Termen cautat

Ecografia fetala


DESCRIERE TEST

Ecografia fetala face parte din testele prenatale, efectuate pe parcursul sarcinii. Examenul ecografic fetal se realizeaza prin intermediul ultrasunetelor care sunt reflectate cu scopul obtinerii pozelor fatului, placentei si lichidului amniotic. Prin intermediul ultrasunetelor se formeaza o imagine ce poate fi studiata pe un monitor. Imaginile poarta numele de sonograme, scanari sau ecograme si pot fi salvate ca si parte a inregistrarilor fatului.

Majoritatea examenelor ecografice fetale se realizeaza topic sau la suprafata pielii cu ajutorul unui gel conductor pentru ultrasunete, astfel imaginile obtinute fiind superior calitative. Alternativa examenului ecografic fetal este reprezentata de examenul ecografic intravaginal, investigatie ce presupune insertia unui tub flexibil si subtire in interiorul conductului vaginal. Cu toate ca imaginile obtinute prin intermediul examenelor ecografice intravaginale sunt superior calitative, medicii specialisti prefera aceasta alternativa la inceputul sarcinii si doar in situatia in care se suspecteaza o tulburare la nivel uterin sau ovarian.

DE CE SE FACE TESTUL?

Examenul ecografic fetal se recomanda tuturor femeilor care au ajuns in saptamana a 20-a de sarcina. Investigatia este inclusa in categoria testelor de rutina si permite medicului ginecolog asigurarea ca placenta s-a atasat corect la nivelul peretilor uternini si ca dezvoltarea fetusului se produce in parametrii normali. De asemenea, in corsul desfasurarii ecografiei fetale se pot analiza bataile cardiace si miscarile membrelor superioare si inferioare ale fatului. Aproximativ in jurul saptamanii douazeci de sarcina, prin intermediul examenului ecografic fetal se poate stabili si sexul viitorului nou - nascut. Totusi, examenul ecografic nu ofera rezultate 100 % sigure, existand posibilitatea ca unele imagini sa fie interpretate incorect. La debutul sarcinii, examenul ecografic se efectueaza cu scopul determinarii prezentei unuia sau a mai multor fetusi si a stabilirii datei nasterii sau a varstei gestationale a fetusului.

Spre finalul sarcinii, examenul ecografic se efectueaza cu scopul determinarii starii de sanatate si a dezvoltarii normale a fetusului, a localizarii placentei, evaluarii cantitatii de lichid amniotic, determinarii pozitiei fetale si a evaluarii greutatii estimate la nastere.

PREGATIRE PACIENT

Examenul ecografic este efectuat in conditii normale atunci cand vezica urinara este plina. Pacienta ce urmeaza a fi supusa examenului ecografic fetal trebuie sa consume apa si alte lichide chiar inaintea efectuarii testului si sa evite sa urineze inaintea si in cursul realizarii procedurii. In cazul efectuarii examenului ecografic pe cale transvaginala, transductorul este acoperit cu un manson din latex si cu lubrifiant vaginal, motiv pentru care pacienta trebuie sa informeze medicul specialist daca manifesta reactii alergice, in special la latex.

CUM SE FACE TESTUL?

Examenul ecografic fetal este realizat de catre un medic specialist insa poate di efectuat si de catre un medic radiolog sau de catre un medic obstetrician. Examenul ecografic fetal se poate efectua in cadrul unui cabinet medical sau a unui spital. In cursul efectuarii investigatiei, nu este necesara indepartarea completa a hainelor. In cazul in care pacienta ce urmeaza a fi examinata este imbracata in rochie, aceasta se va acoperi cu hartie sau un alt material.

Examenul ecografic abdominal

 • Se realizeaza atunci cand vezica urinara este plina deoarece acestu lucru favorizeaza transmiterea ultrasunetelor si impinge ansele intestinale la o distanta oarecare de corpul uterin, astfel ca se va obtine o imagine mult mai clara.
 • Pacienta nu poate sa urineze pana la finalizarea investigatiei. In cazul in care faptul ca vezica urinara este plina determina senzatii dureroase pacientei, aceasta trebuie sa informeze medicul specialist cu privire la acest aspect.
 • In cazul in care pacienta nu consuma o cantitate suficienta de lichid, vezica urinara poate sa fie umpluta cu ser fiziologic prin intermediul cateterului urinar inserat in uretra.
 • Vezica urinara plina poate sa nu fie necesara neaparat in cazul in care examenul ecografic este realizat in curul ultimelor trimestre de sarcina deoarece cresterea in dimensiuni a fatului va impinge ansele intestinale la distanta de corpul uterin.
 • Pacienta se aseaza in clinostatism dorsal pe masa de examinare. In cazul in care aceasta prezinta insuficienta respiratorie sau senzatie de ameteala in cursul intinderii pe masa de examinare, atunci aceasta poate sa se intoarca pe o parte.
 • La nivelul abdomenului se aplica gel pentru ecografie.
 • Transductorul reprezinta un instrument de mici dimensiuni care se aplica la suprafata abdomenului si se misca de-a lungul sau de mai multe ori. Pacienta poate sa urmareasca monitorul in cursul examenului ecografic pentru a observa imaginile fatului. La finalizarea investigatiei, gelul ecografic de pe piele se curata, examenul ecografic avand o durata de aproximativ 30 - 60 de minute. Tehnicianul ecografist are pregatirea necesara obtinerii imaginilor fatului, insa nu are capacitatea de a le interpreta, astfel ca medicul specialist este cel care va discuta rezultatele obtinute in urma efectuarii examenului ecografic dupa ce acesta va consulta rezultatele cu un medic radiolog sau cu un medic neonatolog.

