Termen cautat

Discografia


Autor: george

DESCRIERE TEST

Discografia reprezinta analiza unui disc vertebral efectuata prin injectarea unei substante de contrast. Discul este o structura importanta a sirei spinarii, situat intre suprafetele articulate a doua vertebre. Rolul acestui disc intervertebral este de a asigura mobilitatea si flexibilitatea necesare sirei spinarii. Datorita alcatuirii fibrocartilaginoase, discurile intervertebrale au capacitatea de a ameliora impactul efortului fizic prelungit asupra coloanei vertebrale. Discul este prevazut cu o suprafata mai dura (inelul fibros) la exterior, si o suprafata gelatinoasa (nucleul) la interior, care are rolul de a amortiza frecarea dintre vertebre si de a permite schimbarea pozitiei corpului uman.
Datorita leziunilor suferite la nivelul coloanei vertebrale sau chiar odata cu varsta discurile isi pierd din capacitatea de a amortiza microtraumatismele, iar ligamentele care le inconjoara se slabesc. Unul dintre motive consta in pierderea cantitatii de apa de la nivelul nucleului discurilor intervertebrale. Astfel se poate explica si scaderea in inaltime odata ce inaintam in varsta.
Discografia urmareste sa descopere daca la nivelul coloanei vertebrale exista discuri intervertebrale ce prezinta leziuni, care la randul lor constitue o sursa de durere pentru pacient. Discografiile sunt teste provocative, in sensul ca se urmareste mai degraba reproducerea decat eliminarea durerii, cu scopul de a se determina cu exactitate care dintre discuri a fost afectat, gradul de afectare al acestuia, si tratamentul care urmeaza sa fie administrat.

DE CE SE FACE TESTUL?

Discografia este un test provocativ efectuat cu scopul de a se depista eventuale leziuni la nivelul discurilor intervertebrale, precum si stabilirea gradului de tasare al acestora.

PREGATIRE PACIENT

Discografia nu presupune parcurgerea unor pasi premergatori. Este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra specialist cu privire la orice nelamurire pe care o aveti legat de efectaurea testului si riscurile implicate. De asemenea este bine sa va informati medicul specialist si cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea discografiei, medicul specialist va introduce un ac pana la nivelul discului intervertebral si va injecta o substanta de contrast. Aceasta substanta are menirea de a creste presiunea la nivelul discului respectiv, recreind astfel durerea resimtita de pacient. Intensitatea durerii va fi monitorizat pe o scara de la 0-10. Dupa culegerea acestor informatii, medicul specialist poate stabili diagnosticul si in consecinta, poate prescrie tratamentul optim pentru vindecarea discului la nivelul caruia s-a descoperit leziunea.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Este posibil ca dupa introducerea substantei de contrast sa resimtiti o usoara durere timp de cateva zile. In acest caz este recomandata aplicarea unor comprese locale reci, sau chiar gheata la intervale de 20 de minute.

RISCURI

Efectuarea discografiei nu presupune riscul lezarii discurilor intervertebrale sau a coloanei. Singura senzatie de disconfort pe care este posibil sa o resimtiti se poate datora injectarii substantei de contrast. Acesta durere poate fi combatuta prim aplicarea locala a compreselor reci la intervale de 20 de minute.

REZULTATE

Dupa introducerea substantei de contrast medicul specialist poate stabili intensitatea durerii resimtite de pacient pe o scara de la 0-10 si in consecinta, va prescrie tratamentul necesar ameliorarii probelemelor aparute.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este bine sa vorbiti cu medicul specialist in legatura cu medicametele sau conditiile medicale care pot influenta rezultatele testului.

ALTE INFORMATII

Inainte de efectuarea propriu-zisa a testului vorbiti cu medicul dumneavoastra specialist in legatura cu orice nelamurire legata de metoda folosita in cazul discografiei, precum si despre riscurile pe care acesta le implica.