Termen cautat

Dozarea anticorpilor antigliadina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Anticorpii antigliadina sunt produsi ca raspuns la gliadina, o prolamina (proteina) de gluten care se gaseste in grau si in toate produsele preparate din faina de grau.
Pentru identificarea anticorpilor antigliadina se foloseste o metoda numita ELISA. In cadrul acestui test, o cantitate necunoscuta de antigen este aplicata pe o suprafata iar peste aceasta se aplica apoi un anumit anticorp (in acest caz anticorpul antigliadina) pentru ca acesta sa se prinda de antigen.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru anticorpii antigliadina se efectueaza pentru diagnosticarea afectiunii numite boala celiaca. Boala celiaca este o boala autoimuna a intestinului subtire care apare la indivizii de toate varstele care prezinta o predispozitie genetica. Aceasta afectiune este cauzata de un raspuns la gliadina.

PREGATIRE PACIENT

Simptomele clasice pentru boala celiaca includ diaree, pierdere in greutate si oboseala, dar deoarece boala celiaca este o boala a intestinelor, simptomele pot fi foarte greu de sesizat sau chiar inexistente.

Daca pacientul a intrerupt consumul de produse care contin gluten, testul nu va fi concludent deoarece intestinul se vindeca repede iar nivelul de anticorpi antigliadina din sange scade.

Pentru a fi un candidat bun pentru acest test, pacientul care a intrerupt consumul trebuie sa consume 10 grame de gluten pe zi (cam patru felii de paine) timp de 2-6 saptamani inainte de a efectua testul pentru anticorpii antigliadina. Persoanele care prezinta simptome foarte grave ca diareea sunt considerati candidati buni si pot fi testati mai devreme.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru a diagnostica boala celiaca, primul pas este efectuarea unui test serologic (ELISA) pe o proba de sange.

Pentru recoltarea unei probe de sange, asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru a opri circulatia sangelui. Astfel, insertia acului de seringa va fi mai usoara intrucat vena de sub garou se va mari. Asistenta va sterge locul unde va fi introdus acul cu o solutie antiseptica evitand in acest mod infectiile. Se introduce apoi acul in vena si se extrage sangele. Odata ce s-a colectat suficient sange, asistenta va dezlega garoul si va bandaja locul in care a fost facuta injectia.

Sangele recoltat este apoi introdus intr-o centrifuga unde va avea loc separarea serului.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Proba de sange este recoltata din vena bratului. Un garou este legat in jurul bratului; s-ar putea sa va stranga. Atunci cand acul este introdus in vena, de obicei, unii oameni simt doar un mic disconfort, o intepatura, iar altii simt o durere acuta.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Acest test masoara nivelul anticorpilor antigliadina (AGA) comparativ cu un standard, cum ar fi 10. Acesta reprezinta nivelul sub care se gaseste aproape 85% din populatie. Daca nivelul este mai mare de 10, atunci persoana prezinta cu siguranta boala celiaca, iar daca nivelul se situeaza la 3, pacientul este predispus sa aiba aceasta afectiune. Indivizii care sufera de boala celiaca pot avea un nivel de peste 200.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Daca pacientul a intrerupt consumul de produse care contin gluten, testul nu va fi concludent deoarece intestinul se vindeca repede iar nivelul de anticorpi antigliadina din sange scade.

ALTE INFORMATII

Singurul tratament pentru boala celiaca este o dieta lipsita de gluten pentru tot restul vietii.