Termen cautat

Electrocardiograma


DESCRIERE TEST

Electrocardiograma, ECG sau EKG reprezinta un test prin intermediul caruia se depisteaza anomalii legate de activitatea electrica cardiaca. Electrocardiograma reda activitatea electrica cardiaca sub forma unor linii imprimate la nivelul unei hartii gradate speciale. Variatiile negative sau pozitive ale liniei poarta denumirea de unde.

Cordul reprezinta o pompa musculoasa formata din patru compartimente. Compartimentele superioare poarta denumirea de atrii, iar compartimentele inferioare poarta denumirea de ventricule. Contractia cordului este realizata de un sistem autonom bazat pe impulsuri electrice care pompeaza sangele la nivelul pulmonilor si a restului corpului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Efectuarea electrocardiogramei este recomandata pentru identificarea cauzelor durerilor in piept ce pot fi determinate de un atac de cord, angina sau inflamarea pericardului, descoperirea cauzelor determinante ale simptomelor bolilor cardiace ca si insuficienta respiratorie, senzatie de lesin, senzatie de ameteala sau palpitatii. De asemenea, prin intermediul electrocardiogramei se poate depista ingrosarea peretilor muschiului cardiac, se poate evalua eficienta tratamentelor medicamentoase sau functionalitatea aparatelor cardiace sau a pacemakerelor implantate. Verificarea starii de sanatate a cordului in conditiile in care pacientul este afectat de tulburari precum hipertensiune arteriala, nivel crescut de colesterol, diabet sau daca au antecedente de afectiuni cardiace in familie.

PREGATIRE PACIENT

Unele medicamente pot sa influenteze rezultatul electrocardiogramei astfel ca trebuie sa mentionati medicului eventualele tratamente administrate. In cazul in care urmati tratamente specifice afectiunilor cardiace, medicul specialist trebuie sa va informeze in legatura cu modalitatea de administrare a acestei medicatii inainte de efectuarea testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Electrocardiograma se poate efectua si interpreta de catre un medic cardiolog, anesteziolog, electrofiziolog, internist, medic de familie sau medic chirurg. In cursul efectuarii electrocardiogramei pacientul trebuie sa stea intins pe un pat, iar la nivelul mainilor, pieptului si picioarelor li se vor aplica electrozi. Electrozii sunt ulterior conectati la un electrocardiograf care inregistreaza rezultatele si le imprima pe hartie in cursul examinarii. Pacientilor li se recomanda sa nu se miste in timpul testului si sa respire normal sau sa isi tina respiratia. De asemenea, pacientilor li se recomanda sa nu vorbeasca in timpul examenului.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Este posibil sa simtiti o senzatie de raceala in momentul in care sunt aplicati electrozii, iar in cazul in care prezentati pilozitate excesiva, se recomanda raderea firelor de par.

RISCURI

Electrocardiograma nu implica riscuri asupra sanatatii pacientilor, este considerat absolut sigur si nu exista motive pentru care sa recomande evitarea efectuarii testului.

REZULTATE

Electrocardiograma reprezinta o investigatie capabila sa detecteze anomalii legate de activitatea electrica cardiaca si o traduce sub forma unor linii pe suprafata unei hartii gradate speciale. Variatiile negative sau pozitive ale liniilor sunt denumite unde, iar examenul are o durata medie intre cinci si zece minute.

Medicul specialist examineaza forma undelor care sunt imprimate de electrocardiograf pe hartia gradata, grupate in segmente si intervale ce constituie repolarizarea si depolarizarea miocardului, respectiv diastola si sistola.

Un rezultat normal al electrocardiogramei se traduce printr-un puls regulat cuprins intre 60 si 90 de batai pe minut si unede cu aspect normal.

Un rezultat anormal presupune un puls mai mic de 60 de batai pe minut sau mai mare de 90 de batai pe minut, prezenta aritmiilor si a undelor cu aspect anormal.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Motivul pentru care rezultatele unei electrocardiograme sunt considerate neconcludente sunt pozitionarea incorecta a electrozilor, miscarea sau vorbirea pacientului in timpul testarii, depunerea de efort fizic inainte de efectuarea testului sau starea de stres sau de agitatie a pacientului in timpul efectuarii investigatiei.

ALTE INFORMATII

Electrocardiograma nu poate indica daca pe viitor pacientii sunt expusi riscului de a suferi sau nu un infarct miocardic.

Comentarii

Interpretarile automate date de aparatele ECG nu sunt intotdeauna fiabile. Trebuie sa mergi la un medic cardiolog pentru interpretare.

 

Multa sanatate!

Alina Dragan

Rezultat EKG : marked sinus arrhythmia, possible left atrial enlargement, left ventricular hypertrophy. Am de ceva timp dureri mici dar prelungite in piept. Undele nu arata normal. Nu stiu daca electrozii au fost pozitionati corect. Este cazul sa mai fac si alte teste? Multumesc