Termen cautat

Electrogastrografia (EGG)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Electrogastrografia este o investigatie similara cu electrocardiograma. Electrogastrografia este o metoda prin care se masoara activitatea electrica generata de musculatura gastrica ca o consecinta a undelor lente care se propaga la nivelul stomacului.

DE CE SE FACE TESTUL?

Medicul va recomanda efectuarea acestui test cand exista suspciunea ca muschii stomacului si nervii care ii controleaza nu functioneaza normal. Aceasta suspiciune apare cand pacientul are varsaturi si greturi recurente, semn ca stomacul nu poate procesa mancarea in mod normal. Daca rezultatele electrogastrografiei sunt anormale, se confirma atunci diagnosticul provizoriu, si anume ca muschii si nervii stomacului nu functioneaza la nivel optim. Electrogastrografia este un test experimental deoarece rolul sau in diagnosticarea bolilor stomacale nu a fost confirmat.

PREGATIRE PACIENT

Efectuarea acestui test nu necesita o pregatire speciala.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru efectuarea unei EGG, cativa electrozi sunt aplicati pe abdomen asupra stomacului in acelasi fel in care electrozii sunt aplicati pe piept pentru efectuarea electrocardiogramei. Electrozii recepteaza semnalele electrice generate de muschii stomacului care sunt apoi inregistrate pe computer pentru a fi analizate. Inregistrarile au loc pe o perioada variabila de timp care acopera atat postul alimentar cat si perioada postprandiala, dupa ce pacientul primeste masa de pranz.

CUM SE SIMTE TESTUL?

EGG este o procedura neinvaziva deci nedureroasa pentru pacient.

RISCURI

Efectuarea unei EGG nu presupune nici un risc pentru pacient.

REZULTATE

In mod normal, muschii stomacului persoanelor sanatoase genereaza un ritm electric regulat care creste dupa masa. Pacientii cu anormalitati ale muschilor sau nervilor stomacului prezinta un ritm neregulat, iar activitatea stomacului nu se intensifica postprandial.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este recomandata consultarea medicului pentru interpretarea corecta a rezultatelor.

ALTE INFORMATII

Desi este o tehnica neinvaziva si nu provoaca disconfort pacientului, EGG este foarte costisitoare, are numerosi factori de eroare si o valoare diagnostica limitata, deci o aplicabilitate practica redusa.