Termen cautat

Dozarea dehidroepiandrosteronului sulfat seric (DHEA-S)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul se efectureaza pentru a determina cantitatea de sulfat dehidroepiandrosteron in sange.

DE CE SE FACE TESTUL?

Rolul testului este de a depista daca pacientul prezinta cantitati anormale de sulfat dehidroepiandrosteron in sange, indicand astfel ca glandele suprarenale nu functioneaza normal. Sulfatul dehidroepiandrosteron este un hormon androgen produs de catre glanda suprarenala, care se gaseste atat in organismul barbatilor cat si al femeilor. In cazul persoanelor de sex feminin, cantitati mari de sulfat dehidroepiandrosteron conduc la aparitia parului in exces (hirutism) si la masculinizarea trasaturilor corpului.

Testul mai este efectuat si pentru a descoperi daca sulfatul dehidroepiandrosteron este responsabil pentru maturizarea prematura a copiilor.

PREGATIRE PACIENT

Trebuie sa discutati cu doctorul dumneavoastra si sa il informati daca urmati anumite tratamente medicamentoase; medicul va dispune incetarea tratamentului daca exista riscul ca acesta sa influenteze rezultatele testului. Doctorul ar trebui de asemenea sa va explice riscurile implicate, cum se va desfasura testul si ce indica rezultatele acestuia.

CUM SE FACE TESTUL?

Va trebui sa furnizati o mostra de sange. Persoana care va efectua aceasta operatiune trebuie sa respecte urmatorii pasi:

 • Pentru a opri circulatia sangelui, un garou va fi infasurat in jurul partii superioare a bratului. Venele se vor mari, facand introducerea unui ac in vena un proces mult mai sigur. Introducerea acului in vena poate solicita mai mult de o singura incercare.
 • Zona unde se va introduce acul trebuie curatata cu alcool.
 • Un ac va fi introdus in vena (mai multe intepaturi pot fi necesare in aceasta etapa).
 • Sangele va fi colectat intr-un recipient special.
 • Cand destul sange a fost colectat, se scoate acul, se indeparteaza garoul, si se acopera zona intepata de ac cu tifon. Mentineti presiune asupra intepaturii pentru a opri sangerarea.
 • Se bandajeaza dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientul poate simti un usor disconfort de la garou. De asemenea, puteti simti o usoara durere in momentul cand acul este introdus in vena. In functie de persoana si in functie de cantitatea de sange prelevata, puteti simti o usoara senzatie de ameteala. Unele persoane pot avea deasemenea senzatii de lesin.

RISCURI

 • Testul pentru depistarea nivelului sulfat dehidroepiandrosteron din sange necesita prelevarea unei mostre de sange, procedura care prezinta un risc foarte scazut pentru pacient. Puteti prezenta urmatoarele simptome dupa ce vi se ia o mostra de sange:
 • O mica vanataie in zona unde a fost introdus acul. Dupa ce medicul extrage acul, trebuie sa mentineti presiune asupra zonei respective – acest lucru reduce riscul aparitiei unei vanatai.
 • Daca vena se umfla, aplicati o compresa calda de mai multe ori pe zi, dupa caz.
 • Dupa recoltarea de sange puteti avea senzatii de ameteala sau lesin.
 • Informati-va doctorul daca suferiti de o conditie medicala care previne coagularea sangelui sau daca luati medicamente anticoagulante. In caz contrar va fi foarte greu sa fie oprita sangerarea.

REZULTATE

Trebuie sa luati in considerare faptul ca rezultatele variaza in functie de sex si varsta.

Rezultate normale pentru persoanele de sex feminin, in functie de varsta:
Varsta-Dehidroepiandrosteron sulfat seric
18-19 - 145-395 ug/dL
20-29 - 65-380 ug/dL
30-39 - 45-270 ug/dL
40-49 - 32-240 ug/dL
50-59 - 26-200 ug/dL
60-69 - 13-130 ug/dL
69+ - 17-90 ug/dL

Rezultate normale pentru persoanele de sex masculin, in functie de varsta:
Varsta-Dehidroepiandrosteron sulfat seric
8-19 - 108-441 ug/dL
20-29 - 280-640 ug/dL
30-39 - 120-520 ug/dL
40-49 - 95-530 ug/dL
50-59 - 70-310 ug/dL
60-69 - 42-290 ug/dL
69+ - 28-175 ug/dL

Legenda: ug/dL = microgram pe decilitru

Cantitatile de sulfat dehidroepiandrosteron in sange care nu se incadreaza in valorile normale pot indica: carcinom suprarenal, hiperplazie suprarenala congenitala, sindromul ovarului polichistic, tumoare a glandei suprarenale.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul poate fi afectat de recoltarea necorespunzatoare a probei de sange, precum si de anumite tratamente medicamentoase. Este foarte important sa va informati medicul in legatura cu medicamentatia pe care o urmati, indiferent daca acele medicamente sunt eliberate fara reteta medicala.

ALTE INFORMATII

Sulfatul dehidroepiandrosteron este un hormon androgen, dar acest lucru nu inseamna ca el nu se gaseste si in organismul persoanelor de sex feminin (dar in cantitati reduse). Femeile care au un nivel ridicat de sulfat dehidroepiandrosteron in sange prezinta simptome precum masculinizarea trasaturilor si aparitia parului in exces.

Copii care prezinta un nivel ridicat de sulfat dehidroepiandrosteron se maturizeaza prematur.

Comentarii

am facut un test de sange si anume DHEA-S si mia iesit valoarea de 10,11 in conditiile in care valorile normale ar fi 0,9-3,6 ce ar putea sa insemne mentionez ca sufar si de amenoree secundara si ovar polichistic

 

BUNA SEARA,

AM  TREIZECI SI DOI DE ANI SI DE UN AN ICERCAM SA AVEM UN COPIL DAR NU REUSIM.SOTUL MEU A FACUT ANALIZA DE SPERMOGRAMA SI A IESIT IN VALORI NORMALE,DAR MIE MI A IESIT DHEA CU VALOAREA DE SASE SUTE.MAI  AM O PROBLEMA RINICHIUL DREPT STA CULCAT SI NU ESTE IN PICIOARE.DIN PACATE LUCREZ IN MEDIU FOARTE STRESANT.OARE MAI AM SANSE SA AM UN COPIL?CE AR TREBUI SA FAC?

MULTUMESC.

Concentratii crescute de DHEA-S au importanta clinica sugerand prezenta sindromului ovarelor polichistice, tumori producatoare de androgeni, sindrom adrenogenital, etc. Multa sanatate!