Termen cautat

Ecocardiografia


Autor: george

DESCRIERE TEST

Ecocardiografia este tehnica de explorare prin imagerie a activitatii inimii cu ajutorul ultrasunetelor. Ultrasunetele reprezinta vibratii mecanice ale unui mediu elastic cu o frecventa mai mare de 20.000 Hz. Acestea pot fi reprezentate grafic ca unde sinusoide caracterizate prin amplitudine, lungime de unda si frecventa. Ultrasunetele sunt transmise prin transductor care are rolul de a genera si receptiona ultrasunetele, functionand pe baza efectului piezoelectric in sistem pulsatil.

Exista mai multe tipuri de ecocardiografii:

Ecocardiografia transtoracica - Acest examen utilizeaza o sonda ecografica plasata pe torace in fata inimii. Bolile cardiace congenitale pot fi decelate prin ecocardiografie transtoracica. Sunt utilizate diferite planuri de sectiuni, sub diferite incidente.

Ecografia de stres - Metoda neinvaziva de identificare prin ultrasonografie a zonelor miocardului care nu se contracta corespunzator atunci cand un pacient cu boala arterelor coronare depune efort sau primeste medicamente vasodilatatoare (ex. dipiridamol). Aceste zone sunt folosite ca markeri ai obstructiei in arterele coronare.

Examenul Doppler cardiac - Acest tip de ecocardiografie permite studierea miscarilor sangelui intre diferitele cavitati cardiace. El este solicitat atunci cand se banuieste o comunicare anormala intre auricuie sau ventricule, ori o anomalie de functionare a val velor cardiace (ingustarea sau insuficienta valvulara).

Ecocardiografia transesofagiana - Ecocardiografia transesofagiana completeaza ecografia transtoracica in cazul cautarii unui trombus (cheag) intr-un auricul, a unei comunicari interauriculare, a unei anomalii valvulare mitrale (prolaps, vegetatii de endocardita) sau a unei anomalii a aortei toracice (anevrism, trombus, disectie). Ea furnizeaza imagini mai precise ale auriculelor, ale septului interauricular si ale valvulei mitrale.

DE CE SE FACE TESTUL?

Ecografia transtoracica se foloseste pentru:

 • descoperirea cauzelor zgomotelor cardiace anormale, maririi in dimensiuni a inimii, durerilor inexplicabile de la nivelul pieptului sau aritmiilor;
 • determinarea grosimii si miscarile peretelui cardiac;
 • verificarea starea valvelor cardiace;
 • masurarea dimensiunilor si formelor camerelor inimii;
 • masurarea fortei de contractie cardiaca;
 • identificarea afectiunilor miocardului;
 • detectarea cheagurilor de sange in interiorul inimii;
 • detectarea tumorilor cardiace;
 • examinarea defectelor cardiace congenitale;
 • examinarea inimii dupa atacuri de cord;
 • detectarea colectiilor de lichid in jurul inimii sau ingrosarea pericardului.

Ecografia de stres se efectueaza pentru identificarea ischemiei, ca factor cauzal al unei disfunctii reversibile persistente, precum si pentru determinarea viabilitatii miocardului akinetic.
Ecocardiografia Doppler se efectueaza concomitent cu ecografia transtoracica, cea transesofagiana sau cea de stres pentru:

 • a masura viteza fluxului de sange spre inima;
 • a masura tensiunea si arteriala si viteza refluxului sanguin in valvele inimii.

Ecografia transesofagiana se efectueaza pentru:

 • a monitoriza functia cardiaca in cursul interventiilor chirurgicale de la nivelul inimii, si pentru a detecta cheagurile de sange din atriul stang;
 • a detecta cresteri anormale in jurul valvelor cardiac, tulburari in circulatia sangelui, precum refluxul sanguin printr-o valva partial inchisa;
 • a obtine imagini clare ale inimii, oferind informatii cu privire la marimea cordului, forta sa de contractie, localizarea si extinderea unor eventuale leziuni ale tesutului cardiac.

PREGATIRE PACIENT

Pentru efectuarea ecocardiografiei transtoracice si celei Doppler nu este necesara nici o pregatire speciala. Pentru efectuarea ecocardiografiei de stres, pacientul nu trebuie sa manance in exces si trebuie sa poarte incaltari comfortabile si pantaloni scurti. Pacientul nu trebuie sa manance cu 6 ore inainte de efectuarea ecocardiografiei transesofagiene. Pacientului i se cere sa indeparteze orice bijuterie sau obiect metalic (inclusive obturatii, restaurari coronare) ce pot perturba testul. De asemenea, i se cere sa urineze inainte de test.

CUM SE FACE TESTUL?

Ecocardiografia transtoracica si ecocardiografia Doppler

Pacientul se aseaza pe masa in decubit dorsal. Se ataseaza electrozi pe mainile si picioarele pacientului pentru a monitoriza ritmul cardiac in cursul testului. Se aplica un gel pe jumatatea stanga a pieptului pentru a usura transmiterea ultrasunetelor. Pe portiune unsa a pieptului se pozitioneaza un dispozitiv de mici dimensiuni (traductor) care se apasa. Dispozitivul emite ultrasunete in peretele toracic si receptioneaza undele reflectate de tesuturile cardiace. Aceste ecouri sunt traduse si redate ca imagini pe monitor. Traductorul va fi ghidat in diferite zone ale pieptului pentru a obtine imagini ale inimii din diferite unghiuri. Testul dureaza aproximativ 30-60 minute.

