Termen cautat

Dozarea anticorpilor anticitoplasmei polimorfonuclearului neutrofil (ANCA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Anticorpii anticitoplasmatici polimorfonucleari neutrofili (ANCA) sunt indreptati contra constituentilor granulocitelor neutrofile si monocitelor. Acestia reprezinta markeri pentru diagnostic si prognostic in vasculitele sistemice, in special pentru granulomatoza Wegener si respectiv poliangeita microscopica si sunt depistati in cadrul unui test de sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru identificarea ANCA este efectuat pentru diagnosticarea mai multor afectiuni, dar in special a vasculitelor sistemice. Acesta mai este efectuat si pentru monitorizarea evolutiei tratamentului in vasculitele primare. Testul se efectueaza in laborator dupa metoda FEIA, imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta.

PREGATIRE PACIENT

Testul se poate efectua dupa masa, dar si in cazul in care pacientul nu a mancat deloc in acea zi.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru recoltarea unei probe de sange, asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru a opri circulatia sangelui. Astfel, insertia acului de seringa va fi mai usoara intrucat vena de sub garou se va mari. Asistenta va sterge locul unde va fi introdus acul cu o solutie antiseptica evitand in acest mod infectiile. Se introduce apoi acul in vena si se extrage sangele. Odata ce s-a colectat suficient sange in vacutainer (fara coagulant), asistenta va dezlega garoul si va aplica un plasture pe locul punctiei.

Sangele recoltat este apoi introdus intr-o centrifuga unde va avea loc separarea serului.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Proba de sange este recoltata din vena bratului. Un garou este legat in jurul bratului. S-ar putea sa va stranga. Atunci cand acul este introdus in vena, de obicei, unii oameni simt doar un mic disconfort, o intepatura, iar altii simt o durere acuta.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o tulburare de coagulare trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile de referinta ale testului pentru ANCA:

  • daca valoarea este mai mica de 7 U/mL, testul este negativ;
  • daca valoarea se situeaza intre 7 si 10 U/mL, testul este echivoc;
  • daca valoarea este mai mare de 10 U/mL, testul este pozitiv.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Daca serul obtinut este lipemic sau puternic contaminat bacterian, proba este respinsa.

ALTE INFORMATII

Anticorpii ANCA pot fi despistati si in unele boli nonvasculitice cum ar fi colita ulceroasa, hepatita autoimuna si alte boli ale tesutului conjunctiv.