteala. De asemenea, se pot instala sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este important ca persoanele care sufera de anumite afectiuni care impiedica desfasurarea procesului normal de coagulare a sangelui sa informeze medicul specialist inaintea efectuarii acestei analize.
Procedura de recoltare a sangelui implica riscuri minore pentru pacienti, acestea putand consta in urmatoarele:
Valorile stabilite ca fiind normale se incadreaza intre 5 si 40 mg / dL. O valoare mai crescuta a VLDL in sange decat cea normala este asociata cu un risc sporit de dezvoltare a afectiunilor cardiace.
Se recomanda consultarea medicului specialist cu scopul interpretarii corecte a rezultatelor analizei.
In prezent, nu exista nici o modalitate directa de masurare a cantitatii de VLDL colesterol din organism. Majoritatea laboratoarelor de analiza estimeaza nivelul de VLDL folosind ca si baza nivelul de trigliceride.