Termen cautat

Electroforeza hemoglobinei


Autor: george

DESCRIERE TEST

Electroforeza hemoglobinei este un test de sange efectuat pentru a identifica diferitele tipuri de hemoglobina din sange. Hemoglobina (Hb) reprezinta substanta din eritrocite care transporta oxigen.

Cele mai cunoscute tipuri de hemoglobina sunt:

 • Hemoglobina F (hemoglobina fetala) care se gaseste in special la fetusi si la nou-nascuti. Dupa nastere, hemoglobina F este inlocuita de hemoglobina A. Hemoglobina F este ulterior secretata de organism doar cantitati mici. Unele boli ca anemia aplastica, leucemia se caracterizeaza prin prezenta de tipuri anormale de hemoglobina si niveluri crescute de hemoglobina F.
 • Hemoglobina A se gaseste in mod normal la adulti. Unele boli, ca talasemia, pot duce la scaderea nivelurilor de Hb A si cresterea nivelurilor de Hb F.
 • Hemoglobina A2 se gaseste in cantitati mici in organismul adultilor.


Au fost identificate in total mai mult de 400 de tipuri de hemoglobina anormala insa cele mai frecvent intalnite sunt:

 • Hb S care apare in cadrul siclemiei (anemia cu celule in secera);
 • Hb C este o alta hemoglobina anormala care apare in cadrul siclemiei;
 • Hb E se gaseste in special la persoanele cu radacini genetice asiatice;
 • Hb D poate fi gasita in cadrul siclemiei sau talasemiei;
 • Hb H poate fi gasita in anumite tipuri de talasemie.

Hemoglobina S si hemoglobina C sunt tipurile de hemoglobina anormala cel mai frecvent identificate in cadrul unui test de electroforeza.

Electroforeza foloseste un impuls electric pentru a separa tipurile normale de hemoglobina de cele anormale din sange. Diferitele tipuri de hemoglobina au propriile incarcaturi electrice si se misca la viteze diferite.

O cantitate mai mare sau mai mica de hemoglobina normala sau prezenta unui tip de hemoglobina anormala in sange indica o afectiune in organism. Tipurile de hemoglobina anormala pot fi prezente fara sa declanseze simptoame, pot cauza afectiuni minore care nu declanseaza simptoame, sau pot cauza boli foarte grave. De exemplu, Hb S se gaseste in cadrul siclemiei, care este o anormalitate grava a sangelui care poate cauza probleme mari de sanatate.

DE CE SE FACE TESTUL?

Electroforeza hemoglobinei se efectueaza la pacientii ce prezinta un istoric familial de hemoglobinopatii si ajuta cuplurile sa estimeze daca viitorul lor copil ar putea prezenta o forma de hemoglobina anormala.

Testul este folosit pentru a diagnostica bolile ce implica forme anormale ale hemoglobinei, precum siclemia si talasemia.

PREGATIRE PACIENT

Testul nu necesita nici o pregatire speciala din partea pacientului. Proba de sange se recolteaza pe nemancate sau dupa masa.

CUM SE FACE TESTUL?

Acest este asemanator oricarei alte analize de sange. In consecinta, asistenta va va lega un garou in jurul bratului, pentru evidentierea venei din care vi se va lua proba de sange. Zona in care va fi introdus acul va fi stearsa in prealabil cu un lichid antiseptic pentru a evita riscul unei infectii. Dupa ce se va colecta destul sange pentru analiza, asistenta va dezlega garoul si va pansa zona in care a fost introdus acul.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Majoriatea dintre noi resimt in timpul prelevarii probei de sange doar o intepatura mica si o usoara senzatie de disconfort. Exista totusi oameni care pot simti o durere acuta si prelungita si pot manifesta chiar stari de ameteala sau lesin.

RISCURI

Riscurile pe care le prezinta aceasta analiza sunt minime. Trebuie sa luam totusi in cosiderare faptul ca unii pacienti pot fi mai sensibili decat altii, si prin urmare, in momentul introducerii acului in vena pot lesina sau pot resimti stari de voma si ameteala. Deasemenea se pot produce sangerari mai abundente care sa aiba drept rezultat formarea unui hematom. Este foarte important ca cei care sufera de anumite boli care impiedica procesul de coagulare a sangelui sa informeze doctorul inainte de efectuarea acestei analize.

