Termen cautat

Dozarea hormonului luteinizant - LH


Autor: george

DESCRIERE TEST

Testul pentru dozarea hormonului luteinizant este efectuat pentru a se stabili concentratia acestui hormon intr-o mostra de sange sau de urina. Hormonul luteinizant (LH) este produs de glanga pituitara si are actiune diferita asupra barbatilor si a femeilor:

 • la femei, LH-ul regleaza ciclul menstrual si productia de ovule la nivelul ovarelor. Din acest motiv, in organismele femeiesti nivelul hormonului luteinizant fluctueaza in functie de fazele ciclului menstrual, avand un nivel mai ridicat imediat dupa ovulatie, in faza de mijloc a ciclului menstrual (cu aproximatie ziua 14 din 28). Acest fenomen poarta denumirea de "varful de concentratie al hormonului luteinizant". Concentratiile hormonului luteinizant si ale celui foliculostimulant cresc si scad si egala masura in timpul fazelor ciclului menstrual (de altfel si hormonul foliculostimulant este produs tot de glanda pituitara).
 • la barbati, hormonul LH stimuleaza producerea testosteronului, care, la randul sau poarta un rol foarte important in producerea spermei.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general testul pentru stabilirea nivelului de hormon luteinizant este efectuat pentru:

 • stabilirea cauzei inertilitatii;
 • evaluarea problemelor legate de menstruatie si a cauzelor acestora, precum ciclu menstrual neregulat sau absenta ciclului menstrual ( amenoree). Acest test este efectuat si pentru a se stabili daca o femeie a atins varsta menopauzei;
 • a se determina daca un copil prezinta semne de pubertate precoce (la fete, cu o varsta mai mica de 9 ani, iar la baieti, cu o varsta mai mica de 10 ani);
 • a se stabili cauzele nedezvoltarii la timp a unor caractere sau organe sexuale (pubertate tarzie);
 • stabilirea perioadei de ovulatie la femei (de obicei de foloseste o proba de urina);
 • monitorizarea raspunsului unui organism la tratamentul pentru stimularea ovulatiei.

PREGATIRE PACIENT

Test sange:

Procedura pentru stabilirea nivelului de hormon foliculostimulant in sange in organism urmeaza pasii unei analize simple a sangelui si prin urmare nu necesita pregatiri speciale. Este foarte important insa sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, deoarece medicamentele precum cimetidina, clomifene, digitalis si levodopa sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron trebuie sistate cu cel putin 4 saptamani inainte de efectuatea testului.
Anuntati-va medicul specialist si daca in ultimele 7 zile vi s-au efectuat teste pe baza de substante radioactive, si care a fost ultima zi a menstruatiei (acest lucru infleunteaza concentratia de FSH, ducand adesea la rezultate fals-pozitive).

Test urina:

Exista o gama foarte variata de medicamente care pot sa influente rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de hormon LH in urina. Din acest motiv este foarte important sa discutati cu medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, fie ca acesta a necesitat prescrierea unei retete sau nu.
Medicul poate sa va ceara sa nu efectuati activitati fizice epuizante cu 24 de ore inaintea testului.
Testul se va desfasura pe o perioada de 24 de ore. In tot acest timp veti colecta toate emisiunile de urina, mai putin prima emisiune (dimineata cand va treziti urinati, dar nu colectati aceasta mostra; incepeti colectarea de urina pentru toate emisiunile de pe parcursul urmatoarelor 24 de ore). Aveti grija sa va mentineti hidratati pe parcursul testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Test sange:

Proba pentru stabilirea nivelului dehormon LH in sange in organism este asemanatoare oricarei alte analize a sangelui. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

Test urina in timpul ovulatiei:

Testul pentru stabilirea nivelului de hormon LH in urina se efectueaza pe o proba de urina colectata in decursul a 24 de ore. Cand urinati in prima zi de colectare, trebuie sa va goliti complet vezica - dar nu colectati aceasta urina, ci urmatoarele urinari. Notati-va ora la care ati urinat pentru a marca inceperea celor 24 de ore pentru colectare.
In urmatoarele 24 de ore, colectati toata urina. Medicul va va pune la dispozitie in prealabil un recipient de volum mai mare, circa 4 litri. Recipientul contine o cantitate mica de conservant. Urinati intr-un recipient mic si curat iar apoi turnati urina in recipientul mare. Nu atingeti interiorul recipientului. Pastrati recipientul la frigider timp de 24 de ore. Goliti-va vezica pentru ultima data la sfarsitul perioadei de colectare. Turnati si aceasta urina in recipientul de 4 litri. Este important sa nu contaminati proba de urina cu hartie igienica, par pubian, fecale, sange menstrual sau alte materii.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Test sange:

Majoritatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de amenteala sau lesin.

