Termen cautat

Electromiografia (EMG)


DESCRIERE TEST

Electromiografia (EMG) este un test folosit pentru inregistrarea activitatii electrice a muschilor. Cand muschii sunt activi, acestia produc impulsuri electrice, direct proportionale cu nivelul activitatii musculare.

Electromiografia poate fi recomandata de medicul specialist pentru deistarea activitatii electrice anormale de la nivelul muchilor, survenite in boli si afectiuni precum distrofie musculara, inflamatii musculare, leziuni ale sistemului nervos periferic (manifestate la nivelul mainilor si picioarelor), scleroza laterala amiotrofica, miastenia gravis si hernie de disc.

DE CE SE FACE TESTUL?

In general, efectuarea electomiografiei este recomandata in urmatoarele situatii:

  • Cu scopul stabilirii cauzelor inexplicabile de slabiciune musculara;
  • Cu scopul stabilirii diferentelor dintre slabiciunile musculare determinate de afectiunile musculare si de cele provenite de la afectiunile nervoase;
  • Cu scopul stabilirii diferentelor dintre slabiciunile musculare datorate afectiunilor propriu - zise si a celor datorate nefolosirii musculaturii la parametrii normali ca urmare a durerilor resimtite sau a lipsei de motivatie.

PREGATIRE PACIENT

Pacientii adulti nu sunt nevoiti sa efectueze pregatiri premergatoare efectuarii electromiografiei, insa in cazul pacientilor copii se recomanda purtarea unei discutii deschise cu acestie pentru a fi familiarizati cu ceea ce presupune procedura necesitata de efectuarea electromiografiei.

CUM SE FACE TESTUL?

Efectuarea electromiografiei presupune introducerea unui ac transcutanat pana la nivelul musculaturii, cu scopul inregistrarii activitatii electrice a muschilor, caz in care acul are acelasi rol ca si un electrod. Activitatea electrica se inregistreaza vizual prin intermediul unui osciloscop sau acustic, prin intermediul unui speaker.

Avand in vedere faptul ca muschii scheletici au dimensiuni mai mari, pentru realizarea unei inregistrari cat mai eficiente a acitivitatii electrice este necesara folosirea mai multor electrozi. Prezenta, forma si marimea liniilor curbe sau potentialul de actiune, afisate la nivelul osciloscopului furnizeaza informatii cu privire la abilitatea musculaturii de a raspunde la stimulii nervosi administrati. Pe masura ce fiecare muschi se contracta, se produce si un potential de actiune. Dimensiunea fibrei musculare influenteaza rata sau frecventa formarii unui potential de actiune si marimea sau amplitudinea potentialului de actiune.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Pacientii pot resimti o senzatie de disconfort asemanatoare punctiilor sau injectiilor intramusculare in momentul insertiei acelor sau electrozilor pana la nivelul musculaturii. In urma efectuarii electromiografiei pacientii pot sa resimta o usoara senzatie dureroasa la nivelul muschilor de testat, senzatie dureroasa care se remite in cursul a cateva zile.

RISCURI

Realizarea electromiografiei nu implica riscuri majore, insa exista posibilitatea ca pacientii sa resimta o usoara senzatie dureroasa timp de cateva zile la nivelul grupelor musculare testate.

REZULTATE

Medicul specialist va stabili cu ajutorul electromiografiei, cauzele determinante ale slabiciunii resimtite la nivelul musculaturii si daca este cazul sa se prescrie un tratament adecvat in acest sens.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Se recomanda ca inaintea efectuarii testului, pacientii sa isi informeze medicul specialist cu referire la orice tip de tratamente pe care le urmeaza chiar daca acestea au necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale. De asemenea, este recomandat sa se discute cu medicul specialist despre orice afectiune inregistrata in istoricul medical al pacientilor ce urmeaza sa fie supusi efectuarii unei electromiografii.

ALTE INFORMATII

Odata cu efectuarea electromiografiei poate fi efectuat si testul NCV, cunoscut si sub denumirea de Nerve condition velocity, prin intermediul caruia nervii sunt stimulati electric in timp ce un al doilea electrod detecteaza impulsul transmis de primul electrod. Testul se efectueaza, in general, cu electrozi de tip plasturi atasati la suprafata pielii din loc in loc. Unul dintre acesti  electrozi transmite un stimul electric subtil, in timp ce al doilea electrod inregistreaza ativitatea electrica rezultata. Distanta fizica dintre electrozi si timpul necesar transmiterii impulsului electric de a o strabate se foloseste pentru calcularea vitezei de tramsmitere a impulsului electric sau Nerve conduction velocity.

Comentarii

AN URMA UNEI CAZATURI PUTERNICE AM RAMAS CU DURERI LA PICIOARE SI NU NUMAI ATAT ,UNEORI SIMT CA AMI IESE TOATA PUTEREA PRIN PICIOARE, SIMT CA PULSEAZA CEVA AN PULPA ,CAND MA RIDIC ABIA POT SA MERG , SIMT O MULTIME DE SENZATI DIFERITE DE DURERI ,DE INCOMODITATE DE SLABICIUNE  O PERIOADA AM SIMTIT CUM PARCA MA SAGETA O DURERE PUTERNICA AN TALPA ,CE POATE SA FIE?CREDETI CA E NEVOIE SA FAC EMG?

