Termen cautat

Dozarea anticorpilor anticentromeri


Autor: george

DESCRIERE TEST

Anticorpii anticentromeri fac parte din categoria anticorpilor antinucleari care apar cel mai adesea in cazul unor disfunctionalitati ale sistemului imunitar. Prin urmare, daca rezultatele testului pentru stabilirea gradului de prezenta al anticorpilor antinucleari depasesc limitele parametrilor normali, este indicata efectuarea unor teste aditionale pentru stabilirea tipului de anticorpi antinucleari din organismul respectiv.

Anticorpii anticentromeri sunt asociati in 90% dintre cazuri cu scleroderma sistemica limitata. Tocmai de aceea rezultatele pozitive ale testului pentru anticorpii anticentromeri pot crea imaginea falsa a instaurarii acestei boli. In acelasi fel, avand in vedere ca anticorpii anticentromeri se dezvolta intr-un organism afectat de scleroderma sistemica difuza, in numai 10% dintre cazuri, un rezultat negativ al acestui test poate inlatura prematur posibilitatea existentei acestei boli.

Studiile statistice au demonstrat faptul ca 30% dintre pacientii cu un nivel ridicat de anticorpi anticentromeri, dezvolta un nivel peste medie al creatin fosfokinazei, enzima eliberata in organism in cazul afectiunilor musculare, inclusiv afectiuni ale muschiului cardiac. Anticorpii anticentromeri apar in organism si in cazul unor afectiunilor ca: sindromul Raynaud, sindromul CREST, lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren sau ciroza biliara primara.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru depistarea anticorpilor anticentromeri este efectuat pentru a se stabili cauzele unor boli precum: sindromul Raynaud, sindromul CREST, lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren sau ciroza biliara primara, scleroderma sistemica limitata si scleroderma sistemica difuza.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru determinarea prezentei anticorpilor anticentromeri in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a prezentei anticorpilor anticentromeri in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Daca testul a fost efectuat corect si rezultatele indica prezenta anticorpilor anticentromeri in organism este bine sa consultati medicul specialist in vederea stabilirii unui tratament. Prezenta acestor anticorpi anticentromeri in organism poate fi datorata unor afectiuni precum sindromul Raynaud, sindromul CREST, lupus eritematos sistemic, sindromul Sjögren sau ciroza biliara primara, scleroderma sistemica limitata, si scleroderma sistemica difuza. 

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testelor ar putea fi influentate de administrarea unui tratment pentru una dintre afectiunile mentionate mai sus. De aceea este indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tratament, fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete.

ALTE INFORMATII

Un grad major de importanta il poarta capacitatea de a intelege dezvoltarea si parcursul bolilor autoimune. Prin urmare, un diagnostic pertinent nu poate fi stabilit numai pe baza analizelor de sange. Pentru a putea trata aceste boli ale sistemului imunitar cat mai eficient este necesar ca doctorul dumneavaoastra sa efectueze o expertiza medicala completa care sa includa si un istoric medical cat mai detaliat, si o expertiza fizica.