Termen cautat

Determinarea VLDL - Colesterolui din sange


DESCRIERE TEST

VLDL - colesterolul sau lipoproteinele cu densitate foarte joasa au in componenta lor o cantitate mare de trigliceride. Lipoproteinele reprezinta substante formate din colesterol, proteine si trigliceride. Rolul lipoproteinelor in organism este de  transportare a colesterolului, trigliceridelor si a altor lipide in diferite zone ale organismului. Exista trei tipuri importante de lipoproteine. Dintre acestea, VLDL sunt cele care contin cea mai mare cantitate de trigliceride, motiv pentru care este considerat a fi " colesterol rau " deoarece favorizeaza depozitarea  colesterolului pe peretii arteriali.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul se realizeaza cu scopul evaluarii riscului unui pacient de a suferi de afectiuni cardiace. Un nivel crescut de VLDL este asociat cu prezenta arterosclerozei care poate determina instalarea unor afectiuni cardiace severe.

PREGATIRE PACIENT

Efectuarea testului pentru determinarea colesterolului VLDL nu impune masuri premergatoare pentru pacienti.

CUM SE FACE TESTUL?

Testul pentru determinarea VLDL se realizeaza similar oricarei alte analize de sange. Astfel, asistenta va lega un garou in jurul bratului pacientului cu scopul evidentierii venei din care se va preleva proba de sange. Zona in care va fi inserat acul va fi dezinfectata in prealabil cu ajutorul unui lichid antiseptic pentru a se evita riscul instalarii unei infectii. Dupa colectarea unei cantitati suficiente de sange pentru realizarea analizei, asistenta dezleaga garoul si panseaza zona in care a fost inserat acul.

Etapele desfasurarii prelevarii probelor de sange sunt urmatoarele:

 • Cu scopul opririi fluxului sanguin se va aplica un garou la nivelul partii superioare a antebratului, cu rolul cresterii volumului venelor si a facilitarii insertiei acului intravenos pentru siguranta si reusita recoltarii.
 • Zona la nivelul careia se va insera acul trebuie dezinfectata in prealabil cu o solutie alcoolica.
 • Acul se introduce intravenos, putand fi necesare chiar si efectuarea mai multor intepaturi in aceasta etapa.
 • Sangele se colecteaza intr-un recipient special destinat acestui scop.
 • Atunci cand s-a recoltat o cantitate suficienta de sange, acul se va indeparta, la fel ca si garoul, iar in zona de electie se va aplica un pansament.
 • In continuare este necesar sa se mentina presiune asupra locului de electie cu scopul opririi sangerarii.
 • Zona de electie se va bandaja dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea pacientilor resimt pe parcursul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o senzatie usoara de disconfort. Cu toate acestea, exista si persoane care pot resimti o durere acuta si prelungita si pot sa manifeste chiar stari de ameteala sau senzatie de lesin. Pacientii pot resimti si o usoara senzatie dureroasa in momentul insertiei acului intravenos, in special in cazul in care sunt necesare mai multe incercari. Acest lucru se poate datora calibrului venelor si a arterelor pacientilor, care ingreuneaza desfasurarea procesului de recoltare de sange. In functie de cantitatea de sange prelevat si de persoana careia i se preleveaza sange, in unele cazuri poate fi resimtita si o usoara senzatie de ameteala.

RISCURI

Riscurile pe care le implica aceasta investigatie sunt minime. Cu toate acestea trebuie avut in cosiderare faptul ca unele persoane pot fi mai sensibile decat altele si prin urmare, in momentul inserarii acului intravenos pot sa lesine sau pot sa resimta stari de voma si senzatie de ameteala. De asemenea, se pot instala sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este important ca persoanele care sufera de anumite afectiuni care impiedica desfasurarea procesului normal de coagulare a sangelui sa informeze medicul specialist inaintea efectuarii acestei analize.

Procedura de recoltare a sangelui implica riscuri minore pentru pacienti, acestea putand consta in urmatoarele:

 • Aparitia unei vanatai sau a unui hematom in zona de insertie a acului. In urma extractiei acului, este necesar sa se mentina presiune asupra zonei de electie pentru a scadea riscul formarii unui hematom.
 • In cazul in care regiunea de tumefiaza, se recomanda aplicarea unor comprese reci de mai multe ori pe zi.
 • In urma recoltarii probei de sange, pacientii pot resimti o senzatie de ameteala sau chiar sa lesine.
 • Pacientii trebuie sa informeze medicul specialist cu privire la eventualitatea suferirii de conditii medicale care previn coagularea sangelui sau cu privire la eventuale medicamente cu proprietati anticoagulante deoarece in caz contrar, sangerarea va fi foarte dificil de oprit.

REZULTATE

Valorile stabilite ca fiind normale se incadreaza intre 5 si 40 mg / dL. O valoare mai crescuta a VLDL in sange decat cea normala este asociata cu un risc sporit de dezvoltare a afectiunilor cardiace.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Se recomanda consultarea medicului specialist cu scopul interpretarii corecte a rezultatelor analizei.

ALTE INFORMATII

In prezent, nu exista nici o modalitate directa de masurare a cantitatii de VLDL colesterol din organism. Majoritatea laboratoarelor de analiza estimeaza nivelul de VLDL folosind ca si baza nivelul de trigliceride.