Termen cautat

Dozarea testosteronului


DESCRIERE TEST

Testul pentru dozarea testosteronului se efectueaza cu scopul stabilirii concentratiei acestui hormon androgen in sange. 

Rolul testosteronului la nivelul organismului este de stbilire a functionalitatii trasaturilor si a caracterelor sexuale. Majoritatea cantitatii de testosteron secretat este secretata la nivelul testiculelor in cadrul organismului masculin si la nivelul ovarelor in cadrul organismului feminin. Atat la persoanele de sex masculin, cat si la persoanele de sex feminin, hormonul testosteron este secretat in cantitati mici si la nivelul glandelor suprarenale.

Concentratia hormonului testosteron la nivelul organismului uman este controlata de glanda pituitara. Astfel, in momentul scaderii nivelului de testosteron, glanda pituitara secreta hormonul luteinizant sau LH, care are functia de stimulare a producerii testosteronului de catre testicule. 

In conditii normale, inaintea atingerii varstei pubertatii, la baieti, nivelul de testosteron este scazut, urmand sa creasca in cursul pubertatii. Cresterea nivelului de testosteron determina ingrosarea vocii, dezvoltarea si tonifierea musculaturii, producerea materialului seminal si aparitia pilozitatii la nivelul fetei si al restului corpului.

La persoanele de sex feminin, novelul fiziologic al hormonului testosteron este mult mai scazut decat cel al persoanelor de sex masculin. Totusi, rolul hormonului testosteron este definitoriu atat pentru persoanele de sex masculin cat si pentru persoanele de sex feminin, avand capacitatea de a influenta creierul, masa osoasa si musculara, sistemul vascular, dispunerea grasimilor la nivelul organismului, tesuturile genitale, nivelul de energie al indivizilor si functia sexuala. Majoritatea cantitatii de testosteron din sange este regasita in combinatie cu proteina denumita globulina de legare a hormonilor.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul pentru dozarea testosteronului se efectueaza cu urmatoarele scopuri:

 • Stabilirea cauzelor instalarii infertilitatii la persoanele de sex masculin care poate sa se datoreze scaderii nivelului de testosteron.
 • Stabilirea cauzelor determinante de disfunctii erectile.
 • Stabilirea semnelor specifice pubertatii precoce in cazul baieteilor mai tineri de 10 ani, lucru care se poate datora cresterii nivelului de testosteron.
 • Stabilirea cauzelor scaderii apetitului sexual sau a libidoului la persoanele de sex feminin, lucru care poate fi datorat scaderii nivelului de testosteron in organism.
 • Stabilirea cauzelor determinante ale dezvoltarii de caractere masculine la persoane de sex feminin precum hirsutirmul sau cresterea in exces a parului la nivelul fetei si a corpului sau ingrosarea vocii.
 • Evaluarea eficientei scaderii nivelului hormonului testosteron la persoanele de sex masculin afelate in stadii avansate ale cancerului de prostata.
 • Stabilirea cauzelor determinante ale osteoporozei la persoanele de sex masculin.

PREGATIRE PACIENT

Pacientii ce urmeaza sa fie supusi testului de dozare a hormonului testosteron trebuie sa discute cu medicul specialist inaintea de efectuarea investigatiei. Acesta poate intreba pacientii daca urmeaza tratamente medicamentoase si poate dispune incetarea lor in cazul in care exista riscul ca rezultatele obtinute la test sa fie influentate. Medicul specialist trebuie sa explice pacientilor care sunt riscurile implicate, cum trebuie sa se desfasoare testarea si ce pot indica rezultatele obtinute.

CUM SE FACE TESTUL?

Pacientii ce urmeaza a fi supusi testului de dozare a testosteronului trebuie sa furnizeze o proba de sange. Persoanele supuse operatiunii trebuie sa respecte urmatoarele etape:

 

