Termen cautat

Electroencefalograma


DESCRIERE TEST

Electroencefalograma are rolul de a determina si inregistra activitatea electrica cerebrala. Pentru efectuarea acesei investigatii se folosesc senzori speciali denumiti electrozi care se ataseaza la suprafata scalpului. Electrozii se conecteaza cu ajutorul firelor la computer, ce inregistreaza informatii legate de activitatea electrica cerebrala si le inscriptioneaza pe hartie sub aspectul unor linii curbe. Electroencefalograma are capacitatea de depistare a conditiilor medicale precum atacurile apoplectice, inregistrand activitatea electrica cerebrala normala.

DE CE SE FACE TESTUL?

In conditii normale, medicul specialist poate sa dispuna efectuarea unei electroencefalograme in urmatoarele circumstante:

 • Pentru diagnosticarea epilepsiei si pentru identificarea tipului de atac cerebral, electroencefalograma fiind cel mai concludent test pentru stabilirea diagnosticului acestor conditii medicale.
 • Pentru diagnosticarea si descoperirea factorilor cauzali ai pierderilor de cunostina sau a dementei.
 • Pentru determinarea gradului de activitate cerebrala a persoanelor aflate in coma.
 • Pentru evaluarea si cercetarea tulburarilor de somn precum narcolepsia.
 • Pentru monitorizarea activitatii cerebrale a pacientilor supusi anesteziei generale in timpul interventiilor chirurgicale efectuate la nivelul creierului.
 • Pentru diagnosticarea problemelor fizice cerebrale, ale coloanei vertebrale sau de la nivelul sistemului nervos precum si a tulburarilor de sanatate mentala.

PREGATIRE PACIENT

Pentru ca examenul sa se efectueze in cele mai bune conditii si pentru ca rezultatele sale sa fie concludente este necesara informare medicului specialist cu privire la orice tratament pe care il primiti indiferent daca a necesitat prescrierea prin reteta medicala sau nu. Exista si posibilitatea ca medicul specialist sa recomande stoparea unor terapii bazate pe calmante sau sedative, miorelaxante, somnifere sau medicatia atacurilor cerebrale ce poate influenta rezultatele investigatiei.

Cu opt ore inaintea efectuarii encefalogramei trebuie sa se evite consumul de produse bazate pe cofeina precum cafeaua, ceaiurile, ciocolata sau cola deoarece acestea induc excitatie nervoasa si determina aparitia rezultatelor fals pozitive.

Ca urmare a necesitatii fixarii electrozilor la nivelul scalpului este important ca parul sa fie bine spalat inaintea realizarii electroencefalogramei. De asemenea, trebuie sa se evite folosirea produselor cosmetice destinate ingrijirii parului precum sprayul fixativ, spuma de par, uleiurile sau lotiunile, balsamurile sau mastile de par.

Pentru depistarea anomaliilor activitatii electrice cerebrale exista posibilitatea ca medicul sa va recomande sa nu dormiti sau sa va odihniti mai putin decat in mod normal in noaptea dinaintea efectuarii electroencefalogramei. In cazul in care pacientul este un copil trebuie sa faceti tot posibilul sa il impiedicati sa adoarma inainte de efectuarea electroencefalogramei.

CUM SE FACE TESTUL?

Electroencefalograma se poate realiza in cadrul unei unitati medicale sau in cabinetul medicului specialist. Electroencefalograma trebuie interpretata de un medic neurolog specializat in stabilirea diagnosticului si in tratarea afectiunilor care tulbura activitatea sistemului nervos.

Pentru efectuarea propriu - zisa a examenului pacientul se va intinde pe masa de consultatie sau trebuie sa stea relaxat asezat in sezut cu ochii inchisi. Medicul ataseaza pe scalpul pacientului in jur de 16 pana la 25 de electrozi pe care ii fixeaza cu ajutorul unei paste speciale adezive. In unele situatii se pot folosi si casti care au electrozi atasati.

