Termen cautat

Dozarea bicarbonatului din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Bicarbonatul este o substanta chimica ce impiedica pH-ul sangelui sa devina prea acid sau prea bazic. De obicei, testul pentru stabilirea nivelului de bicarbonat in organism este efectuat prin prelevarea unei mostre de sange, fiind testate totodata si nivelurile altor electroliti ca sodiu, potasiu si clorura. Acest test este efectuat de cele mai multe ori impreuna cu testul pentru depistarea nivelului de dioxid de carbon din organism sau a nivelului gazelor din sangele arterial.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de bicarbonat in organism este efectuat pentru depistarea si monitorizarea unor boli precum afectiuni ale rinichilor, plamanilor sau disfunctii metabolice, care pot avea drept urmare modificari ale nivelului de bicarbonat din sange.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire a nivelului de bicarbon nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a nivelului de bicarbonat este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de bicarbonat din sange au fost stabilite intre urmatorii parametrii: 20-29 mEq/L (20-29 mmol/L).

Daca rezultatele testului releva valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum boli pulmonare obstructive cronice, edem pulmonar (acumulari de lichid la nivelul plamanilor), boli cardiace, boala Cushing, sau sindromul Conn. Valori mari ale nivelului de bicarbonat din sange pot fi provocate si de transfuzii de sange, de abuzul de medicamente care contin bicarbonat (cu precadere antacizi), sau chiar de starile de voma si varsaturi. Totodata medicamentele din gama diureticelor sau a corticosteroizilor (cortizon si predninson) pot avea drept efect cresterea nivelului de bicarbonat din sange.

Daca rezultatele testelor releva un grad mai mic de prezenta a bicarbonatului in organism, decat cel normal, acest lucru poate fi cauzat de unele afectiuni ale rinichilor sau ficatului, atac de cord sever, hipertiroidism, sau diabet necontrolat. Alte cauze ale scaderii nivelului de bicarbonat din organism sunt hiperventilatia, administrarea in exces de aspirina, intoxicatie cu alcool, diaree, deshidratare, malnutritie, arsuri severe sau stari de soc. Unele medicamente precum cele pentru glaucom si unele antibiotice pot fi, la randul lor, responsabile pentru scaderea nivelului de bicarbonat din sange.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de bicarbonat din organism pot fi influentate de consumul excesiv al unor bauturi acidulate sau de administrarea unui tratament pentru una dintre bolile ce pot provoca variatii ale nivelului acestui electrolit.

ALTE INFORMATII

Cel mai adesea testul pentru stabilirea nivelului de bicarbonat din sange este completat de testul pentru stabilirea nivelui de dioxid de carbon sau de gaze din sange.