Termen cautat

Dozarea calciului din urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Scopul acestui test este de a depista nivelul de calciu eliminat prin urina pe parcursul a 24 de ore. Calciul este cel mai raspandit mineral din corpul uman si in acelasi timp unul dintre cele mai importante minerale din organismul uman. Calciul joaca un rol extrem de important in alcatuirea si dezvoltarea sistemului osos si a dintilor, pentru a actiona nervii din intreg organismul, pentru contractiile musculare, si pentru a asigura o buna functionare a cordului.

Nivelul de calciu este controlat cu atentie de catre organism, astfel incat in momentul in care nivelul de calciu din sange scade, sistemul osos incepe sa elibereze cantitatea necesara echilibrarii nivelului din sange. Daca dimpotriva nivelul de calciu din sange creste (hipercalcemie), surplusul este stocat la nivelul oaselor sau eliminat prin urina.

Nivelul de calciu in organism depinde de:

  • calciul pe care il extrageti din alimentatie;
  • nivelul de calciu si vitamina D absorbite de intestine;
  • nivelul de fosfat din organism;
  • anumiti hormoni, precum hormonul paratiroidian, hormonul calcitonin sau estrogenul.


Alaturi de acesti hormoni, vitamiba D ajuta la reglarea nivelului de calciu in organism, dar si a cantitatii de calciu asimilata prin mancare, si a celei eliminate prin urina. Cantitatea de fosfat din organism vine in stransa legatura cu cea de calciu, fiind indirect proportionala. Astfel ca de fiecare data cand cantitatea de calciu din organism scade, cea de fosfor creste si viceversa.

Este important ca aportul de calciu sa fie de cel putin 1g/zi, iar acest lucru devine cu atat mai necesar cu cat organismul pierde permanent calciu. Acest mineral poate fi regasit in alimente precum lapte, branza, oua, peste, legume verzi, si fructe.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de calciu din urina este efectuat pentru a se depista formarea pietrelor la rinichi sau pentru a se depista eventuale disfunctii ale glandei paratiroide.
Spre deosebire de testul pentru stabilirea nivelului de calciu din sange, acest test nu poate determina afectiuni ale oaselor sau ale pancreasului.

PREGATIRE PACIENT

Cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de urina, este indicat sa nu consumati alcool, iar in dimineata analizei este bine sa nu mancati si sa nu beti decat apa. In plus, este recomandat consumul cat mai multor lichide pentru a evita deshidratarea

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru analiza calciului din urina este recomandata recoltarea probei de 24 ore. Prin urmare, pacientul va urina la ora 8, fara a retine o proba din aceasta urina. Apoi, pe un interal de 24 ore se va retine intr-un recipient special cate o proba de la fiecare emisiune de urina pana a doua zi dimineata.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de calciu din urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Nivelul ridicat de calciu in urina poate fi semnul unor boli si afectiuni precum hipertiroidismul sever (tirotoxicoza), hiperparatiroidism, anumite tipuri de cancer care s-au extins si la nivelul oaselor, boala Paget, osteoporoza, sarcoidoza, sau boli ale rinichilor. Exista si situatii in care nivelul ridicat al calciului din urina sa nu aiba cauze cunoscute. Acest fenomen poarta denumirea de hipercalciurie. Nivelul ridicat de calciu in urina poate fi datorat si unei alimentatii prea bogate in vitamina D si calciu, dar si unei stari acute de deshidratare.

Valorile scazute ale nivelului de calciu din organism pot fi cauzate de afectiuni ale glandei paratiroide (hipoparatiroidism), alimentatie deficitara in ceea ce priveste cantitatile de calciu, vitamina D si antacizi de calciu. Deasemnea valori sub media normala pot fi inregistrate si in cazul femeilor insarcinate sau a persoanelor in varsta.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testelor pot fi influentate de administrarea unor medicamente precum diuretice, hormoni pentru crestere, hormonul paratiroid, anacizi sau steroizi, sau de excesul de vitamina D, litium, laxative, teofilina sau aspirina. Deasemnea rezulatele pot fi influentate si de expunerea prelungita la soare (ceea ce afecteaza nivelul vitaminei D din organism).

ALTE INFORMATII

Pentru a se stabili cu precizie cauza nivelului anormal de calciu din organism pot fi efectuate teste complementare, ca cele pentru hormonul paratiroidian, clorura sau fosfatul alcalin.