Termen cautat

Endoscopia superioara (gastroscopia)


Autor: george

DESCRIERE TEST

Endoscopia superioara sau gastroscopia este o procedura medicala care permite medicului specialist (de obicei gastroenterologist) examinarea esofagului, a stomacului si a duodenului, cu ajutorul unui tub ingust si flexibil care are atasat la unul dintre capete o camera video.
Endoscopia superioara este din ce in ce mai des folosita in locul radiologiei (bazata pe folosirea razelor X), deoarece ofera si posibilitatea depistarii unor anomalii mai subtile ca ulcer si tumori, precum si posibilitatea prelevarii unei mostre de tesut (biopsie) sau a unei mostre celulare (citologie). Aceste probe au un rol foarte important in definirea naturii anomaliei depistate.

DE CE SE FACE TESTUL?

 In general endoscopia superioara este recomandata pentru depistarea unor afectiuni ale esofagului, stomacului si duodenului, precum si pentru stabilirea cauzelor unor simptome precum dureri abdominale superioare, stari de ameteala sau voma, dificultati la deglutitie sau sangerari intestinale provocate de anemii.

PREGATIRE PACIENT

Pentru ca rezultatele endoscopiei superioare sa fie cat mai concludente, este necesar ca stomacul sa fie gol, iar pentru aceasta pacientul va trebui sa nu bea si sa nu manance nimic cel putin cu 6 ore inainte de efectuarea propriu-zisa a testului. De asemenea, este indicat sa va infomati medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, precum si daca sunteti alergici la un anumit tip de medicamente sau produsi farmaceutici. In plus, persoanele care sufera de boli grave precum afectiuni ale inimii sau plamanilor vor necesita ingrijiri speciale pe durata desfasurarii testului.

CUM SE FACE TESTUL?

Procedura urmata de endoscopia superioara nu presupune o stare de disconfort fizic sau psihic majora. Inainte de introducerea in organism a endoscopului medicul specialist va folosi un spray amestezic pentru zona gatului si a amigdalelor. Pentru a preveni durerea, medicul dumneavoastra va dispune administrarea intravenoasa a unor sedative si calmante.
Pe toata durata testului va trebui sa stati intins pe partea stanga, in vreme ce medicul va introduce endoscopul pentru a putea analiza esofagul, stomacul si duodenul. Aceasta procedura nu implica risuri sau dureri si nici nu blocheaza respiratia. Dupa efectuarea propriu-zisa a testului, pacientul va fi supravegheat indeaproape pana cand efectul calmantelor si a anestezicului va disparea. Avand in vedere ca endoscopia superioara presupune sedarea pacientului, acesta va trebui sa fie insotit de un membru al familiei, care sa insoteasca pacientul pana acasa.
In cele mai multe dintre cazuri, medicul specialist va putea sa stabileasca un diagnostic provizoriu si sa discute cu pacientul imediat dupa examinarea endoscopica. Daca se impune insa prelevarea unei mostre de tesut (biopsie) sau a unei mostre celulare (citologie), rezultatele vor fi disponibile intr-un interval de timp de 72 pana la 96 de ore.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Introducerea endoscopului in organism nu presupune o senzatie de disconfort major. Ocazional, dupa terminarea examinarii endoscopice, pacientul poate resimti o usoara durere la nivelul gatului si al amigdalelor sau chiar senzatia unei umflaturi la nivelul acestor zone, datorita aerului folosit in timpul procedurii. Aceste simptome vor disparea in cateva ore.

RISCURI

Endoscopia superioara nu presupune riscuri majore, dureri si nici riscul blocarii respiratiei pe parcursul introducerii endoscopului pentru examinarea esofagului, a stomacului si a duodenului. Daca suferiti de afectiuni mai grave ale inimii sau plamanilor este bine ca medicul dumneavoastra specialist sa fie informat in legatura cu acest lucru pentru a va acorda ingrijiri speciale pe durata testului.
Foarte rar au fost inregistrate iritatii ale venei in care s-a administrat tratamentul intravenos, reactii alergice la medicamentele administrate sau la sedative sau complicatii in cazul pacientilor diagnosticati cu afectiuni mai grave ale inimii, plamanilor sau ficatului. De asemenea, rare sunt si cazurile de hemoragie survenita in urma extirparii unui polip sau a efectuarii unei biopsii. Daca acest lucu se intampla, va fi totusi necesara o interventie chirurgicala.

REZULTATE

In mod normal, medicul specialist poate sa discute cu dumneavoastra si sa formuleze un diagnostic temporar imediat dupa terminarea examinarii propriu-zise. Daca va fi insa necesara prelevarea unei mostre tisulare (biopsie) sau a unei mostre celulare (citologie), rezultatele vor fi disponibile intr-un interval de timp cuprins intre 72 si 96 de ore. In momentul in care rezultatele vor fi disponibile, medicul dumneavoastra va stabili o intalnire pentru a va informa cu privire la acestea si daca este cazul, pentru a stabili tratamentul adecvat.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Este bine ca inaintea efectuarii endoscopiei superioare sa stabiliti o intalnire cu medicul dumneavoastra specialist pentru ca acesta sa va explice cu exactitate care sunt pasii premergatori pe care trebuie sa ii urmati astfel incat rezultatele testului sa fie cat mai concludente. De asemenea este foarte important ca medicul dumneavoastra sa fie informat cu privire la orice tip de tratament pe care il urmati, precum si daca suferiti de alte boli si afectiuni grave.

ALTE INFORMATII

Datorita faptului ca structura endoscopului permite atasarea unor accesorii medicale, aceasta forma de examinare permite tratarea unor conditii medicale aditionale, precum stricturile, indepartarea unor excrescente de natura benigna (polipi), obiecte inghitite accidental, sau tratarea hemoragiilor gastro-intestinale superioare.