Termen cautat

Dozarea corpilor cetonici din urina


Autor: george

DESCRIERE TEST

Corpii cetonici apar in urina atunci cand metabolismul carbohidratilor se altereaza, cand o cantitate mai mare de grasimi este metabolizata sau cand aportul de carbohidratati scade. Dintre corpii cetonici amintim acidul acetoacetic, acetona si acidul betahidroxibutiric.

Testul pentru masurarea cantitatii de corpi cetonici in organism este efectuat in laborator, dar poate fi deopotriva efectuat si acasa.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea cantitatii de corpi cetonici in urina este recomandat in cazul persoanelor care sufera de diabet, de fiecare data cand acestea prezinta simptome de boala precum stari de greata, stari de voma si dureri abdominale (aceste simptome sunt specifice cetoacidozei, afectiune caracterizata prin cresterea nivelului de zahar din sange). Acest test este efectuat si pentru monitorizarea persoanelor cu o dieta saraca in carbohidrati, sau in cazul femeilor insarcinate care sufera de diabet sau care prezinta diabet gestational.

PREGATIRE PACIENT

Exista o gama foarte variata de medicamente care pot sa influente rezultatele testului pentru stabilirea nivelului decorpi cetonici din urina. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu. Cu 24 de ore inainte de prelevarea probei de urina, este indicat sa nu consumati alcool, iar in dimineata analizei este bine sa nu mancati si sa nu beti decat apa. In plus, este recomandat consumul cat mai multor lichide pentru a evita deshidratarea.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru analiza corpi cetonici in urina este recomandata recoltarea probei de urina. Prin urmare, pacientul va urina la ora 8, fara a retine o proba din aceasta urina. Apoi, abia la a doua mictiune se va retine o mostra intr-un recipient steril.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de corpi cetonici din urina nu prezinta nici un fel de risc, si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina, si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Pentru ca testul pentru stabilirea nivelului de corpi cetonici in urina sa fie favorabil este necesar ca rezultatele sa sa incadreze intr-un interval de 1+ pana la 4+.

Daca rezultatele indica valori mai ridicate decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum diabet necontrolat sau cetoacidoza diabetica, anorexie nervoasa sau bulimia, alcoolism, sau intoxicatii pe baza de isopropanol, boli cronice sau acute, arsuri, febra, hipertiroidism, sau perioada de lactatie.

 

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de anumite medicamente precum: levodopa, fenazopiridina, acid valproic, vitamina C (acid ascorbic). Alti factori care pot influenta rezultatele testului pentru corpi cetonici sunt deshidratarea organismului, dietele bogate in grasimi si perioada sarcinii la femei.

ALTE INFORMATII

Este foarte important ca in cazul femilor insarcinate nivelul de corpi cetanoici sa fie testati periodic intrucat in numar mai mare, acestia pot afecta dezvoltarea corespunzatoare a fetusului.

Comentarii

Fetita mea in varsta de 2 ani jumate a fost puternic racita, nu a mancat decat supa de taietei cateva zile , a avut si putina diaree, i s-a administrat Cefort injectabil(precizez faptul ca i-au fost recoltate analizele dupa 2 doz2 de Cefort administrate la 6 ore). In setul de analize efectuat i-a iesit glicemia 54.8, iar corpi cetonici in urina +. Mi s-a recomandat sa-i refac examenul de urina si glicemia. Imi puteti spune ce semnifica acest lucru?

In mod normal corpii cetonici nu pot fi detectati la analiza biochimica a urinii. Prezenta corpilor cetonici in urina poate fi asociata cu diabet necontrolat sau cetoacidoza diabetica, anorexie nervoasa sau bulimia, alcoolism, sau intoxicatii pe baza de isopropanol, boli cronice sau acute, arsuri, febra, hipertiroidism, sau perioada de lactatie.Densitatea este crescuta, putand sugera nefroze, diabet, pierderi excesive de apa (transpiratii abundente, stari febrile, varsaturi, diaree), stres chirurgical (secretie crescuta de ADH), insuficienta cardiaca congestiva, toxemie de sarcina,etc. Ar trebui sa consultati un medic pentru corelarea examenului clinic cu analizele de laborator. Multa sanatate!

Buna ziua,

 

Mi-am facut testul de urina si mi-a iesit urmatoarele valori anormale conform rezultatelor:

densitatea >1030 

corpi cetonici - 80 mg/dl

Imi puteti spune ce reprezinta aceste valori?

Multumesc

In urina normala pot exista cantitati mici de corpi cetonici, dar in general nu pot fi detectati prin metodele obisnuite de analiza biochimica. In mod normal ar trebui ca rezultatul sa fie corpi cetonici absenti. Binenteles valorile trebuie interpretate in functie de valorile normale ale aparatului de biochimie ( in functie de reactivii folositi, intre laboratoare exista diferente in ceea ce priveste valoarea limitelor considerate normale). Prezenta corpilor cetonici este asociata cu anorexie, regim alimentar bogat in lipide, proteine si sarac in glucide, diabet zaharat, efortul muscular intens, hipertiroidism, febra, sarcina.  In primul rand ar trebui sa se faca: glicemia si testul de toleranta la glucoza. Multa sanatate!

buna ziua am facut test la urina si la corpi cetonici apare valoarea de 15mg/dl. puteti sa imi spuneti da e normal sau nu si daca sunt de facut si alte teste. multumesc