Termen cautat

Dozarea anticorpilor antimitocondriali (AMA)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Aproape 98% dintre pacientii care sufera de ciroza biliara primitiva prezinta in sange autoanticorpi care sunt indreptati impotriva membranei interne a mitocondriei, acestia numindu-se anticorpi antimitocondriali (AMA).

Mitocondriile sunt fabrici de energie si se gasesc in toate celulele din organism, nu numai in celulele ficatului sau ale vezicii biliare. Acestea folosesc oxigenul transportat de sange din plamani ca un combustibil pentru a genera energie. AMA se leaga de proteinele antigene care sunt continute de grupuri de enzime din interiorul membranei interne ale mitocondriilor. Grupurile de enzime din interiorul mitocondriilor dau nastere la reactii chimice esentiale pentru sustinerea vietii.

Antigenele mitocondriale recunoscute de AMA au fost clasificate in 9 tipuri, de la M1 la M9. Tipul care este strans legat de ciroza biliara primitiva este M2.

DE CE SE FACE TESTUL?

AMA reprezinta un marker pentru ciroza biliara primitiva, boala caracterizata prin distrugerea progresiva a cailor biliare interlobare care rezulta in aparitia cirozei hepatice.

PREGATIRE PACIENT

Testul se poate efectua dupa masa, dar si in cazul in care pacientul nu a mancat deloc in acea zi.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru a lua o proba de sange in scopul efectuarii testului pentru AMA, asistenta va lega un garou in jurul bratului pentru a opri circulatia sangelui. Vena de sub garou va deveni astfel mai mare si va face mai usoara insertia acului de seringa. Asistenta va sterge locul unde va fi introdus acual cu o solutie antiseptica pentru a evita infectiile. Se introduce apoi acul in vena si se extrage sangele. Odata ce s-a colectat suficient sange, asistenta va dezlega garoul si va bandaja locul in care a fost facuta injectia.

Sangele recoltat este apoi introdus intr-o centrifuga unde va avea loc separarea serului. Serul obtinut va fi apoi aplicat pe sectiuni de tesut stomacal sau renal recoltat de la un soarece. La microscop se poate observa cum anticorpii continuti de ser se prind de membranele interne ale mitocondriilor. Un titru reprezinta cantitatea de reactii de prindere intre anticorpii din ser si mitocondrii. Un titru (cantitate) mare semnifica faptul ca exista o cantitate mai mare de AMA in ser.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Proba de sange este recoltata din vena bratului. Un garou este legat in jurul bratului pentru a evidentia vena din care se va face extractia si pentru a face mai usoara insertia acului de seringa - s-ar putea ca garoul sa va stranga. Atunci cand acul este introdus in vena, de obicei unii oameni simt doar un mic disconfort, o intepatura, iar altii simt o durere acuta.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Aproximativ 98% dintre pacientii care sufera de ciroza biliara primitiva prezinta anticorpi antimitocondriali (AMA) in sange. Titrul AMA, in cazul in care un pacient sufera de ciroza biliara primitiva, este intotdeauna mai mare sau egal cu 1 pana la 40. Asta inseamna ca o proba de ser diluata de 40 de ori volumul sau original inca mai contine suficienti anticorpi antimitocondriali care pot fi identificati in reactia de prindere.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Medicul va fi cel care impreuna cu dumneavoastra va interpreta in mod corect rezultatele si va va informa cu privire la factorii care ar putea influenta rezultatele testului.

ALTE INFORMATII

Anticorpi antimitocondriali (AMA) mai pot fi depistati in unele cazuri si in alte boli hepatice cum ar fi hepatita cronica activa, ciroza criptogena, afectiuni tiroidiene, boala Addison.

Comentarii

Din anul 2007 am TGP si TGO marite.In martie 2010 am avut rezultatul pozitiv (>1/640) la AMA, si am primit diagnosticul de citoliza hepatica de etiologie necunoscuta.Nu am virusi hepatici, nu consum alcool, nu lucrez in mediu toxic, nu iau medicamente sau anticonceptionale. Am urmat tratamente fara medicamente ( Clinica Markov,ceaiuri Motorca, regim alimentar, acupunctura ZHENDAO, etc.  si momentan reteta cu usturoi macerat. Spre surprinderea si bucuria mea am primit rezultatele analizelor ( le monitorizez, la fiecare doua luni si in funtie de inceperea unui nou tratament) si AMA este negativ.TGP si TGO au intrat in normal, doar fosfataza alcalina persista la valoarea se 250.

 Este posibil ca AMA sa devina negativ dupa doi ani de valori pozitive? Va multumesc!

AMA reprezinta un marker serologic pentru ciroza biliara primitiva, afectiune caracterizata prin distructia progresiva a cailor biliare interlobulare, cu inducerea colestazei si, in final, a cirozei hepatice. Va recomand analize mai amanuntite. Multa sanatate!