Termen cautat

Endoscopia cu balon


DESCRIERE TEST

Tratamentul bolilor de la nivelul esofagului, duodenului, stomacului si al colonului a fost revolutionat de catre utilizarea endoscoapelor gastrointestinale. In ceea ce priveste ultima frontiera de la nivelul intestinelor, aceasta ramane, desigu, intestinul subtire.

Capsula endoscopica permite medicului specialist vizualizarea minutioasa a interiorului intestinului, pornind de la esofag si continuand pana in colon. Aceasta capsula prezinta, insa, si anumite deficiente in ceea ce priveste controlul acesteia si in legatura cu faptul ca aceasta nu are o utilizare in ceea ce priveste recoltarea tesuturilor necesare in cazul unor posibile biopsii sau in cazul electrocauterizarii.

Desi este foarte probabil ca aceasta capsula endoscopica sa ramana un mod esential de diagnosticare, fapt care se datoreaza simplitatii acesteia, limitarile aparatului vor fi depasite odata cu dezvoltarea si cu introducerea, in cadrul practicii, a endoscopiei cu balon.

In prezent, exista doua feluri de endoscopii cu balon, cele care au un singur balon si cele cu doua baloane.

DE CE SE FACE TESTUL?

Endoscopia cu balon se utilizeaza, mai ales, in cazul in care sunt necesare investigatii la nivelul intestinului subtire, lucru care nu ar fi putut fi realizat prin intermediul unei endoscopii facuta prin metoda obisnuita, traditionala. Noua metoda a endoscopiei cu balon se utilieaza pentru urmatoarele:

 • capacitatea de vizualizare a intestinului subtire
 • dilatarea stricturilor
 • posibilitatea indepartarii de tesut necesar pentru biopsie
 • indepartarea polipilor sau a tumorilor

PREGATIRE PACIENT

Inainte ca endoscopia cu balon sa poata fi efectuata, este nevoie ca intestinul subtire sa fie curat. Astfel, medicul specialist va recomanda pacientilor sai sa nu consume alimente sau lichide incepand cu miezul noptii dinaintea investigatiilor pana dupa ce acesteau s-au incheiat. In cazul in care endoscopia cu balon va fi efectuata prin interiorul rectului, pacientilor li se vor prescrie anumite laxative si li se vor transmite mai multe informatii cu referire la intreaga procedura.

CUM SE FACE TESTUL?

Pentru realizarea endoscopiei cu balon, se va utiliza un endoscop care are lungimea de 200 cm si este flexibil.

Endoscopul reprezinta un instrument care are forma tubulara, este similar unui furtun, are diametrul de 1 cm si, la capatul sau, se gaseste o sursa de lumina, alaturi de o camera video. Deasupra endoscopului si pe lungime se va fixa un alt tub, in exterior, care, la un capat, are un balon ce poate fi umflat si apoi dezumflat in functie de nevoie. In momentul in care balonul va fi umflat, el va functiona ca un punct de ancorare in interiorul intestinului a acelui tub care este in exteriorul endoscopului si il inveleste, practic. Balonul va mentine fixat tubul exterior, iar, in acest timp, endoscopul va putea inainta, patrunzand in interiorul intestinului subtire. Tubul exterior se va extrage, intestinul subtire fiind, apoi, indreptat si scurtat intr-o asa maniera incat accesul endoscopului in interiorul acestuia va fi mult facilitat. Endoscopul in sine este un aparat standard care va permite ca intestinul subtire sa fie clatit cu apa, ca tesutul necesar in vreo eventualitate sa poata fi recoltat pentru biopsii sau va facilita electrocauterizarea tesuturilor.

In ceea ce priveste acele endoscopii cu balon dublu, pentru efectuarea investigatiilor se vor utiliza echipamente similare, diferenta constand in prezenta a inca un balon care va fi situat in varful endoscopului. Asadar, vor fi prezente doua baloane, unul atasat de endoscop, iar celalalt de tubul din exterior, acestea putand fi umflate alternativ in vederea permiterii fixarii endoscopului sau, eventual, a tubului exterior si pentru a putea permite deplasarea ambelor.

Endoscopia cu balon va necesita sedare intravenoasa, in acelasi mod cum se procedeaza si in cazul unei endoscopii clasice. Intreaga procedura va avea o durata de aproximativ 1-3 ore, in functie de investigatiile care sunt necesare.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Fiind sedat pe intreg procesul procedurii, pacientul nu va resimti vreun disconfort, in mod normal. 

In momentul plasarii acului in vena, pacientul va simti o usoara intepatura si o durere scurta. Spray-ul anestezic care este utilizat pentru amortirea gatului si a limbii si este aplicat in zona de la nivelul gatului, iar gustul acestuia va fi unul amar. Datorita prezentei endoscopului, exista unele persoane care au o senzatie de neputinta in ceea ce priveste respiratia, insa aceasta senzatie esta una flasa si se datoreaza aplicarii anestezicului. In jurul tubului, va exista intotdeauna suficient spatiu pentru ca pacientul sa poata respira normal, atat la nivelul gatului, cat si in zona gurii, astfel, nu vor fi intampinate probleme legate de capacitatea de a respira. Tot ce trebuie sa faca pacientul este sa isi induca o stare de relaxare, apoi sa respire incet, dar profund.

In urma examinarii si dupa incheierea tuturor investigatiilor, pacientii pot eructa si pot sa resimta o senzatie de balonare pentru perioade scurte de timp. Mai mult, acestia isi pot simti gatul iritat si uscat, uneori, chiar inflamat si pot sa fie putin ragusiti, insa totate acestea reprezinta niste lucruri normale. Astfel de semne si simptome pot avea o durata de pana la cateva zile, si pot fi tinute sub sontrol sau chiar evitate prin administrarea unor pastile potrivite pentru gat si prin efectuarea de gargara cu apa calda si usor sarata.

Dupa examinare, nu va trebui sa se consume alcool.

In urma examinarii, medicul specialist va trebui contactat de urgenta in cazul in care isi fac aparitie vreunele dintre aceste semne:

 • aparitia hematemezei sau a melenei (scaun care are o culoare inchisa fiindca au sange in continutul lor)
 • aparitia tahicardiei ( accentuarea frecventei cardiace) sau se declanseaza brandipneea
 • apar anumite dificultati in vorbire sau in inghitire
 • aparitia unor senzatii dureroase la nivelul abdomenului sau in zona inimii
 • apar senzatii febrile
 • apar dureri de umeri sau de gat

RISCURI

Complicatia cea mai grava a unei endoscopii cu balon este reprezentata de perforarea intestinului subtire. Alte riscuri includ aparitia sangerarilor care sunt rezultate ale introducerii endoscopului in interiorul organismului si a interventiilor si a investigatiilor realizate cu ajutorul acestui aparat.

REZULTATE

Rezultat normal: Intestinul subtire are apsectul normal.

Rezultat anormal: Medicul specialist va identifica o zona care are un aspect suspect si aceasta va trebui studiata indeaproape si in pronfunzime.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Factorii care pot sa interfereze cu examinarea pacientului si cu acuratetea rezultatelor obtinute pot sa includa urmatoarele:

 • hemoragie serioasa si masiva situata la nivelul tractului digestiv superior
 • prezenta unor materii in interiorul intestinului subtire

ALTE INFORMATII

Procedura de endoscopie cu balon a revolutionat atat diagnosticarea, cat si tratamentele in materie de boli ale intestinului subtire. Insa, metoda aceasta nu este utilizata atat de des din cauza duratei prea mari de timp necesare efectuarii investigatiilor in cadrul acesteia.