Ecocardiografia de stres

Inainte de inceperea ecocardiografiei de stres se va efectua o ecocardiografie in conditii normale. Dupa efectuarea ecocardiografiei normale, pacientul va fi supus unui efort fizic pentru o anumita perioada de timp. Acesta va merge pe o banda de alergare sau va folosi o bicicleta medicinala in timp ce i se efectueaza electrocardiograma. Apoi pacientul se va intinde pe un pat sau o masa si i se va efectua o alta ecocardiografie. I se va cere sa stea nemiscat si sa respire foarte incet, sa-si tina respiratia sau sa se intinda pe partea stanga. Transductorul este miscat in diferite parti ale toracelui pentru a oferi imagini ale inimii din diferite perspective. O ecocardiografie de stres poate dura de la 30 de minute pana la 60 de minute.

Ecocardiografia de stres farmacologica

Pentru efectuarea acestui tip de ecocardiografie, pacientului i se injecta un medicament numit dipiridamol. Dipiridamolul creste contractilitatea, creste volumul bataie si debitul cardiac. Pentru efectuarea acestui test, pacientul se va intinde pe spate sau pe partea stanga pe pat si i se va efectua o ecocardiografie in conditii normale. I se vor atasa apoi electrozi pe brate si picioare pentru a inregistra pulsul in timpul testului.
Technicianul dezinfecteaza locul de pe brat unde va fi injectat medicametul. Pacientul va primi o injectie intravenoasa. Pacientul va fi supus ecocardiografiei imediat dupa injectarea dobutaminei. Pulsul maxim va fi atins dupa 15 minute de la injectare. Odata atins punctul maxim, se va opri furnizarea medicamentului. Acest test dureaza aproximativ o ora.

Ecocardiografia transesofagiana

Pacientul se aseaza pe masa, in decubit lateral stang. Se anesteziaza local faringele. Se introduce un endoscop (ce contine si un traductor) prin cavitatea bucala in faringe, si apoi in esofag, pana la nivelul inimii. Traductorul va emite ultrasunete spre inima si va receptiona undele reflectate pe care le transforma in imagini ce apar pe un monitor. Traductorul poate fi ghidat de medic pentru a obtine imagini mai concludente. Dupa obtinerea imaginilor endoscopul se extrage.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Ecocardiografia transtoracica si ecocardiografia Doppler

In timpul efectuarii acestor doua teste, pacientul nu va simti nici un disconfort major. Pe toracele pacientului va fi aplicat un gel care ar putea fi rece. Aparatul cu care se efectueaza ecocardiografia va fi apasat cu putere pe piept insa pacientul nu va simti durere. Pacientul poate simti un mic disconfort deoarece i se va cere sa ramana nemiscat in timp ce aparatul ii este apasat cu putere pe torace.

Ecocardiografia de stres farmacologica

 • pacientul poate simti o durere scurta si intepatoare in momentul in care i se administreaza injectia;
 • daca se foloseste un medicament (ex. Dipiridamol), pacientul poate prezenta simptoame precum ameteala, stari de greata, dureri de cap. Acestea vor dura doar cateva minute.


Ecocardiografia transefofagiana

In timpul si dupa efectuarea ecocardiografiei transesofagiene, pacientul poate experimenta:

 • discomfort si inecare la introducerea endoscopului;
 • durere in gat in urmatoarele zile de la procedura;
 • tulburari de ritm cardiac;
 • perforatia esofagului;
 • infectii ale valvelor cardiace;
 • hemoragii esofagiene.

RISCURI

Efectuarea unei ecocardiografii nu prezinta nici un risc pentru pacient deoarece, pentru evaluarea inimii, se folosesc ultrasunete care, la randul lor, nu au efecte novice.

REZULTATE

Normal:

 • camerele si peretii inimii au o marime si grosime normala si se misca normal.
 • valvele cardiace functioneaza in parametrii normali si nu exista nici un semn de infectie.
 • cantitatea de sange pompata de ventriculul stang la fiecare bataie de inima este de peste 55%.
 • nu exista o colectie de lichid in jurul inimii iar pericardul nu este ingrosat.
 • nu exista cheaguri de sange sau tumori in interiorul inmii.

Anormal:

 • camerele inimii sunt prea mari. Peretii cardiaci sunt mai grosi sau mai subtiri decat ar fi normal. Un perete cardiac subtire poate indica un flux de sange slab sau un atac de cord mai vechi. Peretii cardiaci nu se misca normal din cauza fluxul de sange prea slab cauzat de ingustarea arterelor coronare.
 • una sau mai multe valve nu se deschid si inchid normal sau nu arata normal. Se detecteaza prezenta unei infectii.
 • cantitatea de sange pompata de ventriculul stang cu fiecare bataie a inimii este mai mica de 55%.
 • in jurul inmii exista o colectie de lichid iar pericardul este prea gros.
 • in interiorul inimii se identifica prezenta unei tumori sau al unui cheag de sange.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care rezultatele testului nu sunt concludente includ:

 • imposibilitatea pacientului de a ramane nemiscat pe parcursul efectuarii testului;
 • pacientul sufera de obezitate, boli pulmonare. In acest caz, se pot efectua alte teste cardiace.

ALTE INFORMATII

Ecocardiografia (ecografia inimii) aduce informatii mult mai exacte referitoare la dimensiunea cavitatilor cordului, hipertrofie, anomalii valvulare si congenitale si acolo unde este usor accesibila, inlocuieste radiografia toracica in evaluarea afectiunilor cardiace.