Termen cautat

Electroforeza proteinelor serice in sange


Autor: george

DESCRIERE TEST

Acest test masoara tipurile de proteine care sunt continute de serul sanguin.

DE CE SE FACE TESTUL?

Subunitatile constitutive ale proteinelor sunt aminoacizii care detin roluri importante in toate tipurile de celule si tesuturi. Exista tipuri diferite de proteine in organismul uman, cu functii diferite. Exemple de proteine: enzime, unii hormoni, hemoglobina (trensporta oxigenul in sange), fibrinogenul (rol in coagulare), colagenul (rol structural in oase si cartilagii), imunoglobuline (anticorpi).

Proteinele din ser sunt impartite in albumina si globuline. Cu alte cuvinte, proteinele totale reprezinta suma albuminelor si a globulinelor. Albumina este proteina cu concentratia cea mai mare in ser, ea transporta alte molecule mai mici si este de asemenea foarte importanta in mentinerea presiunii coloidosmotice a sangelui (impiedica traversarea fluidelor prin membrana vaselor).

Globulinele sunt impartite in alfa-1, alfa-2, beta si gama globuline. Acestea pot fi separate si masurate in laborator cu ajutorul unor teste denumite electroforeza si densitometrie.

Fractia alfa-1 a globulinelor include alfa-1 antitripsina si tiroxina. Fractia alfa-2 include hepatoglobina, ceruloplasmina, HDL si alfa-2 macroglobulina. In general, numarul de proteine alfa-1 si alfa-2 creste atunci cand in organism exista o inflamatie.

Fractia beta include transferina, plasminogen si beta-lipoproteine.

Fractia gama include tipuri diferite de anticorpi (imunoglobuline M, G si A).

PREGATIRE PACIENT

Medicul s-ar putea sa va recomande sa intrerupeti orice tratament medicamentos care ar putea afecta rezultatele testului.

Nu intrerupeti tratamentul medicamentos din proprie initiativa ci numai dupa ce ati consultat medicul.

CUM SE FACE TESTUL?

Asistenta medicala recolteaza sange dintr-o vena, de obicei de la nivelul plicii cotului sau de pe fata dorsala a mainii. Zona unde urmeaza sa se introduca acul este curatata cu o solutie antiseptica. Un garou este pozitionat pe brat pentru a restrictiona circulatia sangelui, aceasta manevra avand ca rezultat dilatarea venelor de sub garou, usurand recoltarea.

Acul este introdus in vena si sangele este colectat intr-un recipient vidat atasat la ac (vacutainer). In timpul recoltarii, garoul este indepartat pentru a permite din nou circulatia sangelui. Odata ce sangele este colectat se indeparteaza acul. Se aplica presiune pe zona unde a fost introdus acul pentru a opri sangerarea.

Pentru sugari sau copii mici, zona este dezinfectata cu o solutie antiseptica si se efectueaza o punctie cu ajutorul unui ac ascutit. Sangele poate fi colectat intr-o pipeta, pe o lama sau intr-un container de dimensiuni mici. Peste zona unde s-a realizat punctia se aplica un pansament steril pentru a opri sangerarea.

Electroforeza este o tehnica realizata in laborator. Serul sanguin este asezat pe o hartie tratata special si expus la un curent electric. Diversele tipuri de proteine migreaza pe suprafata hartiei si formeza niste benzi care indica proportia fiecarei fractii de proteine.

Proteinele individuale, cu exceptia albuminei, nu se masoara. Se masoara fractiile sau gruparile proteice. Electroforeza lipoproteinelor este un tip de electroforeza care determina nivelul unor compusi chimici ce sunt constituiti din proteine si lipide, denumiti lipoproteine (ex.: LDL colesterol).

CUM SE SIMTE TESTUL?

Atunci cand acul este introdus in vena in scopul recoltarii sangelui unele persoane resimt o durere moderata. Alte persoane simt doar o mica intepatura sau o usoara usturime. Dupa indepartarea acului s-ar putea ca in zona respectiva sa aveti o senzatie pulsatila.

RISCURI

Printre riscuri se numara:

  • sangerare excesiva;
  • lesin sau ameteli;
  • hematom (acumulare de sange sub tegument);
  • infectie (risc minor ce apare de fiecare data cand dermul este lezat);
  • intepaturi multiple atunci cand este dificila localizarea unei vene.

REZULTATE

Rezultatele normale:

Proteinele totale: 6.4 - 8.3 g/dL
Albumina: 3.5 - 5.0 g/dL
Alfa-1 globulina: 0.1 - 0.3 g/dL
Alfa-2 globulina: 0.6 - 1.0 g/dL
Beta globulina: 0.7 - 1.2 g/dL
Gamma globulina: 0.7 - 1.6 g/dL

Proteine totale scazute pot sa indice: malnutritie; sindrom nefrotic; enteropatie gastrointestinala cu pierdere de proteine.

Nivel ridicat de alfa-1 globuline poate sa indice: boala inflamatorie cronica (artrita reumatoide); boala inflamatorie acuta.

Nivel scazut de alfa-1 antitripsina indica o deficienta a acestei proteine.

Nivel crescut de alfa-2 globulina poate indica: inflamatie acuta; inflamatie cronica.

Nivel scazut de alfa-2 globulina este un indicator pentru hemoliza.

Nivel crescut de beta globulina indica: hiperlipoproteinemie, tratamente cu estrogen.

Nivel scazut de beta globuline poate indica: disfunctie ereditara a factorilor de coagulare; coagulare intravasculara diseminata.

