Termen cautat

Dozarea cortizolului in sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru cortizolul din sange este efectuat pentru a se masura cantitatea acestui hormon intr-o mostra de 24 de ore de urina. Cortizolul este un hormon din familia corticosteroizilor, produs de cotixul glandei suprarenalei, responsabil cu raspunsul organismului la stres, dar si cu reglarea cantitatii de glucoza, proteine si lipide din organism.

Intr-un organism cu functionare normala nivelul de cortizol este mai ridicat dimineata ( cu valorile cele mai mari in jurul orei 7) si mai scazute seara imediat ce adormim. Aceste valori pot fi inversate daca dimpotriva dormiti ziua si sunteti activi pe timpul noptii.

Testul este efectuat pentru a putea fi depistate probleme ale functionarii glandelor andrenala si pituitara. In acest sens, nivelul de cortizol creste in momentul eliberarii in organism a hormonului adrenocorticotropic (ACTH) de catre glanda pituitara. Valori mai mari ale nivelului de cortizol pot fi datorate ranilor, stresului fizic sau emotional, infectiilor si sindromului Cushing.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, testul pentru stabilirea nivelului de cortizol in sangeeste efectuat pentru a putea fi stabilite disfunctii ale glandelor adrenala si pituitara. Aceste disfunctii au ca finalitate eliberarea in organism a unei cantitati prea mari de cortizol, ceea ce duce la aparitia sindromului Cushing.

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de cortizol in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de cortizol in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

Pentru ca rezultatele testului sa fie favorabile nivelul de cortizol liber urinar trebuie sa se inscrie in urmatorii parametrii, dupa cum urmeaza:

  • Adulti: 5-23 mcg/dL sau 138-635 nmol/L dimineata si 3-13 mcg/dL sau 83-359 nmol/L dupa-amiaza;
  • Copii:-3-21 mcg/dL sau83-580nmol/L dimineata si 3-10 mcg/dL sau 83-276 nmol/L dupa-amiaza;
  • Nou-nascuti: 1-27-4 mcg sau 27-663 nmol.

Daca rezultatele testului releva valori mai mari decat parametrii normali acest lucru se poate datora bolii Cusing, o afectiune cauzata de aparitia unei tumori necanceroase (benigne) la nivelul glandei pituitare. Aceasta tumoare stimuleaza producerea in exces a hormonului adrenocorticotropic (ACTH), care la randul sau este responsabil cu stimularea glandei andrenale in ceea ce priveste producerea cortizolului. Alte boli si afectiuni care pot provoca un nivel ridicat de cortizol sunt diverse tipuri de cancer, boli ale rinichilor, depresiile, hipertiroidismul si obezitatea. Valori ricicate ale nivelului de cortizol pot fi cauzate si de tratmente prelungite pe baza de corticosteroizi, anticonceptionale orale si chiar perioada sarcinii la femei.

Daca rezultatele indica valori mai mic ale nivelului normal de cortizol din sange, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum boala Addison, disfunctii ale glandelor pituitara si adrenala ( unele infectii, leziuni la nivel cerebral) sau unele boli autoimune.

Un nivel mult mai scazut al cortizonului din sange poate sa apara si in timpul nasterii datorita sangerarii intense. Acest lucru face ca nivelul de ATCH produs de glanda pituitara sa scada, ducand, in consecinta si la scaderea nivelului de cortizol. Acest fenomen poarta in termeni medicali denumirea de sindromul Sheehan.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Exista unele medicamene precum cele pe baza de estrogen, amfitaminele, sau corticosteroizii care pot influenta rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar. Tocmai de aceea este bine sa va informati medic specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati fie ca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete. De asemenea, supunerea la factori de stres atat fizici cat si emotionali in perioada prelevarii mostrei de urina poate duce la un rezultat fals-pozitiv. Acelasi lucru se pate intampla si in cazul pacientilor care sufera de hipoglicemie, dar si in cazul in care normele de prelevare a mostrei pentru analiza nu sunt respectate sau daca pacientul a fost supus unui examen radiologic intr-un interval mai mic de o saptamana.

ALTE INFORMATII

Daca rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar indica valori mai mari decat media normala este posibil ca medicul dumneavoastra sa doreasca efectuarea unot teste complementare pentru a stabili cu exactitate afectiunea de care suferiti.

Comentarii

nivelu de cortizol este 79,63ng/ml va rog sa mi spuneti daca e grav

nivelul de cortisol este 33.3 iar normal imi indica pana la ora 11 intre 5 si 25 iar pana la ora 20  intre 2.5 si 12.5 .va rog sa mi spuneti daca e grav , mi e teama sa merg la endocrinolog pentru ca am mai citit pe net cate ceva despre nivel crescut de cortisol si mi e frica .ma poate lamuri cineva? va rog sa mi raspundeti.multumesc.

 

Va recomand sa va adresati medicului endocrinolog ( nu stiu valorile normale ale laboratorului la care ati facut analiza). Multa sanatate!

Am cortizolul seric 26 ng/ml si imi creste par pe fata.Ce se poate face???Va rog din suflet sa-mi raspundeti!!!