Termen cautat

Electroretinografia


Autor: george

DESCRIERE TEST

Electroretinografia este un test realizat la nivelul ochilor, efectuat pentru a determina functionarea anormala a retinei (portiune a ochiului receptiva la lumina). Aceasta analiza a ochiului vizeaza examinarea celulelor con si a celulelor bastonas, precum si a celulelor care fac legatura cu retina. In timpul efectuarii testului, se aplica pe cornee un electrod pentru a masura raspunsul celulelor con si bastonas (manifestat prin impulsuri electrice) la stimuli de lumina. Celulele cu con si bastonas sunt responsabile de receptarea luminii in retina.

DE CE SE FACE TESTUL?

Testul este foarte eficient in evaluarea bolilor retinei, atat cele ereditare cat si cele provocate de leziuni. Testul mai este folosit si pentru a evalua necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale precum indepartarea cataractei.
Testul se efectueaza pentru diagnosticarea urmatoarelor afectiuni oftalmologice:

  • retinita pigmentara;
  • boli degenerative ereditare;
  • retinita citomegalorala;
  • sindromul Usher;
  • distrofia vitreoretiniana Goldmann-Favre;
  • acromatopsie (daltonism);
  • distrofia celulelor cu con si bastonas;
  • atrofie corioretiniana.

PREGATIRE PACIENT

Efectuarea unei retinografii nu necesita nici o pregatire speciala.

CUM SE FACE TESTUL?

Pacientul se aseaza intr-o pozitie confortabila (fie verticala sau orizontala). Pentru realizarea testului este necesara administrarea unor picaturi pentru dilatarea pupilelor si ulterior niste picaturi anestezice pentru a evita orice senzatie de disconfort. Dupa efectuarea acestor pasi, medicul specialist va folosi un speculum pentru pleoape, dispozitiv ce are menirea de a mentine ochii larg deschisi pe toata durata electroretinografiei. Un electrod asemanator unei lentile de contact este asezat pe fiecare ochi, si cate un electrod aditional la nivelul pielii, acesta din urma avand menirea de a prelua chiar si cele mai slabe semnale produse de retina.
In timpul realizarii electroretinografiei pacientul va privi un stimul luminos standard. Semnalele transmise de retina sunt interpretate in functie de amplitudine (voltaj) si timp de reactie. Aceasta analiza poate fi efectuata copiilor si chiar sugarilor, caz in care acestia vor primi anestezie generala.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Testul este in principiu nedureros insa electrodul aplicat pe suprafata ochiului poate genera un mic disconfort. Senzatia este asemanatoare unei gene ramase in ochi si poate persista la mai multe ore dupa efectuarea retinografiei.

RISCURI

Nu exista riscuri majore asociate cu efectuarea acestui test. Foarte rar poate aparea o iritatie la nivelul corneei, situatie in care pacientul trebuie sa-si contacteze medicul oftalmolog.

REZULTATE

Un rezultat normal in urma retinografiei este reprezentat de un model de unde A si B normal asociat cu intensificarea normala a activitatii electrice in urma stimulului. Un rezultat anormal sugereaza ca retina nu functioneaza normal ca urmare a unei boli precum arteriocleroza vaselor de sange de la nivelul ochilor, deficienta de vitamina A si altele.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este necesara consultarea medicului oftalmolog pentru interepretarea corecta a rezultatelor testului.

ALTE INFORMATII

Acest examen poate, daca este necesar, sa fie completat cu o angiografie oculara (examen radiologic al vaselor retinei).

Comentarii

sa imi spuneti va rog in ce orase se poate face analiza si cam cat ar costa?