Electrozii sunt conectati prin intermediul unor cabluri la un computer ce inregistreaza activitatea cerebrala electrica. Informatiile sunt inscriptionate pe hartie sub forma unor linii curbe.

In cursul electroencefalogramei pacientul trebuie sa stea nemiscat cu ochii inchisi si sa nu vorbeasca decat in cazul in care li se cere acest lucru. De asemenea, este posibil ca inregistrarea informatiilor sa fie stopata la unele intervale de timp pentru a permite schimbarea pozitiei si sa isi revina din amorteala. Medicul ii poate cere pacientului sa efectueze anumite activitati pentru a facilita inregistrarea activitatii cerebrala cat mai eficient. Astfel de activitati pot consta in:

 • Respirarea adanca si la intervale scurte de timp, in general cu o frecventa de 20 de inspiratii pe minut timp de trei minute.
 • Privirea catre o sursa de lumina intermitenta si puternica produsa de un stroboscop, metoda numita stimulare stroboscopica.
 • Exista posibilitatea sa fie necesar sa adormiti sau sa fiti sedat in cazul in care electroencefalograma este realizata cu scopul diagnosticarii tulburarilor de somn, iar inregistrarea in acest caz se va desfasura, cel mai probabil, pe parcursul unei nopti intregi.

Durata normala de efectuare a unei electroencefalograme este intre 1 si 2 ore, iar dupa finalizarea sa puteti sa va reluati activitatea normala.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Electroencefalograma nu implica senzatii dureroase. In cazul in care se foloseste pasta pentru fixarea electrozilor la nivelul scalpului este posibil sa fie necesara spalarea parului in urma examenului. In cazurile in care se aplica electrozi fixati cu ace e posibil sa se resimta usoare intepaturi, iar in cazul in care electrozii se fixeaza la nivelul nasului se poate resimti o senzatie de gadilat, de durere sau se poate produce sangerarea usoara in cele 24 pana la 48 de ore care succed testul.

In cazul in care medicul solicita respirarea rapida si la intervale scurte de timp pacientii pot sa resimta o senzatie de ameteala si o senzatie de amorteala a degetelor. Reactia este considerata normala si se remite in cateva minute dupa revenirea la normal a respiratiei.

RISCURI

Electroencefalograma reprezinta unul dintre testele cele mai sigur deoarece rolul sau este de a masura activitatea electrica cerebrala si nu de a transmite impulsuri electrice la nivelul organismului. In cazul in care pacientii sufera de epilepsie sau de atacuri apoplectice exista posibilitatea ca aceste crize sa se manifeste si in timpul testarii, insa pacientii nu au motive de ingrijorare deoarece medicul specialist are pregatirea necesara pentru acordarea primului ajutor daca este nevoie.
 

REZULTATE

Pentru stabilirea unui rezultat corect in urma efectuarii electroencefalogramei, trebuie sa se cunoasca faptul ca creierul produce mai multe tipuri de unde:

 • Undele alfa au o frecventa de 8 - 12 cicluri pe secunda si sunt prezenta numai in conditiile in care indivizii se afla in stare de veghe, insa tin ochii inchisi, iar mintea lor se afla in alerta. Undele alfa se remit in momentul in care indivizii deschid ochii sau se concentreaza.
 • Undele beta au o frecventa de 13 - 30 de cicluri pe secunda si se formeaza in momentul in care indivizii sunt agitati sau la nivelul organismului se inregistreaza doze crescute ale unor medicamente precum benzodiazepinele.
 • Undele delta au o frecventa mai mica de 3 cicluri pe secunda si pot fi inregistrate doar la copii sau la indivizii adulti atunci cand dorm.
 • Undele theta au o frecventa de 4 - 7 cicluri pe secunda si pot fi inregistrate doar la copii sau adulti atunci cand dorm.