Test urina:

Testul pentru stabilirea nivelului de cortizol liber urinar nu prezinta nici un fel de risc si nici nu implica durere. Este posibil sa vi se para putin incomod sa colectati de fiecare data cate o mostra de urina prin metoda pe care am descris-o deja.

RISCURI

Test sange:

Riscurile efectuarii acestui test sunt minime si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena. De asemenea, locul in care a fost introdus acul poate sangera abundent iar ulterior se poate forma o acumulare de sange, un hematom, care va rezulta intr-o vanataie. Persoanele care sunt constiente ca sufera de o afectiune care impiedica coagularea normala a sangelui trebuie sa-l informeze pe medic pentru a evita eventuale complicatii.

Test urina:

Asa cum am mentionat aceasta metoda nu implica riscuri si nici durere. Singurul inconvenient este riscul de a nu fi atent in momentul strangerii probelor de urina si acest lucru sa nu se petreaca intr-un mod cat mai igienic posibil.

REZULTATE

Rezultatele testului pot varia in functie de fiecare laborator, iar in cazul femeilor variatiile vor fi inregistrate si in functie de fazele ciclului menstrual. Parametrii normali ai nivelului de LH au fost stabiliti dupa cum urmeaza:
Faza foliculara: 1-18 unitati internationale per litru (UI/L);
Faza de mijloc (faza ovulatorie): 8.7-80 UI/L;
Faza luteala: 0.5-18 UI/L;
Menopauza: 12-55 UI/L;
Barbati: 1-9.0 UI/L;
Copii inainte de pubertatte: 0-1.0 UI/L;
Baieti in timpul pubertatii: 0.4-7 UI/L;
Fete in timpul penbertatii: 0.4-12 UI/L.

In ceea ce priveste testul efectuat pe o mostra de urina, rezultatele pot fi pozitive (cand in urina este depistata prezenta hormonului LH) sau negative (cand in urina nu este prezent hormonul LH).

Daca rezultatele indica valori mai mari decat media normala la femei, acest lucru se poate datora unor conditii medicale precum: absenta sau extirparea ovarelor, nefunctionarea corespunzatoare a ovarelor datorita menopauzei, a sindromului ovarului polichistic (SOP), a unor leziuni provocate de sedintele de chimioterapie sau de pubertatea precoce.

La barbati valorile ridicate ale nivelului de LH din organism pot fi cauzate de absenta sau extirparea testiculelor, nefunctionarea corespunzatoare a acestora datorate parotiditei epidemice (oreion), expunerii la raza X, chimioterapiei, cancerului, leziunilor sau a sindromului Klinefelter.

Daca rezultatele testelor indica valori mai mici decat media normala, acest lucru se poate datora unor boli si afectiuni precum anorexia nervoasa, nefunctionarea corespunzatoare a glandei pituitare, leziuni la nivelul hipotalamusului, stres sau subponderalitate.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului pot fi influentate de:

 • anumite medicamente precum: clomifene, spironolactona, naloxone, digoxin, fenotiazina si anticonvulsivi sau anticonceptionale pe baza de estrogen sau progesteron. Etse indicat sa va informati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete sau daca se bazeaza pe produse naturiste;
 • efectuarea unor teste bazate pe substante radioactive cu mai putin de o sapatamana inainte de prelevarea mostrei de sange;
 • obezitate;
 • hipertiroidism;
 • boli ale ficatului.

ALTE INFORMATII

Este foarte important ca inaintea efectuarii analizei pentru stabilirea nivelului de FSH din sange sa stopati tratamentul pe baza de contraceptive orale, acest lucru fiind cu atat mai important cu cat pastilele sunt pe baza de hormon luteinizant, estrogen sau progesteron.

Comentarii

Buna ziua

In ultimul an am incercat sa raman insarcinata, dar din nefericire acest lucru nu a fost posibil.Dupa nenumaratele analize doctorii mi-au spus ca LH este foarte mare ultima data era de 19.72. mentionz ca sufar si de ovare polichiste. as doi si eu daca este posibil sa imi raspundeti daca pot face ceva in legatura cu acestea.

Buna ziua,

 

Este important de stiut in ce zi a ciclului menstrual s-a facut dozarea acestui hormon, precum si ce medicamente luati in perioada in care v-a fost recoltat, nu numai valoarea acestuia.

Ar fi bine sa va adresati unei clinici de endocrinologie (va recomand Institutul Parhon, Bucuresti).

 

Multa sanatate!

Alina D.