 

Buna ziua,

Pe scurt...iata problema si intrebarea
Cand merg sau cand stau in picioare am momente (scurte dar decisive si uneori f. dese pe unitatea de timp) in care imi pierd puterea in picioare si pic in jos pana la nivelul genunchilor - tip genoflexiune -
dupa care ma ridic si imi reiau pozitia verticala normala.
Am facut EMG la picioare si mi-a iesit OK.
Mi-au fost verificati doar doi muschi (verificare cu ac): Tibialis Anterior drept si Vastus Lateralis stang;
dl. doctor a zis ca daca era problema la ceilalti muschi atunci era si macar la unul din cei verificati de dansul.
Deci dr. mi-a testat 2 muschi (m-a pus sa imping piciorul si mi-a inregistrat activitatea cu sonda tip "ac" infipt in muschi)
si nervii periferici (prin stimulare electrica cu inregistrarea reactiei) in pozitia stand culcat sau stand in sezut, pozitii in care eu nu am probleme.
Problema mea se manifesta cand merg sau cand stau in picioare.
Intrebarea mea este daca ar trebui sa refac EMG si sa fac testarea muschilor si nervilor cand merg (pe o banda ca la fitnes) sau stand in picioare,
pentru ca atunci apar problemele si daca se poate face asa la clinica dvs.

Multumesc frumos

Buna ziua! Eu am facut un EMG acum aproximativ 2 ani, in Baia Mare, si nimeni nu a bagat nici un ac in mine...???Au fost doar niste electrozi pozitionati pe membre si, la final,d-na de la cabinet m-a pus sa respir ca si cand as urca scari,adica repede si sacadat.Citind in ce consta analiza,ma intreb daca acum,cand trebuie sa o repet,sa mai merg acolo sau nu? Multumesc.

 

EMG in Cluj-Napoca se face la Policlinica NewMedica str Marinescu nr.6 (langa Clinica de Neurologie Cluj, in centru in zona Hasdeu), cu programare la nr.de telefon 0745408406, informatii la adresa web www.fischerclinics.ro

Multumesc pentru informatia referitoare la clinica unde se realizeaza electromiografia

 

Ma intereseaza clinica din Cluj-Napoca unde se efectuiaza electromiografie .

Am si eu o intrebare: am 14 ani si va trebui sa mi se efectueze acest test. Nu sunt eu cea mai fricoasa persoana din lume, insa am o neliniste privind durerea si poate anumite pericole la care ma expun daca accept sa mi se faca acest test. Daca ati experimentat sau poate aveti informatii utile, v-as ruga sa mi le spuneti si mie. Probabil aceasta nedumerire a mea, vine si de la faptul ca astazi am avut o mica intamplare la un spital=> am fost trimisa, impreuna cu mama mea, la neurochirurgie infantila(cred:D) pentru a mi se efectua acest test, iar acolo am fost intampinate de o doamna doctor care ne-a cerut biletul de trimitere si dupa cateva minute de ezitare, dansa ne-a privit(putin mai ciudat) si ne-a spus"cine va trimis sa faceti asa ceva? Domnul doctor******... nu sie ca la noi in sectie nu se mai face acest test de 50 de ani pentru ca este foarte dureros"-pe un ton destul de bizar, spun eu. Nu doresc sa judec pe nimeni, dar mi se pare ca un monstru care vrea sa ma sperie:|! Imaginai-va cum ma mai pot duce eu acuma la spial sa mi se faca EMG-ul!?? Sincer acum sunt total nelinistia, debusolata-si lista continua cu toate cuvintele care pot descrie "frica". Va rog sa ma ajutati si daca aveti informatii utile-sa mi le comunicati. Multumesc anticipat :)

Cu acest test se poate confirma diagnosticul de VASCULITA?

CK (creatininlinaza) este o enzima care frecvent arata afectare musculara. Am interpretat rezultatul ca si cum ar fi exprimat in U/l (deci valoarea este crescuta). Sunt mai multe variante de CK , dar am presupus ca este vorba despre cea totala. Cauzele cresterii CK sunt injectii intramusculare recente, miocardita, distrofie musculara Duchenne, polimiozita/dermatomiozita, traumatisme musculare, convulsii, hemoragie subarahnoidiana, sindrom Reye,etc. Binenteles rezultatele sunt interpretate in functie de semnele si simptomele copilului si rezultatea analizelor.   EMG se poate efectua la spit.colentina -dr.Besleaga Mircea, Neurolog la Spitalul Colentina .  Multa sanatate!

Buna ziua,

As dori in primul rand sa imi comunicati, daca se poate , care sunt adresele centrelor unde se poate efectua EMG , la un copil de 4 ani si 9 luni , in BUCURESTI .

Si ce puteti sa imi spune-ti destre valoarea CK=1380 la acelasi copil.

 

 

Va multumesc

Pagini