Rezultatele electroencefalogramei trebuie interpretate de un medic specialist in stabilirea diagnosticului si in tratarea afectiunilor sistemului nervos. Pentru obtinerea unor rezultate satisfacatoare, electroencefalograma trebuie sa includa:

 • La persoanele adulte aflate in stare de veghe trebuie sa cuprinda in special unde alfa si beta.
 • Doua parti ale creierului trebuie sa cuprinda acelasi tip de unde.
 • In cadrul electroencefalogramei nu trebuie sa se inregistreze incetiniri sau pulsiuni ale activitatii electrice cerebrale.
 • In cazul in care se apeleaza si la stimularea stroboscopica, regiunea occipitala cerebrala poate reactiona cu usurinta, insa per ansamblu, undele cerebrale trebuie sa se mentina la parametrii normali.

Un rezultat anormal al unei electroencefalograme cuprinde urmatoarele:

 • Doua regiuni ale creierului prezinta diferente de activitate electrica datorate unor probleme localizate la un anumit nivel cerebral.
 • Electroencefalograma detecteaza incetiniri sau pulsiuni ale activitatii electrice cerebrale datorate prezentei unor formatiuni tumorale cerebrale, unor infectii, leziuni, atacuri cerebrale sau chiar epilepsiei. In caz de epilepsie, localizarea sau tipul undelor cerebrale joaca un rol important in stabilirea tipului de epilepsie sau a atacurilor de apoplexie. Totusi, majoritatea pacientilor afectati de epilepsie obtin rezultate incadrate in parametrii normali in conditiile in care electroencefalograma este efectuata intre doua etape de manifestare a afectiunii.
 • Electroencefalograma poate inregistra variatii de unde, localizate in regiuni cerebrale multiple ca urmare a intoxicatiilor medicamentoase, a encefalite sau a cetoacidozei diabetice care influenteaza echilibrul de natura chimic la nivelul intreuglui organism.
 • Electroencefalograma poate inregistra si prezenta undelor delta sau un nivel crescut de unde theta la persoanele adulte aflate in stare de veghe ca urmare a prezentei unor leziuni cerebreala, a unor boli localizate la nivelul sistemului nervos sau ca urmare a administrarii unor medicamente.
 • Electroencefalograma nu poate inregistra noco o activitate cerebrala in conditile lipsei de oxigen sau a lipsei de vascularizatie cerebrala, rezultat inregistrat la persoanele care s-au aflat in stare de coma.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele electroencefalogramei pot fi influentate in urmatoarele conditii:

 • Pacientul se misca prea mult in cursul efectuarii testarii.
 • Pacientului i se administreaza medicatia specifica antiepileptica, sedativa, calmanta sau barbiturice.
 • Pacientul isi aplica produse cosmetice de intretinere la nivelul parului inaintea efectuarii electroencefalogramei, fapt care ingreuneaza aplicarea electrozilor pe suprafata scalpului.

ALTE INFORMATII

Se recomanda ca inaintea efectuarii prorpiu - zise a electroencefalogramei, pacientii sa discute cu medicul specialist apropo de orice nelamurire legata de examinare si despre riscurile pe care le poate implica aceasta.

Comentarii

Buna ziua, as dori sa va adresez urmatoarea intrebare : copilul meu a fost diagnosticat cu epilepsie la varsta de 15 ani; desi a avut doar o criza, mergem mereu la control si urmam tratamentul prescris de medicul specialist cu DEPAKINE CRONO DE 500 mg. va rog spuneti-ne daca este daunator ficatului. Acum baiatul are 22 de ani, se simte bine ( nu consuma cafea, bauturi alcoolice, tutun sau alte asemenea ) si daca aceasta boala se vindeca.Va multumesc !

