Termen cautat

Dozarea amoniacului din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru stabilirea concentratiei de amoniac din sange este efectuat pentru a stabili aparitia unor afectiuni severe ale ficatului, ciroza, hepatita severa sau sindromul Reye. Sindromul Reye se manifesta cu precadere la tineri si copii si afecteaza sangele, ficatul si creierul, fiind caracterizat prin cresterea nivelului de amoniac din sange si scaderea nivelului glucozei. Amoniacul este o substanta produsa de catre celulele si bacteriile intestinale in timpul arderii proteinelor. Ficatul transforma amoniacul in uree, care este in final eliminata prin urina.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de amoniac din sange este cel mai adesea efectuat pentru a descoperi o posibila afectiune a ficatului in momentul in care pacientul prezinta simptome precum stari de inconstienta, de somnolenta, tremuratul mainilor, ameteala si chiar coma. Deasemenea acest test se aplica si pentru a verifica eficacitatea unui anumit tratament in cazul bolilor ficatului, cum este ciroza, dar si pentru a stabili cat de puternic a fost afectat organismul de sindromul Reye.

Testul pentru stabilirea concentratiei de amoniac din organism se poate efectua pentru a stabili care sunt sansele pentru ca un pacient sa ajunga sa sufere de afectiuni precum ciroza sau sindromul Reye.

PREGATIRE PACIENT

Exista unele medicamente care pot sa influenteze rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de amoniac din sange. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu. Cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de sange, este indicat sa nu consumati alcool, iar in dimineata analizei este bine sa nu mancati si sa nu beti decat apa. De asemenea, cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de sange nu aveti voie sa fumati sau sa beti cafea, si nici sa faceti efort, deoarece aceasta activitate poate duce la cresteri tranzitorii ale nivelului de amoniac din organism.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a concentratiei de amoniac este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus actul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de discomfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifeta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera ambundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Parametrii normali ai nivelului de amoniac din sange difera in functie de maturitatea organismului, astfel:

  • la adulti 15-45mcg/dL;
  • la copii 40-80mcg/dL;
  • la nou-nascuti 90-150mcg/dL.

Daca nivelul amoniacului este scazut, acest lucru poate fi cauzat de faptul ca pacientul sufera de hipertensiune sau urmeaza tratament pe baza de antibiotice, precum neomicina. Alte medicamente care pot duce la scaderea nivelului de amoniac din sange sunt: cefotaxim, difenhidramina, kanamicina, lactobacillus acidophilus, levodopa, inhibitori MAO, neomicina, tetraciclina, trometamina.

Nivelul ridicat al amoniacului in sange poate fi datorat unor afectiuni precum ciroza, hepatita, sindromul Reye, infarct, blocaj renal, si sangerari gastro-intestinale. Deasemenea valori ridicate ale amoniacului din sange pot fi cauza anumitor tratamente pe baza de diuretice, acid valproic, narcotice, acetazolamida, asparaginaza, clortalidona, acid etacrinic, felbamat, furosemid, hidroflumetiazid, rasini schimbatoare de ioni, izoniazid, tiazide.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul pentru determinarea concentratiei de amoniac din organism poate fi influentat de o gama larga de mendicamente (pe care le-am mentionat mai sus). Tocmai din aceasta cauza este foarte important ca medicul dumneavaoastra specialist sa fie informat cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati. In plus, rezultatele acestui test pot fi influentate de tutun, alcool si efortul fizic (care duce de multe ori la cresteri tranzitorii ale nivelului de amoniac).

ALTE INFORMATII

Destul de rar este folosita si metoda testarii amoniacului la nivelul sangelui arterial. Aceasta decizie apartine in exclusivitate medicului specialist .

Comentarii

salutare 

in primul rand vreau sa va multumesc ca existati si in felul asta putem si noi sa va intrebam cate ceva .Eu a-si vrea sa stiu din care motiv ,la ultimele analize ale mele mia crescut amoniacul din sange,care ar fi cauza si cum trebuie sa tratez aceasta situatie eu nu pot sa spun ca ma simt f bine pt ca in ultimele 8 luni ma chinuie o urticarie foarte insistenta de care lafel nu stiu cum sa scap Ma tratez cu tot felul de anti-histaminice si cu toate acestea tot nu scap de urticarie ba mai mult sunt momente cand o mai ia si razna adica imi ies atat de multe pete care ma manaca incat nu prea mai este loc sa pui un deget intre ele.Am facut tot felul de teste,tot felul de analize si nu pot sa spun ca ar parea sa fie ceva nelalocul lui,doar in prima faza cand a avut loc debutul boli,a fost o perioada cand a trebuit sa ma tatez cu medrol dupa o schema stabilita de specialist,fapt care a facut sa-mi scada putin fierul din organism .Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat sau cu ceva astept cu sufletul la gura.am44 de ani si sunt din bucuresti                 VA MULTUMESC!

 

Cel mai frecvent scaderea nivelului sanguin al amoniacului este datorata tratamentului cu lactuloza. Alte cauze sunt hipertensiunea arteriala, scaderea consumului de proteine, etc. Intepretarea analizelor se face in functie si de celalalte analize si de istoricul bolnavului. Nu exista riscuri datorate scaderii nivelului sanguine al amoniacului.

Multa sanatate!

care sunt cauzele scaderii amoniacului din sange in conditiile in care eu nu am luat nici un medicament si la test am avut niv. amoniac de -7,9?Ma poate ajuta cineva in acest sens?care sunt posibilele consecinte?cu multumiri anticipate.

Cea mai importanta masura de tratament in cazul urticariei acute o reprezinta identificarea agentului cauzal si eliminarea sa. Exista o forma de urticarie declansata de inhalarea de amoniac. Va recomand sa repetati analiza;  tutunul, alcoolul si efortul fizic duce de multe ori la cresteri tranzitorii ale nivelului de amoniac. Multa sanatate!