Nivel crescut de gamma globuline poate indica: boala inflamatorie cronica; hiperimunizare; infectie acuta; macroglobulinemia Waldenstrom; afectiune hepatica cronica.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Medicamentele care pot afecta evaluarea corecta a nivelului proteinelor totale includ: clorpromazina, corticosteroizii, neomicina, sulfonamidele, salicilat, isoniazidul.

ALTE INFORMATII

Venele si arterele difera ca forma si dimensiune de la un pacient la altul, de aceea la unii pacienti recoltarea sangelui poate fi mai dificila decat la altii.

Comentarii

Cum trebuie sa arate un buletin de analize care sa arate existența unei inflamații cronice? Mai precis ce particularități din sânge apar mărite ?

Am efectuat electroforeza si a iesit gama 21.8 si norml este pana la 20, si TGP 51 , AMA AVUT ACUM UN AN O TENIE CREDETI CA DIN CAUZA AIA SA FIE SAU ALTA ESTE CAUZA

Buna ziua am 57 de ani, 1,60 inaltime, greutate 82 kg. Sufar de diabet-dependenta de insulina,asm bronsic,hepatita cronica si tensiune arteriala oscilatorie. As dori sa stiu ce indica aceste analize si ce trebuie facut.

Albumina  49.0           53.00-66.00 %

Alpha1       4.7             2.00-5.50 %

Alpha2    13.4           6.00-12.00%

Beta    17.7              9.00-15.00%

Gamma     15.2           11.00-19.00%

Raport Albumina Globuline   0.96            1.00-1.94%

Colesterol         243

Neutrofile%            41.3                      50-70%

Limfocite%          46.1                       22-40%

 

Va multumesc!

Buna ziua,

Astazi am efectuat analize de sange , rezultatul acestora este urmatorul :

-calciu seric 9.42 /mg/dl

-creatinina serica 0.81/mg/dl

-glicemie 84.1 /mg/dl

-magneziemie 2.55/mg/dl

-proteine totale serice 6.42/g/dl

- TGO - 33.3/Ul

-TGP - 45.5/Ul

-uree serica 16.7/mg/dl

-sideremie 6.2 umol/l

-calciu ionic seria - 4.38 /mg/dl

Va rog sa-mi spuneti daca sunt ok analize, deoarece medicul de familie din comuna noastra este la un curs pentru 7 zile

Va multumesc !

Buna ziua!

Va rog frumos daca aveti amabilitatea sa imi spuneti ce semnifica Gamma 19.5 (pe analize scrie ca intervalul este 10.6-19.2) la analiza Electroforeza, unde A/G=1.3 si ce analize suplimentare pot solicita pentru a depista ce boala pot avea legata de aceasta anomalie. Am de asemnea ASLO >200 si hpv 16, 52. Poate exista o corelatie?(Am 1.59m, 48 kg, 28 de ani, sex feminin).

La Hemoleucograma EO=0.055 peste valoarea maxima de 0.44*10^3/mm3 si EO% 0.81%, in buletinum medical intervalul normal fiind 2-4%. Imi pueti spune daca exista corelatii? Restul valorilor hemoleucogramei si electroforezei se incadreaza in intervalele normale scrise pe buletinul meu medical.

Imi cer scuze daca am formulat intrebarile ambiguu.

Va multumesc.

Maria

Buna ziua,

As dori sa stiu ce indica aceste analize, doar Beta 1 globuline este scazuta peste limita, dar inca 3 sunt la extreme

Interval Biologic de referinta / UM:

Albumin: 69.2%             /  57.3 - 69.2 %

Alfa 1 globuline: 1.6 %   /  1.1 - 3.0 %

Alfa 2 globuline:  7.8%   /  7.8 - 13.4 %

Beta 1 globuline: 4.9 %  /  6 - 10.3 %

Beta 2 globuline: 2.7%   /  2.4 - 6.45 %

Gama globuline: 13.8 % /  6.7 - 17.5 %

Raport A/G: 2.25%         /  1.1 - 2.5 %

Multumesc pentru eventualul raspuns.

Buna ziua,

De curand am efectuat analize de sange, deoarece simteam o presiune la nivelul ficatului. In buletinul de analize au iesit urmatoarele rezultate:

- TGO  45 U/L

- TGP  66 U/L

-PROTEINE TOTALE  8,3 G/DL

- ALBUMINA  57,6%

- ALFA 1    3,8%

- ALFA 2    8,1 %

- BETA     14,3%- GAMMA   16,2%

As dori sa stiu ce indica aceste analize, medicul de familie fiind in concediu de odihna 10 zile.

TGP este crescut probabil in contextul unei boli hepatice cronice ( hepatita toxica, ciroza hepatica) , TGO este normal, proteinele totale serice este scazut (aport insuficient ,ciroza hepatica si alcoolism cronic),in rest analizele sunt normale. Multa sanatate!

Scaderea betaglobulinelor apare in boli autoimune aflate in puseu activ (LES), nefroza, afectiuni hepatice, infectii acute si cronice. Va recomand sa va adresati medicului pentru interpretarea corecta a analizelor. Multa sanatate!

Valorile TGP si TGO sunt crescute, putand fi asociate cu formele usoare de hepatita acuta virala, hepatopatii cronice (hepatita cronica activa, ciroza), hepatita toxica, etc. Nivel crescut de beta globulina indica: hiperlipoproteinemie, tratamente cu estrogen.Va recomand sa va adresati medicului. Multa sanatate!