Buna ziua, imi cer scuze de deranj. Acum 3 ani am inceput sa am dureri de cap pe partea dreapta , in dreptul tamplei si in cap in spate , in dreptul creierului daka pot spune asa, deci totul este pe partea dreapta. Tinand cont cxa eu lucrez in Italia , legal, cu contract de munca si cu asigurare medicala , am mers la medic si mi-a prescris un tratament . in ultima perioada durerile s-au accentuat si sunt intensive noaptea . am mers din nou la medic si mi-a spus sa fac electroencefalograma. A luat astazi rezultatul numai ca medicul meu este in concediu.......... asa am intraznit sa va deranjez pe dumneavoastra sa va cer cateva lamuriri

. eu va scriu ceea ce scrie in rezultat si va rog din suflet sa imi spuneti daca este ceva de care sa ma ingrijorez

scrie asa:

activitate de fond pareto-occipital de 9 - 10 c/s de amploare 20 - 40 mcV , simetrica, iregulara discontinua, vizibila la deschiderea ochilor. prezenta de activitate rapida , difuza de joasa voltagio ( IMI CER SCUZE, VOLTAGIO NU STIU CE INSEAMNA) Iperpnea si S.L.I. nu schimba urmele.

V a rog din suflet daca intelegeti ceea ce am scris sa imi dati un raspuns corespunzator . va multumesc din suflet

 

Salut,ma numesc Aurel si la inceputul anului[2011] m-am trezit din somn,cu o durere care ''pleca'' dinspre gat spre urechea stanga,de atunci am un vertij[tiuit] ca si cand esti afectat de o grenada[aceasta senzatie am asociato cu grenadele din jocurile video] ca este greu sa explic cum este acest tiuit,tiuit care de atunci tot timpu fie ca e zi,sau noapte il aud non stop,am facut teste orl si nu am nimic la urechi....dar de 3 luni am ameteli bruste,adica daca stau si ma uit la tv,sau fac altceva,intro clipa am o ameteala puternica ca si un inceput de pierdere a cunostintei,dar nu se intampla ca imi revin repede,si noaptea cand merg la somn,dupa ce m-am pus in pat si incep sa adorm,acel tiuit,isi mareste intensitatea brusc,ca si un puls de inima care se vede pe aparat,deci ceva scurt, timp in care ma trezesc si parca si inima imi pulseaza mai repde,am fost si la cardiologie si nu a gasit doctorul mare problema,ma puteti ajuta intrun fel cu un sfat,ceva...ca traiesc niste clipe de cosmar!!!nu mai pot sa dorm,este foarte greu,va multumesc cu respect.

                                                                                                                                 Aurel

buna ziua,

 

am un baietel in varsta de 7 luni, este nascut prematur la 7 luni. Este luat in evidenta de un medic neurolog pediatru. As dori sa va intreb de la ce varsta se poate face electroencefalograma pentru a avea un rezultat eligibil.

 

Va multumesc

Liviu Muntean

Buna,

Am un baietel de 8 ani care in primavara 2010 a avut la gradinita un mic lesin, nu stiu exact imprejurarile, dar cert este ca nu a fost nici un motiv (lovire sau altceva). I-am facut analizele sangvine si avea calciu sub limita normala. Pentru linistea mea i-am facut si o electroencefalograma iar rezultatul m-a nelinistit, adica mi s-a spus de catre medicul neurolog ca trebuie repetata, fara nici o alta lamurire.

Am cerut parerea unui medic pediatru si mi-a spus ca copilul nu are nimic, respectiv acel lesin se datoreaza lipsei de calciu.

Nu am repetat electroencefalograma, dar nici copilul nu a a mai lesinat. Problema este ca este foarte nervos si uneori are accese de furie. Lamuriti-ma va rog daca aceste stari pot fi cauza unor probleme cerebrale.

Acum merge la scoala si se descurca foarte bine.

Multumesc

Vertijul reprezinta o senzatie falsa de miscare. Va recomand  sa va adresati unui medic neurolog si medic ORL. Trebuie facute investigatii suplimentare pentru stabilirea corecta a diagnosticului. Multa sanatate!

Electroencefalograma se poate face din primele luni de viata. La copilul mic inregistrarile se fac de cele mai multe ori in somnul indus. Multa sanatate!