 • Cu scopul opririi fluxului sanguin se va aplica un garou la nivelul partii superioare a antebratului, cu rolul cresterii volumului venelor si a facilitarii insertiei acului intravenos pentru siguranta si reusita recoltarii.
 • Zona la nivelul careia se va insera acul trebuie dezinfectata in prealabil cu o solutie alcoolica.
 • Acul se introduce intravenos, putand fi necesare chiar si efectuarea mai multor intepaturi in aceasta etapa.
 • Sangele se colecteaza intr-un recipient special destinat acestui scop.
 • Atunci cand s-a recoltat o cantitate suficienta de sange, acul se va indeparta, la fel ca si garoul, iar in zona de electie se va aplica un pansament.
 • In continuare este necesar sa se mentina presiune asupra locului de electie cu scopul opririi sangerarii.
 • Zona de electie se va bandaja dupa caz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In cursul prelevarii probelor de sange, pacientii pot resimtii o usoara senzatie de disconfort determinata de garou. Pacientii pot resimti si o usoara senzatie dureroasa in momentul insertiei acului intravenos, in special in cazul in care sunt necesare mai multe incercari. Acest lucru se poate datora calibrului venelor si a arterelor pacientilor, care ingreuneaza desfasurarea procesului de recoltare de sange, In functie de cantitatea de sange prelevat si de persoana careia i se preleveaza sange, in unele cazuri poate fi resimtita si o usoara senzatie de  ameteala.

RISCURI

Testul pentru determinarea nivelului de testosteron din sange presupune recoltarea unei probe de sange, procedura care implica riscuri scazute pentru pacientii supusi examinarii. Procedura de recoltare a sangelui implica riscuri minore pentru pacienti, acestea putand consta in urmatoarele:

 • Aparitia unei vanatai sau a unui hematom in zona de insertie a acului. In urma extractiei acului, este necesar sa se mentina presiune asupra zonei de electie pentru a scadea riscul formarii unui hematom.
 • In cazul in care regiunea de tumefiaza, se recomanda aplicarea unor comprese reci de mai multe ori pe zi.
 • In urma recoltarii probei de sange, pacientii pot resimti o senzatie de  ameteala sau chiar sa lesine.
 • Pacientii trebuie sa informeze medicul specialist cu privire la eventualitatea suferirii de conditii medicale care previn coagularea sangelui sau cu privire la eventuale medicamente cu proprietati anticoagulante deoarece in caz contrar, sangerarea va fi foarte dificil de oprit.

REZULTATE

Parametrii nivelului de testosteron considerati normali au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

Valoarea testosteronului total la persoanele de sex masculin:

 • 7 luni - 9 ani: > 30 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 10 - 13 ani: 0.04 - 21.48 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 14 - 15 ani: 3.47 - 18.74 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 16 - 19 ani: 6.94 - 33.66 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 20 - 39 ani: 9.00 - 37.48 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 40 - 59 ani: 12.15 - 30.88 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • peste 60 ani: 12.15 - 24.98 nanomoli per litru ( nmol/L ).

Valoarea testosteronului total la persoanele de sex feminin:

 • din prima luna de viata pana la pubertate: > de 0.35 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 7 - 9 ani: 0.04 - 0.42 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 10 - 13 ani: 0.07 - 1.84 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • 14 - 17 ani: 0.28 - 1.84 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • perioada premenopauzei: 0.35 - 2.43 nanomoli per litru ( nmol/L );
 • perioada postmenopauzei: 0.35 - 2.43 nanomoli per litru ( nmol/L ).

In cazul in care rezultatele obtinute constau in valori mai mari decat media stabilita ca fiind normala, exista posibilitatea ca acest lucru sa se datoreze neoplasmelor testiculare sau ale glandelor suprarenale, pubertatii precoce, anomaliilor glandelor suprarenale la baieti si barbati sau cancerelor ovariene si ale glandelor suprarenale sau sindromului ovarelor polichistice ( SOP ).

In cazul in care rezultatele obtinute in urma efectuarii testarii releva valori prea scazute ale testosteronului, pot fi incriminate tulburarile testiculare precum dezvoltarea necorespunzatoare a acestora, leziunile suferite la acest nivel sau lipsa testiculelor, tratamentele bazate pe estrogen, tulburarile glandei pituitare, bolile cronice de lunga durata, unele boli ereditare precum sindromul Klinefelter sau sindromul Down, tratamentele pentru cancer de prostata, ciroza sau dependenta de alcool. In cazul persoanelor de sex feminin, scaderea nivelului de testosteron se poate datora activitatii scazute a glandei pituitare, bolii Addison, pierderii functiilor ovariene in urma unor patologii sau a unor interventii chirurgicale sau administrarii unor medicamente precum estrogenul sau corticosteroizii.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele obtinute in urma efectuarii testului pentru dozarea nivelului de testosteron din sange pot fi influentate in urmatoarele circumstante:

 • Administrarea unor medicamente precum estrogenul, testosteronul, corticosteriozii, Digoxinul, Spironolactona si barbituratii;
 • Prezenta hipertiroidismului, boala care poate sa determine cresterea nivelului de globulina de legare a hormonilor;
 • Prezenta hipotiroidismului, boala care poate determina scaderea nivelului de globulina de legare a hormonilor;
 • Urmarea unor tratamente pentru cancerul de prostata;
 • Administrarea unor medicamente care au proprietatea de a creste nivelul de prolactina secretat, precum cele destinate atacurilor de apoplexie.

