Termen cautat

Dozarea estrogenului


Autor: george

DESCRIERE TEST

Dozarea estrogenului este efectuat cu scopul de a se stabili nivelul principalilor hormoni de estrogen (estradiol, estriol si estron) in sange sau urina. Estrogenul este produs atat de organismele barbatesti cat si de cele femeiesti. Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea caracterelor si functiilor sexuale femeiesti precum cresterea sanilor sau aparitia ciclului menstrual. In cazul femeilor, estrogenul este produs cu precadere la nivelul ovarelor si al placentei, in timpul sarcinii si in cantitati mai mici la nivelul glandelor suprarenale. In cazul barbatilor, estrogenul se regaseste in cantitati mici si este produs de testicule si glanda suprarenala. De asemenea atat la barbati cat si la femei estrogenul poate fi regasit in aproape toate tesuturile, dar mai ales in cele grase si musculare.

Estradiolul este hormonul cel mai testat in cazul femeilor care au atins maturitatea sexuala (stabilita odata cu prima menstruatie) si care nu sunt insarcinate. Concentratia de estradiol din organism variaza pe toata perioda cat femeia este fertila, pentru ca dupa menopauza nivelul acestui hormon sa scada simtitor, dar constant.

Estriolul este de obicei testat numai pe perioda sarcinii, deoarece acesta poate fi regasit in concentratii mari in componenta placentei. Nivelul de estriol poate fi testat incepand cu a noua saptamana de sarcina, concentratia sa continuand sa creasca pana in momentul nasterii propriu-zise. Analiza pentru stabilirea nivelului de estriol poate fi testata si pe o mostra de urina.

Estronul poate fi testat la femeile care au atins varsta menopauzei, iar scopul acestei analize consta in stabilirea nivelului de estrogen din organism. Acest test este efectuat si in cazul barbatilor si femeilor care sunt predispusi sa dezvolte cancer al ovarelor, testiculelor sau a glandelor suprarenale.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de estrogen din organism este efectuat pentru a putea fi detectate, in timpul sarcinii, eventuale malformatii ale fatului (cu precadere sindromul Down). Testul pentru estriol poate fi combinat cu analiza alfafetoproteina (AFP), analiza pentru gonadotropina corionica umana (hCG), acest tip de analiza fiind supranumit triplu screen test. Deasemenea testele pentru estrogen, AFP si gCG pot fi combinate si cu cel pentru inhibiba A. Acest test este efectuat si pentru a se stabili riscul aparitiei tumorilor ovariene datorate producerii de estrogen la fete inaintea declansarii ciclului menstrual si la femei in perioada menopauzei, dar si pentru a explica anumite caracteristici sexuale anormale la baieti, precum dezvoltarea in exces a sanilor (ginecomastia). Deasemnea acest test este intrebuintat si pentru monitorizarea tratamentului cu pastile pentru fertilitate.
 

PREGATIRE PACIENT

Procedura pentru stabilirea nivelului de estrogen in sange urmeaza pasii unei analize simple a sangelui, si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta presupune sau nu prescrierea unei retete. In aceasta gama sunt incluse anticonceptionalele orale si orice alt tip de tratament hormonal pentru prevenirea sarcinii. De asemenea este bine ca medicul dumneavoastra specialist sa fie informat si daca data efectuarii analizei coincide cu ce a menstruatiei lunare, dar si daca banuiti ca ati fi insarcinata.

CUM SE FACE TESTUL?

Proba pentru stabilirea nivelului de estrogen in sange este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta in o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

REZULTATE

In cazul femeilor, concentratiile de estrogen din organism variaza pe toata perioada cat acesta are ciclu menstrual. Deasemenea rezultatele pot fi usor diferite de la laborator la laborator. In orice caz, valorile normale ale nivelului de estrogen au fost stabilite intre urmatorii parametri:

Estradiol

 • Femei inainte de menopauza: 110-1.468 picomoli/ litru (pmol/L);
 • Femei dupa menopauza: 0-11 pmol/L;
 • Barbati: 37-184pmol/L;
 • Copii:0-55 pmol/L.

Nivelul de estriol la femeile insarcinate:

 • Primul trimestru: -Al doilea trimestru: 38-140 ng/mL;
 • Al treilea trimestru: 31-460 ng/mL.

Daca rezultatele testului indica valori mai mari decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum stimulare ovariana (de exemplu inainte de fertilizarea in vitro), cancer al ovarelor, testiculelor sau al glandei suprarenale, ciroza, sarcina cu mai mult de un fetus (de obicei dubleti sau tripleti) sau pubertate precoce.

Daca dimpotriva rezultatele testului indica valori mai mici decat cele specificate in parametrii normali, acest lucru poate fi cauzat de disfunctii ovariene, datorate in general de nedezvoltarea corespunzatoare a unuia dintre ovare (sindromul Turner), sau datorita incetarii activitatii glandei pituitare, dar si de anorexie nervoasa, menopauza si chiar probleme ale fetusului sau ale placentei pe timpul sarcinii.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Testul pentru stabilirea nivelului de estrogen din organism poate fi influentat de o serie de factori precum:

 • terapia de inlocuire hormonala post menopauza;
 • tratamente hormonale cu anticonceptionale orale sau de alta natura;
 • efectuarea unui test pe baza de substante radioactive cu o saptamana inainte de prelevarea mostrei de sange;
 • tratamente pe baza de clomiphene si steroizi;
 • nivelul ridicat de zahar in urina, cauzat de diabet.

ALTE INFORMATII

Exista cazuri cand in primul trimestru de sarcina sunt efectuate o serie de screening teste combinate cu testul pentru translucenta nucala si testul pentru gCG si o proteina numita proteina plasmatica asociata sarcinii cu scopul de a depista aparitia sindromului Down.

Comentarii

buna ziua as dori sa stiu in baza analizelor facute am progesteron 0.60ng/ml,estradiol 846.3pg/ml,vsh4.3mu/ml,lh 6.9 si prolatina 17.4.cum ciclul mi sa blocat de 1 luna bhcg e 0.1.poate s afie totusi o sarcina?