Termen cautat

Dozarea calciului din sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Scopul acestui test este de a depista nivelul de calciu din organism, care nu este stocat la nivelul sistemului osos. Calciul este cel mai raspandit mineral din corpul uman si in acelasi timp unul dintre cele mai importante minerale din organismul uman. Calciul joaca un rol extrem de important in alcatuirea si dezvoltarea sistemului osos si a dintilor, pentru a actiona nervii din intreg organismul, pentru contractiile musculare, si pentru a asigura o buna functionare a cordului.

Nivelul de calciu este controlat cu atentie de catre organism, astfel incat in momentul in care nivelul de calciu din sange scade, sistemul osos incepe sa elibereze cantitatea necesara echilibrarii nivelului de calciu din sange. Daca dimpotriva nivelul de calciu din sange creste (hipercalcemie), surplusul este stocat la nivelul oaselor sau eliminat prin urina.

Nivelul de calciu in organism depinde de:

  • calciul pe care il extrageti din alimentatie;
  • nivelul de calciu si vitamina D absorbite de intestine;
  • nivelul de fosfat din organism;
  • anumiti hormoni, precum hormonul paratiroidian, hormonul calcitonin sau estrogenul.

Alaturi de acesti hormoni, vitamina D ajuta la reglarea nivelului de calciu in organism, dar si a cantitatii de calciu asimilata prin mancare, si a celei eliminate prin urina. Cantitatea de fosfat din organism vine in stransa legatura cu cea de calciu, fiind indirect proportionala. Astfel ca de fiecare data cand cantitatea de calciu din organism scade, cea de fosfor creste si viceversa.
Este important ca aportul de calciu sa fie de cel putin 1g/zi, iar acest lucru devine cu atat mai necesar cu cat organismul pierde permanent calciu. Acest mineral poate fi regasit in alimente precum lapte, branza, oua, peste, legume verzi, si fructe.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de calciu din sange este efectuat pentru a depista boli si afectiuni precum cele ale glandei paratiroide sau a rinichilor, anumite tipuri de cancer si boli ale sistemului osos, inflamatii ale pancreasului (pancreatita), si pietre la rinichi. Acest test poate fi efectuat si pentru a stabili daca simptomatologia unui pacient este data de variatii ale nivelului de calciu din sange. Astfel, daca nivelul de calciu este foarte scazut, simptomele includ crampe muculare, senzatii de intepaturi in buricile degetelor si buze, spasme musculare, confuzie si depresii.

Daca organismul inregistreaza valori foarte mari ale nivelului de calciu simptomele pot include stari de slabiciune si moleseala, lipsa poftei de mancare, nauseea si voma, constipatie, un interval mai mic intre mictiuni, dureri abdominale si ale oaselor.

PREGATIRE PACIENT

Pregatirea pentru testul de stabilire a nivelului de calciu nu necesita pregatiri speciale. Acest test urmeaza tiparul unei analize normale cu recoltare a unei mostre de sange.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru testul de determinare a nivelului de calciu este asemanatoare oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Valorile normale ale nivelului de calciu din sange au fost stabile intre intervalul 2.25-2.75 mmol/L la adulti si 1.9-2.7 mmol/L la copii.

Daca rezultatele testelor releva un nivel mai ridicat de calciu in sange acest lucru se poate datora hiperparatiroidismului, unor boli ale rinichilor, tuberculozei, sau unor forme de cancer care s-au raspandit si la nivelul sistemului osos, desidratarii, sarcoidozei, bolilor ficatului si ale rinichilor de natura cronica, boala Paget sau boala Addison.

Valori ridicate ale nivelului de calciu pot fi provocate si de o alimentatie prea bogata in vitamina D, vitamina A, si calciu, precum consumul excesiv de produse lactate, sau abuzul de suplimente de vitamine.

In cazuri mai rare nivelul ridicat de calciu din organism este dat si de hipetiroidism. In cazul persoanelor bolnave de cancer , un nivel peste media normala a calciului din sange trebuie tratat imediat pentru a fi evitata aparitia atacurilor de confuzie si a deshidratarii organismului in cauza.

Valorile scazute ale nivelului de calciu din organism sunt datorate unor boli si afectiuni precum hipoparatiroidism, sindromul malabsorbtiei (in acest caz absorbtia de calciu si alte nutriente este blocata de probleme la nivelul intestinelor), afectiuni ale sistemului osos sau ale rinichilor, pancreatita acuta, hipoalbuminemie, manifestata printr-un nivel scazut al proteinelor de tip albuminic in organism. Nivelul scazut de calciu poate fi intalnit si la femeile insarcinate sau la persoanele in varsta.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de anumite medicamente ca diureticele, estrogenul, anticonceptionalele sau corticosteroizii, precum si de abuzul de vitamina D, litium, laxative, teofilina sau aspirina. De asemenea, rezultatele pot fi influentate de un numar mare de transfuzii de sange intr-un interval de timp relativ scurt.

ALTE INFORMATII

Testul pentru determinarea nivelului de calciu din organism nu poate stabili daca alimentatia este deficitara din acest punct de vedere, precum nu poate stabili nici pierderea excesiva de calciu de la nivelul oaselor (osteoporoza), intrucat organismul poate pastra un nivel echilibrat de calciu chiar si in aceste conditii.