ALTE INFORMATII

Pacientii trebuie sa consulte medicul specialist in vederea interpretarii rezultatelor testului de dozare a testosteronului. Faptul ca testul indica prezenta unui nivel crescut sau scazut de testosteron in sange, acest lucru nu inseamna automat ca persoana supusa investigatiei este bolnava. Medicul specialist este cel care trebuie sa decida daca este necesara efectuarea unor investigatii suplimentare cu scopul depistarii unei conditii medicale suspectate.

Comentarii

Care este cantitatea de sânge recoltată? La fel de mult ca la analizele normale?

buna. am facut orhiectomie la un testicul iar celalalt e de marime mult mai mica decat cea normala si s-ar putea nici sa nu mai fie functional. cu timpul vad ca erectiile scad din ce in ce mai mult. e posibil ca sa fie din cauza ca nu mai am suficient testosteron ? ce puteti sa imi recomandati? la ce medic trebuie sa merg? va multumesc

Ce denumire poarta testarea nivelului de testosteron?

buna ziua

multumesc pentru raspuns ALINA D. credeti ca este o idee buna sa merg la PARHON in BUCURESTI la DR CORINA NEAMTU ? dr de familie mi-a recomandat-o pe dansa . daca nu da-ti un alt sfat pentru un alt medic.multumesc .mentionez ca eu stau in craiova .

am simptome vazute de endocrinolog de hipotiroidism ,iar valoarea teosteronului este de 0.808ng/ml.dr. spune ca este o valoare normala .mentionez ca am 33 de ani si am menstruatii neregulate si foarte mult par pe fata .va rog spuneti-mi ce este de facut si unde sa merg.multumesc.

Am ciroza hepatica, testosteron2,5, si probleme de potenta si ejaculare precoce, am 54 ani! Exista vre-o posibilitate de a creste nivelul testosteronului fara a afecta si mai mult ficatul?

Buna ziua, sufar de hipotiroida de mai bine de trei ani si acum cateva zile o doamna  mi-a spus ca sufera de aceeasi boala si ca are nivelul testosteronului ridicat,din aceasta cauza si-a pierdut parul. De curand imi cade si mie parul foarte tare si as vrea sa stiu daca este necesar sa imi fac o astfel de analiza si eu si daca are legatura cu aceasta cadere excesiva a parului.Daca da,ma puteti ajuta cu o recomandare? Unde in Bucuresti pot efectua o astfel de analiza?

Va multumesc anticipat!

Buna ziua!Am 35 ani. Dupa o raceala foarte puternica la nivelul rinichilor care s-a coborat si la testicole(foarte acuta),dupa un tratament de 10 zile cu injectabile(gentamicina si diferite pastile ptr infectie urinara)prescris de medic,nu am mai putut sa ajung la performantele sexuale normale pe care le aveam inainte de aceasta raceala(nu mai pot sa sustin erectia la 100%).Normal ca m-am speriat si mi-am facut toate analizele posibile sa indentific cauza.Mi-a iesit testosteron 4,39 ng/ml.Problema aceasta nu s-a intamplat niciodata pana acum.Este posibil sa astept sa-mi revin dupa ce imi trece raceala si usoara durere care mai persista dupa o saptamana de la terminarea tratamentului sau sa consult medicul urolog?

Multzumesc foarte mult!

Buna ziua ,am varsta de 19 ani si nu prezint un grad foarte mic de pilozitate pe fata . Unde ma pot duce sa fac un test si sa vad ce se poate rezolva?

Buna seara! Am 18 ani si am o voce subtire "ca de fata". Ce as putea sa fac? Ceva medicamente. Astept un raspuns. Daca se poate pe adresa de email. Va multumesc!

Pagini