REZULTATE

Valori normale de hemoglobina in sange:

 • Hb A - 95%-98% din cantitatea totala de hemoglobina
 • Hb A2 - 2%-3% din cantitatea totala de hemoglobina
 • Hb F - mai putin de 2% din cantitatea totala de hemoglobina

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele electroforezei nu sunt concludente pentru un pacient care a suferit o transfuzie de sange cu 3 luni inainte de efectuarea testului sau daca sufera de anemie cauzata de o deficienta de fier.

ALTE INFORMATII

Daca doriti sa aveti copii si ati descoperit ca in sangele dumneavoastra sunt prezente tipuri de hemogliobina anormala, ar trebui sa luati in considerare consiliere genetica.

Comentarii

Hb-A=94,5%
Hb-A2=5,1%
Hb-F=0,4%
va rog sa-mi spuneti,este vorba de talasemie minora? Ce tratament imi recomandati? Am Hb 10,62g/dl, sideremia fiind in limite normale. Va multumesc !

Buna ziua .Sunt cunoscuta cu talasemie minora ,am un copil care nu am facut cei drept electroforeza la hemoglobina si in prezent sunt insarcinata in 7 saptamini .Analiza la electroforeza a sotului este urmatoarea Hb-A 96,9(96,8-97,8 cea de laborator) si Hb-A2 3,1(2,2-3,2 cea de laborator) observ ca este la limita .Ce-mi puteti spune ? Este si el cu talasemie?Baiatul are in prezent varsta de 9 ani ,iar la Hb de laborator in urma cu 4 ani era 13,2g|dlgranulocite48;monocite7;eozinofile 3; limfocite 42;numar leucocite 7,4;numar eritrocite 4,78 hematocrit 40,8 volum eritrocitar mediu 85,4 trombocite 399 concentratia medie Hb\100ml singe 32,4 acestea sunt in limita normalului .Va multumesc

Buna seara,

 

Am o fetita de 9 luni, la care am efectuat electroforeza hemoglobinei , iar rez sunt acestea :

Hb A -

 

97 %( 83.5 - 95.8- acestea fiind valorile de laborator)

Hb A2-  

 

3 %( 1.9 - 3.5- valorile de laborator).

Imi puteti spune va rog si mie daca sunt probleme, si daca da cat de grave sunt?

Va multumesc mult.

O seara placuta.

buna, am un baietel de 5 luni, in urma unor analize efectuaue la electroforeza i-au iesit urmatoarele valori: Hb-a 86.4, Hb-a2  2.5 si Hb -f 11.1, va rog sa ma lamuriti ca doctorii nu prea o fac, o dau din colt in colt. ce inseamna? va multumesc

Bună ziua,

Vă rog frumos, dacă se poate să mă ajutaţi cumva.

Rezultatul electroforezei hemoglobinei  fiind Hb A1:94,2% şi Hb A2:5,8% şi HGB12, soţului meu în vârstă de 55 ani i s-a recomandat tratament cu acid folic de 5 mg şi fiobilin, fără nici un fel de alte investigaţii, precum sideremia, feritimia, numărătoarea elementelorfigurate şi frotiu colorat. 

Rugămintea mea ar fi să-mi spuneţi dacă este suficient acest tratament şi în ce măsură este corect, dacă nu s-au făcut alte investigaţii (precum cele enumerate mai sus) aşa cum am citit eu pe diverse site-uri.

În speranţa că mă veţi "lumina" în această privinţă, vă mulţumesc.

 O zi bună în continuare,

Valentina Ghinea

HbF este in limite normale (0-6 luni valoarea normala este sub 75%), HbA2 este normala( 2-3% la varsta de 6 luni) . HbF reprezinta 70-80% din totalul Hb la nou-nascut, dupa care sinteza sa scade rapid, ajungand la sfarsitul primului an de viata la valori sub 2% din totalul Hb. Multa sanatate!

Hb A1:valori normale 96.5-99.5%, iar Hb A2:valori normale 0.5-3.5%, deci valoarea Hb A2 este peste limita superioara a normalului si apare in hemoglobinopatii si sindroame talasemice. Va recomand sa va adresati unui medic hematolog pentru stabilirea corecta a diagnosticului si tratamentului corespunzator. Multa sanatate!