Examenul ecografic transvaginal

Examenul ecografic transvaginal se efectueaza fara ca pacienta sa fie nevoita sa aiba vezica urinara plina. Pacienta este asezata pe masa de examinare avand soldurile usor ridicate. Transductorul se acopera cu un capison si se introduce usor intravaginal urmand sa fie miscat si rotit pentru obtinerea imaginii corespunzatoare pe monitorul ecografului. transductorul poate si inserat intravaginal chiar si de catre pacienta. Examenul ecografic transvaginal are o durata aproximativa de 15 pana la 30 de minute.

CUM SE SIMTE TESTUL?

In general, examenul ecografic nu implica resimtirea unei senzatii de durere sau de disconfort. In cazul in care pentru efectuarea examenului ecografic fetal este necesara umplerea vezicii urinare, exista posibilitatea ca pacienta supusa efectuarii investigatiei sa resimta o senzatie usoara de disconfort. De asemenea, exista probabilitatea ca medicul specialist sa recomande pacientei sa isi tina respiratia timp de cateva secunde. Durata aproximativa a unui examen ecografic fetal este de aproximativ treizeci de minute.

RISCURI

In legatura cu efectuarea examenului ecografic fetal nu au fost identificate riscuri, atat la fat, cat si la mama. Cu toate acestea, efectuarea examenului ecografic fetal poate sa induca o stare de anxietate in cazul in care se depisteaza probleme in desfasurarea normala a sarcinii sau in cazul in care sunt indentificate malformatii ale fatului.

REZULTATE

Rezultate normale sunt considerate cele care releva urmatoarele informatii:

 • Fatul are dimensiuni corespunzatoare varstei sale gestationale.
 • Frecventa cardiaca si frecventa respiratorie ale fatului sunt corespunzatoare varstei gestationale a fatului.
 • In cazul in care examenul egografic fetal se efectueaza mai tardiv pe parcursul sarcinii, fatul este asezat intr-o pozitie cu capul in jos.
 • Placenta are dimensiuni normale si nu acopera colul uterin.
 • Lichidul amniotic are un volum normal.
 • Nu sunt detectate malformatii congenitale. Multe dintre malformatii sunt minore, insa chiar si unele majore nu pot fi sesizate prin examenul ecografic. De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca malformatiile congenitale nu sunt evidente intotdeauna inca de la inceputul sarcinii.

Rezultate anormale sunt considerate cele care releva urmatoarele informatii:

 • Fatul creste in dimensiuni mai incet decat in conditii normale, are dimensiuni mai mici decat in mod normal sau este subdezvoltat.
 • Fatul are dimensiuni anormal de mari pentru varsta sa gestationala.
 • In cazul in care investigatia se realizeaza tardiv in cursul sarcinii si fatul este asezat intr-o pozitie anormala si anume cu fesele in jos.
 • In cazul in care sunt depistate malformatii congenitale la fel ca si absenta rinichilor sau a anencefaliei.
 • Placenta acopera colul uterin, caz in care este denumita placenta praevia.
 • Uterul contine un volum prea crescut sau prea scazut de lichid amniotic.
 • Sarcina evolueaza si se dezvolta anormal, in afara corpului uterului, caz in care este denumita sarcina ectopica.
 • Corpul uterin contine tesuturi anormale in locul fatului, caz in care este denumita sarcina molara.
 • Frecventa cardiaca a fetusului este absenta, fapt care poate sa indice moartea fatului.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivele pentru care realizarea examenului ecografic fetal nu este recomandata sau pentru care rezultatele pot sa nu fie considerate concludente sunt urmatoarele:

 • Starea de obezitate a pacientei supuse examenului ecografic.
 • Prezenta materiilor fecale sau a aerului in lumenul intestinal sau rectal.
 • Prezenta unei pozitii fetale anormale.
 • Incapacitatea pacientei de a mentine pozita intinsa in cursul efectuarii examenului ecografic.
 • Prezenta unui fat foarte activ.

ALTE INFORMATII

Rezultatele normale obtinute in urma efectuarii unui examen ecografic fetal nu garanteaza nasterea unui copil absolut normal si sanatos, motiv pentru care, se recomanda monitorizarea cu amanuntita a mamei si a fatului pe perioada derularii sarcinii.